Girişimcilik Ekosisteminin Kaleleri: Teknoparklar

Girişimcilik Ekosisteminin Kaleleri: Teknoparklar
Yayınlama: 16.06.2024
11
A+
A-

Günümüzün hızla değişen ve gelişen dünyasında girişimcilik, ekonomik büyümenin ve sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Özellikle küreselleşme ve teknolojik gelişmeler, yeni iş modellerinin ve girişim fırsatlarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Girişimcilik, bireylerin ve küçük işletmelerin ekonomik hayata katılımını artırarak, işsizlik oranlarını düşürmekte ve sosyal refahı yükseltmektedir. Bu bağlamda, girişimcilik ekosistemleri, girişimcilerin başarılı olabilmeleri için gerekli olan kaynakları, destek mekanizmalarını ve ağları içeren dinamik yapılardır. Girişimcilik ekosistemleri, finansman, mentorluk, eğitim, altyapı ve politika desteği gibi bileşenlerden oluşmakta ve bu bileşenlerin etkileşimi, girişimcilerin karşılaştığı engelleri aşmalarında kritik bir rol oynamaktadır.
Türkiye’de girişimcilik ekosistemi sayıları gittikçe artan Teknoparklar ve devletimizin teşvikleriyle ivme kazanarak gelişmeye devam etmektedir. Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu, teknolojik yeniliklere olan ilgisi ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, bu gelişimin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.

Girişimcilik Ekosisteminin Kaleleri: Teknoparklar

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2024 Mayıs ayı verilerine göre; Türkiye’de 89’u faal toplam 102 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, bu bölgerde çalışan 111.033 personel ve 2.954 kuluçka firması bulunmaktadır. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde tamamlanan 59.350 proje ile toplam ihracat 10,8 milyar dolara ulaşmıştır. Bu ivmede Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonu ve Milli Teknoloji Hamlesi stratejisinin payı büyüktür. Bu açıdan bakıldığında, girişimcilerin ve teknoloji odaklı işletmelerin rolü bir ülkenin inovasyona dayalı ekonomik kalkınması hususunda hayati önem taşımaktadır. İşte tam bu noktada, bu rollerin sergileneceği sahne yani Teknoparklar ortaya çıkmaktadır.
Teknoparklar, inovasyonun ve teknolojinin kalbinin attığı yerler olarak, girişimcilik ekosisteminin gelişiminde kritik bir rol oynamaktadır. Teknoparklar, girişimcilerin fikirlerinin gerçeğe dönüşmesi yolunda ihtiyaç duyduğu altyapıyı, mentorluk desteğini ve finansman kaynaklarına erişimi sağlamaktadır. Üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi arasında köprü kurarak, bilgi ve teknoloji transferini hızlandırmaktadır. Girişimcilik ekosisteminin kaleleri Teknoparklar; Akademik bilginin katma değerli ürün haline gelmesi, Ar-Ge çalışmaları sonucunda ilk prototipin ortaya çıkışı ve topluma faydalı bir ürün olarak piyasaya sürülmesiyle, ülkelerin ekonomik kalkınmasına ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunarak, yenilikçi ve teknoloji odaklı bir ekosistem bilinci oluşturmaktadır.
Çanakkale Teknopark, bu farkındalık ile 2014 yılından günümüze teknoloji ve inovasyon alanında atılım gerçekleştirmiştir. Yenilikçi çalışmaları ile Çanakkale ve Güney Marmara Bölgesinin teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge merkezi haline gelmiştir. Halihazırda 11’i kuluçka olmak üzere 76 girişimci firmamız Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir. Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesinin güçlendirdiği girişimcilik ekosistemi gün geçtikçe büyümekte ve bölgesel kalkınmaya önemli ölçüde ivme kazandırmayı sürdürmektedir.
Akademik girişimciliğin geliştirilmesi, geliştirilen projelerin fikri ve sınai haklarının korunması, üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanması ve akademik bilginin katma değerli ürüne dönüşme faaliyetleri hususunda Çanakkale Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi – DinamoTTO, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için son derece önemli projelere hayat vermektedir. Bölgesel kalkınmayı önceleyen Çanakkale Teknopark girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi adına örnek projelere imza atmaktadır. Güney Marmara’nın İlk Tasarım Ve Prototip Geliştirme Merkezi Protothinks, bölgedeki tüm erken aşama, KOBİ ve tasarım-üretim alanında çalışan firmalar, akademisyenler ve öğrencilerin fikirlerinin teknolojiyle buluşup ürüne dönüşmesini sağlayan bir projedir. Çanakkale Teknopark’ın odak alanlarından Dijital İçerik Geliştirme ekseninde hayata geçirdiği projelerden Dijital İçerik Geliştirme Atölyesi “Enterhall” bölgedeki girişimciler tarafından her kesimden kullanıcıya hitap edecek oyunların geliştirilebileceği ve Çanakkale’den tüm dünyaya ihraç edilebileceği bir ortam sunacaktır. Türkiye’deki inovasyon ve teknoloji tabanlı firmaların küresel rekabet gücünü artırmak ve uluslararası arenada daha etkin bir rol alabilmeleri için Çanakkale Teknopark, uluslararasılaşma faaliyetlerini ön planda tutmaktadır. Bu doğrultuda atılan adımlar, yerel ve uluslararası ağlar arasında etkili bir bağlantı kurarak, hedef ülkeler ile olan ticari faaliyetlere katkı sağlamaktadır.
IASP (Dünya Teknoparklar Birliği) ve ASPA (Asya Teknoparklar Birliği) üyelikleri sayesinde, Çanakkale Teknolojik Girişimcilik Ekosistemi ile Dünya Girişimcilik Ekosistemi arasında bir köprü vazifesi üstlenmekte, girişimcilerin uluslararasılaşma faaliyetlerinin artırılmasına yönelik yeni iş modelleri üzerinde çalışmalarını desteklemektedir. Bu kapsamda yakın tarihte Dubai Sektörel Ticaret Heyeti Programını düzenleyerek bünyesindeki firmaların Birleşik Arap Emirlikleri ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarına açılmasına olanak sağlamıştır. Çanakkale Teknopark, yenilenebilir enerji ve hidrojen teknolojilerine odaklanarak Güney Marmara’nın geniş yenilenebilir enerji potansiyelini kullanmayı, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarıyla enerji üretim kapasitesini artırmayı ve yeşil hidrojen teknolojilerini geliştirmeyi planlamaktadır.
Türkiye’de ilan edilen dört deniz üstü rüzgar enerjisi yatırım alanının tamamının Güney Marmara’da, üçünün ise Çanakkale il sınırlarında yer alması, bölgenin yenilenebilir enerji potansiyelini artırmaktadır. Bu stratejik yatırım alanları, rüzgar enerjisi üretimi için büyük fırsatlar sunarak Çanakkale’nin enerji merkezi olma konumunu güçlendirmektedir Çanakkale Teknopark’ın yenilenebilir enerji ve hidrojen teknolojilerine odaklanması, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini en üst düzeye çıkarmada kilit bir rol oynayacak ve tam bağımsız Türkiye yolunda ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda girişimcilik ekosisteminin teknoloji ve inovasyon alanında uluslararası rekabette söz sahibi olması adına Çanakkale Teknopark olarak “Küresel Rekabette Öncü Türkiye” mottosu için var gücümüzle çalışmayı ve üretmeyi sürdüreceğiz.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.