Bangladeş’te “Kamuda Kontenjan” Kararı Protestolarında 75 Kişi Hayatını Kaybetti

Bangladeş’te, 1971 Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılmasına ilişkin karara karşı düzenlenen protestolarda 75 kişinin öldüğü bildirildi. Polisin verdiği bilgiye göre, bugün başkent Dakka’da 30 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş’te “Kamuda Kontenjan” Kararı Protestolarında 75 Kişi Hayatını Kaybetti
Yayınlama: 20.07.2024
5
A+
A-

Protestolar Şiddetleniyor

Yetkililer, protestoların başladığı günden bu yana ölü sayısının 75’e yükseldiğini ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Ülkede mobil internet bağlantısı kesilirken, sosyal medyaya erişim de kısıtlandı. Bangladeş kaynaklı haber sitelerine ülke dışından ulaşılamıyor.

Sokağa Çıkma Yasağı ve Ordu Müdahalesi

Hükümet, protestoların şiddetinin artması nedeniyle ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve durumu kontrol altına almak için orduya talimat verdi. Sokağa çıkma yasağı cuma gecesi itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kontenjan Oranında Değişiklik Teklifi

İktidardaki Avami Birliği Partisi, kontenjanın yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürülmesi teklifinde bulundu. Bu kapsamda, kontenjanın yüzde 20’ye düşürülmesi için iktidar partisinin 21 Temmuz’da Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulunması bekleniyor.

Hindistanlı Öğrenciler Ülkelerine Döndü

NDTV’nin haberine göre, Bangladeş’te okuyan 300’den fazla Hindistanlı üniversite öğrencisi, ülkelerine döndü. Öğrenciler, Hindistan ile Bangladeş arasındaki kara sınır kapılarından güvenli şekilde çıkış yaptı. Bazı öğrenciler ise Nepal ve Butan üzerinden Hindistan’a ulaştı.

Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in Evi Koruma Altında

Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid’in evini korumakla görevlendirildi. Protestolar sürerken göstericiler, ülke genelinde “hayatı durdurma eylemi” başlattı. Protestoların baş koordinatörlerinden Asif Mahmud, hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Kontenjan Sistemi ve Protestoların Geçmişi

Bangladeş’te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56’sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılmış durumda. Bunun yüzde 30’u, 1971 Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine tahsis ediliyor. Bu kontenjanlar, ülke çapındaki protestolar üzerine 2018’de kaldırılmıştı. Ancak, Yüksek Mahkemenin geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar tekrar başladı.

Protestocular, bu sistemi ayrımcılıkla suçlayarak, liyakata dayalı bir sistem talep ediyor. Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda, 16 Temmuz’da arbede çıkması ve polisin müdahalesi sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 250 öğrenci yaralanmıştı.

Üniversiteler Kapatıldı

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını istedi. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, bazı üniversiteler, süresiz kapatıldığını duyurdu. Ancak öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetti.

Başbakan Şeyh Hasina Vecid, protestolarda hayatını kaybeden öğrencilerin ölümünü araştırmak için komite kurulması talimatı verdiğini açıkladı.

4o

Kaynak: Savunma Gazetesi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.