Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK’ın; akademiye yönelik destek programları kapsamında Boğaziçi Üniversitesinde 591 projeye 1,2 milyar lira hibe aktarıldığını belirterek, “Bilim insanlarına yönelik burs ve destekleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesindeki 6 bin 419 araştırmacı ve öğrencimize 1,5 milyar lira tutarında burs ve destek sağladık.” dedi.
Bakan Kacır, Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin (BURA), 17. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Kuruluşundan bugüne 160 yılı geride bırakan ve Türkiye’nin lider ilim ve eğitim kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin vizyonuna öncülük edeceğini belirterek, konuşmasında şunları söyledi:
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Türkiye son dönemde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz doğrultusunda, kritik teknolojilerdeki yerli ve milli üretim kabiliyetimizi en üst düzeye çıkarıyoruz. Bu doğrultuda; ülkemizin bilimsel bilgi üretme kabiliyetini güçlendiriyor, nitelikli insan kaynağımızı yetiştirirken, Ar-Ge ve inovasyon bilincini toplumun her katmanına yayıyoruz.
591 PROJEYE HİBE: Bu anlayışla, son 20 yılda TÜBİTAK’ın; akademiye yönelik destek programları kapsamında Boğaziçi Üniversitesinde 591 projeye 1,2 milyar lira hibe aktardık. Yine bilim insanlarına yönelik burs ve destekleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesindeki 6 bin 419 araştırmacı ve öğrencimize 1,5 milyar lira tutarında burs ve destek sağladık.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ: Son dönemde “Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programları” ile ülkemize dönüş yapan bilim insanlarımızın Üniversitemiz bünyesinde sürdürdükleri çalışmaları ilgiyle takip ettiğimi belirtmek isterim. Kıymetli bilim insanlarımızın tersine beyin göçü gerçekleştirmesi, bizleri yüreklendiriyor. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da dünyanın dört bir yanından başarılı araştırmacılar, Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde akademik çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI: “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında Üniversitemizin yararlanıcısı ve ortağı olduğu yaşam bilimleri ve biyoekonomi alanında iki proje bulunuyor. Programın Ar-Ge ve inovasyon faaliyet alanı altında desteklenen bu projelerin toplam bütçesi yaklaşık 11 milyon avrodur. Ayrıca; Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa Programları kapsamında üniversitemizin, 28 projede yaklaşık 9 milyon avro fon almaya hak kazandığını da ifade etmek isterim.
YENİ LİDER TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ: Üniversitemiz özellikle yenilikçi teknolojilerde disiplinler arası çalışmalar yürütürken, bu alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağının geliştirilmesine yönelik çalışmaları da takdirle karşılıyoruz. Bu doğrultuda; “Veri Bilimi ve Yapay Zeka” alanının, Üniversitemizde kurulan yeni bir Enstitü ile desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Üniversitemiz bünyesinde yer alan Hedefli Tedavi Teknolojileri Merkezi ile Finans Uygulama ve Araştırma Merkezinin de ülkemizden yeni lider teknoloji girişimleri çıkması için katkı sunacağına inancımız tam.
BİLİM ÜSSÜ: Boğaziçi’nde niteliği ve kalitesi yüksek bir araştırma atmosferi ve altyapısı için gerekli gayreti sürdürmeye hazırız. Bir “bilim üssü” olarak Boğaziçi Üniversitesi, 160 yıllık bilgi, birikim ve tecrübesiyle birlikte, geleceğin Türkiye’sini inşa ederken lokomotif kurumlarımızdan biri olacaktır. Diğer yandan; Üniversitemiz, araştırmacı kimliğinin yanında, aynı zamanda tam bir girişimci fabrikası. Boğaziçi Üniversitesi’nin, ülkemizin start-up ekosistemine yoğun bir katkısı söz konusu.
BOĞAZİÇİ İMZASI: Milyar dolar değere ulaşarak unicorn, bizim deyimimizle TURCORN olmuş, Türk teknoloji girişimlerinin önemli bir kısmında Boğaziçililerin imzası var. Boğaziçi Üniversitemizin halihazırda 2’si aktif, 3 teknopark’ı bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ta 42 firma, Dudullu OSB’de yer alan Üniversitemizin bir diğer teknoparkı BÜDOTEK Teknopark’ta 90 firma yer alıyor. Teknoparklar bünyesinde; bugüne kadar 717 Ar-Ge projesi tamamlandı, 215 Ar-Ge projesi ise devam etmekte.
KANDİLLİ TEKNOPARKI: Aynı zamanda, geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın yayımladığı kararla müjdesini verdiğimiz Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Teknopark’ı hayata geçiriyor, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ın Kuzey Kampüs’te daha büyük bir alanda faaliyet gösterecek olmasının da heyecanını duyuyoruz. Teknoparklarımız; Üniversitemizin akademik birikimiyle sanayimizi, teknoloji ve inovasyon ekosistemimizi buluşturma misyonuna büyük katkı sağlayacak.
ALIN VE AKIL TERİ: Boğaziçi’ni bizler için kıymetli kılan, esasen, öğrencilerimiz ve bilim insanlarımızdır. Döktükleri alın teriyle, akıl teriyle elde ettikleri başarının ardından Anadolu’nun dört bir yanından buraya adım atan, kurdukları hayallerin izinden gitmek adına, merakla, heyecanla Boğaziçi’nin kapısından giren öğrencilerimiz… Nitelikli araştırmalarıyla bilime değer katan ve öğrencilere rehberlik eden bilim insanlarımız…
TÜRKİYE YÜZYILI: Türkiye’nın pırıl pırıl gençlerinin, parlak zihinlerinin aklına, fikrine, heyecanına, umuduna ihtiyacı var. Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak, Cumhuriyetin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı yapacak işler, gençlerimizin ve bilim insanlarımızın ellerinde yükselecek. O vakit, her türlü huzursuzluğu geride bırakıp, sadece bilim ve eğitime odaklanmalıyız. İnanıyorum ki, Boğaziçi’nde öğrencilerimizin ve bilim insanlarımızın çok büyük kısmının beklentisi de budur. Bu süreçte, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak Boğaziçi’nin her daim yanında olacağımı bilmenizi isterim.
HEDEFLERİMİZ BELLİ: Bizim Boğaziçi için hedeflerimiz belli; Türkiye’de alanında en nitelikli ulusal araştırma altyapılarını Boğaziçi Üniversitesi’ne kazandırmak ve Boğaziçi’ni küresel yarışta üst sıralara yükseltmek. Teknoloji geliştirme bölgelerinin gelişimi ile bilim ve teknoloji tabanlı girişimcilikte Boğaziçi’ni daha da güçlendirmek. Araştırmacılarımızın bilimsel çalışmalarına en güçlü şekilde katkı vermek. Lider araştırmacıların Boğaziçi’ne kazandırılmasını sağlamak. Öğrencilerimizin lisans döneminden itibaren proje ve araştırmalarını desteklemek, en nitelikli eğitim ve araştırma imkanlarına erişimini sağlamak.
KAPIMIZ HERKESE AÇIK: Boğaziçi’ne sahip çıktığını ifade eden herkesten bu hedefleri paylaşmasını bekliyorum. Bu ortak hedefler, farklı fikirlerin bir arada olmasına mani değildir. Bu ortak hedeflerde ittifak etmek, üniversitenin gelişimine hep birlikte katkı sunmak, hepimizin hayatına değer katan üniversitemize borcumuzdur. Bu hedefleri paylaşan, bu hedefler için çalışan herkese kapımız sonuna kadar açık.
BİLİM VE TEKNOLOJİ: İnanıyorum ki, Türkiye’miz güçlendikçe, bilimde, teknolojide yakaladığı ivmeyi sürdürdükçe, Milli Teknoloji Hamlesinde adım adım netice almaya devam ettikçe, sözümüzün tesiri, duruşumuzun etkisi daha da artacaktır.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ