Yaz Davos Forumu olarak bilinen Dünya Ekonomik Forumu Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı, 25-27 Haziran tarihlerinde Çin’in Dalian kentinde düzenlendi.
Yaz Davos Forumu olarak bilinen Dünya Ekonomik Forumu Yeni Şampiyonlar Yıllık Toplantısı, 25-27 Haziran tarihlerinde Çin’in Dalian kentinde düzenlendi. Foruma dünyanın 100’den fazla ülke ve bölgesinden çeşitli çevrelerden bin 700 kişi katıldı.
Katılımcılar, Çin ekonomisinin toparlanmasında gösterilen güçlü ivmeden etkilendi. Dünya ülkelerinden şirketlerin ilgisi, Çin’deki piyasadaki faaliyetlerini sürdürmek için artıyor.
CMG yorumcusu Wu Ying, günümüzdeki dünyanın son yüzyılda görülmemiş değişimler yaşadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“ Bir yandan, jeopolitik çatışmalar ve ticari sürtüşmeler gibi küresel zorluklar artarken, dünya ekonomik büyüme ivmesi yetersiz kalıyor. Diğer yandan, yeni bir bilimsel ve teknolojik devrim ve endüstriyel dönüşüm, dünya ekonomisinin yeni bir yükselişe geçmesi için umut getiriyor. Ana teması ‘Gelecekteki Büyümenin Yeni Sınırları’ olarak belirlenen forumda dünya ekonomik büyümesine yönelik yeni itici güçler ve yeni yolların tartışılması, dünya ülkelerinin dayanışma ve işbirliği yoluyla yeni kalkınma fırsatları arama arzusunu yansıttı.”
Küresel ekonomik büyümenin önemli bir motoru olarak Çin’in de aralarında bulunduğu yeni yükselen ekonomilerin, dünya ekonomik düzeninde önemli rol oynadığını söyleyen Wu Ying, şöyle devam etti:
“Forumda Çin tarafından, bilimsel ve teknolojik temas ve işbirliğinin derinleştirilmesi, yeşil kalkınma anlayışının güçlendirilmesi, açık bir piyasa ortamının korunması ve kapsayıcı ve herkese faydalı kalkınmanın ilerletilmesi çağrıları yapıldı. Katılımcılar, inovasyon, yeşil kalkınma, dışa açılma ve paylaşımı temsil eden bu kavramların, tarafların el ele vererek yeni kalkınma alanları yaratma talebine güç kattığını, az sayıdaki ülkenin koyduğu engellerin kaldırılmasına yardımcı olup ekonomik kurallara ve küresel gelişim eğilimine uyum sağladığını savundu.”
Wu Ying, “Çin dev bir pazara sahip”, “Çin yüksek seviyeli dışa açılmayı sürekli genişletiyor”, “Çin'in endüstri sistemi, kalifiye personel ve inovasyon açısından avantajları var” gibi görüşlerin forum sırasında sıkça dile getirildiğine değinerek, “Katılımcılar, Çin'in ekonomik büyümesinin kendi gelişimleri için yeni alanlar yaratırken dünya ekonomisine de kalıcı ivmeler kazandırdığı görüşünde.” şeklinde konuştu.
40 yıldan fazla süredir Çin’de faaliyet gösteren Japon ORIX Grubu’nun Büyük Çin Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Liu Guoping’in, Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, karmaşık uluslararası ortam karşısında, Çin’in yüksek nitelikli kalkınma ve yüksek seviyeli dışa açılma politikalarıyla küresel ekonominin istikrarı ve gelişimine daha fazla kesinlik kattığını, aynı zamanda yabancı yatırımcıların Çin pazarındaki faaliyetlerine daha geniş alanlar yarattığını söylediğini aktaran Wu Ying, şunları kaydetti:
“İnovasyon da forumun gündeminde yer aldı. Çin, hızla büyüyen yeni nitelikli üretim gücüne dayanarak küresel bilimsel ve teknolojik reform ve yeşil kalkınma fırsatlarını değerlendiriyor. Çinli akü üreticisi CATL'nin başkanı Zeng Yuqun, forumda son yıllarda inovasyona büyük yatırım yaptıklarını belirtti. Şirket, geçen yıl pillerin Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 20 milyar yuan yatırım yaptı ve lityum geri dönüşüm oranının yüzde 92'ye ulaştığını açıkladı.”
Wu Ying, “Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan en son verilerde, 153 “deniz feneri fabrikası” (küresel akıllı üretimin en üst düzeyini temsil eden, Endüstri 4.0 teknolojisinin uygulanmasına yönelik en iyi uygulama fabrikaları) arasında 62’sinin Çinli şirketler olduğu belirtildi. Bu şirketler arasında fotovoltaik ve yeni enerji araçları gibi yüksek teknoloji şirketleri yer almaktadır.
Resmi verilere göre, Ocak-Mayıs ayları arasında Çin’de yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısı önceki yıla oranla yüzde 17,4 artarak 21 bin 764’e ulaştı.” dedi.
Son günlerde birçok uluslararası örgüt ve kuruluşun, peş peşe Çin ekonomisine yönelik beklentilerini yükselttiğine dikkati çeken Wu Ying, “Bu gelişmeler, dünya ülkelerinin Çin ekonomisinin geleceğine duyduğu güveni yansıtmaktadır. Çin tarzı modernizasyonun sürekli ilerlemesiyle birlikte, daha fazla insanın Çin’in kalkınmasından kaynaklanan yeni fırsatları paylaşabilmesi bekleniyor.” diye konuştu.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ