BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesi bekleniyor.
İnfo Yatırım'ın verilerine göre, BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününde takas avantajının da etkisiyle alımların ön plana çıktığı bir seyir içerisinde bulundu. BİST100 endeksine dahil hisseler arasında BIMAS, AKBNK, SAHOL payları endeksi en çok yukarı taşıyan payların başında yer alırken, MGROS, TAVHL, PEKGY payları ise endeksi en çok aşağı taşıyan paylar oldu.
Dün Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, enflasyona ilişkin konuşarak “en zoru geride kaldı” mesajı verdi. Bakan Şimşek, “Amacımız vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak, vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Yük hiçbir şekilde dar gelirlilere yüklenmeyecek” diye konuştu. ayrıca Enflasyonda en zorunun geride kaldığını belirten Şimşek, “Enflasyon gelecek ay yüzde 60, sonraki ay yüzde 50 civarına inecek. Yıl sonunda enflasyonda yüzde 42'ye kadar toleransımız var. Şu anda dezenflasyon döneminin başındayız” dedi.
TCMB toplam rezervleri, 5 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre 5,5 milyar dolar artışla 148,5 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Yabancılar, geçtiğimiz hafta 156,4 milyon dolarlık hisse, 1,48 milyar dolarlık DİBS aldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 589 milyon dolar azalışla 162,50 milyar dolar oldu. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 1,68 milyar dolar azaldı. KKM de haftalık bazda 23 milyar TL düşüşle 1,99 trilyon TL oldu.
Yurt dışı tarafta ise, ABD haziran enflasyon verileri açıklandı. Haziran ayında enflasyonun bir önceki aya göre %0,1 artmasını ve yıllık enflasyonun yüzde 3,1 olmasını bekliyorlardı. Haziran 2023'ten bu yana en düşük artışını kaydeden TÜFE, mayısta yıllık bazda yüzde 3,3 artmıştı. Söz konusu dönemde benzin fiyatları aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 2,5 azalarak barınma fiyatlarındaki yükselişi dengeledi. Barınma fiyatları aynı dönemde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 5,2'lik artış kaydetti. Gıda fiyatları ise haziranda aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,2 arttı. Çekirdek enflasyon da beklentilerin altında Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de haziranda aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 arttı. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Piyasa beklentileri çekirdek TÜFE'nin bu dönemde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3,4 artması yönündeydi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ