Çin ve Avustralya, ikili ilişkilerdeki gelişme eğilimini nasıl koruyabilir?

Çin ve Avustralya, kısa süre önce stratejik ekonomik diyalog ve serbest ticaret alanlarında birçok ikili işbirliği anlaşması imzaladı.

Çin ve Avustralya, ikili ilişkilerdeki gelişme eğilimini nasıl koruyabilir?
Yayınlama: 19.06.2024
4
A+
A-

CMG Muhabiri Jian Guo'nun haberine göre, Çin ve Avustralya, kısa süre önce stratejik ekonomik diyalog ve serbest ticaret alanlarında birçok ikili işbirliği anlaşması imzaladı. İki ülke ayrıca pandaların korunması konusunda işbirliği yapma kararı aldı. Çin, Avustralya'ya tek taraflı vize muafiyeti uyguladı.

Çin Başbakanı Li Qiang 15-18 Haziran tarihleri arasında Avustralya’ya resmi ziyarette bulundu. İki ülke, ekonomi, ticaret ve kültür gibi alanlarda bir dizi işbirliği anlaşması imzaladı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Li Qiang’ın ziyaretinin ikili ilişkilerde istikrarın korunması için hayati önem taşıyan bir adım olduğunu belirtti.

Bu yıl, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Avustralya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ve Çin-Avustralya Kapsamlı Stratejik Ortaklığı'nın kuruluşunun 10. yıldönümüdür. Geride kalan 10 yılın ilk iki Avustralya hükümetinin döneminde Çin-Avustralya ilişkilerinde iniş ve çıkışlar yaşandı. Bu dönemde Avustralya hükümeti, 5G inşası, Xinjiang ve Güney Çin Denizi konularında ABD’yi takip ederek Çin’i karalama girişimlerinde bulundu. Çin-Avustralya ilişkilerinde gerginlik yaşandı. Mayıs 2022’de Avustralya’da İşçi Partisi iktidara geldi ve Çin’e yönelik politikaları düzeltti. Böylece Çin-Avustralya ilişkileri yeniden ısınmaya başladı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kasım 2022’de Endonezya'nın Bali kentinde ve Kasım 2023’te Çin’in başkenti Beijing’de Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile görüştü. İki lider, Çin-Avustralya ilişkilerinin gelişmesi üzerinde önemli fikir birliğine vardı. Bu bağlamda, Çin Başbakanı Li Qiang’ın Avustralya gezisi, ikili ilişkilerde iyiye giden eğilimi daha da sağlamlaştırdı.

CMG Muhabiri Jian Guo, “Peki, Çin ve Avustralya, ikili ilişkilerinde zorlukla kazanılan olumlu ivmeyi nasıl koruyabilir? En önemlisi, iki ülkenin karşılıklı saygı göstermesi, farklılıkları bir kenara bırakarak “ortak zemin’”bulması ve kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği yapması gerekir.” değerlendirmesini yaptı.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.