Tip 2 Diyabet’e ömür boyu veda edin

“Metabolik Cerrahi” branşında uzman Prof. Dr. Alper Çelik, İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Özel Etiler Hastanesi’nde obezite ve diyabet cerrahisi alanında 35 farklı ülkeye hizmet veriyor. Başarılı operasyonlar gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Çelik, “şeker” ve “diyabet ameliyatı” olarak da bilinen, Tip 2 Diyabet başta olmak üzere hipertansiyon, obezite, yüksek kolesterol gibi hastalıkların da tedavisinde metabolik cerrahi yöntemini uyguluyor.

Tip 2 Diyabet’e ömür boyu veda edin
Yayınlama: 03.10.2023
2
A+
A-

Prof. Dr. Alper Çelik, bugün metabolik cerrahi alanında sadece Türkiye’de değil, dünyada da tanınan bir uzman. Halk arasında “şeker” ya da “diyabet ameliyatı” olarak da bilinen, Tip 2 Diyabet başta olmak üzere aynı zamanda hipertansiyon, obezite, yüksek kolesterol gibi hastalıkların da tedavisinde kullanılan metabolik cerrahi, metabolik hastalıkların cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi esasına dayanıyor. Bu tip metabolik sendrom hastalıkları, tedavi edilmediği zaman kişinin yaşam kalitesinde önemli düşüşlere neden oluyor. Hatta bu hastalıklar, yaşamı tehdit eder boyuta da gelebiliyor.

Yurt dışında metabolik cerrahi üzerine çeşitli eğitimler alan Prof. Dr. Alper Çelik’in bu alanda Türkiye’ye sağladığı önemli kazanımlar da bulunuyor. Eylül 2011’de Universal Taksim Alman Hastanesi bünyesinde Metabolik Cerrahi Ünitesi’ni kuran Prof. Dr. Alper Çelik; 2012 yılında Metabolik Cerrahi Akademisi’ni, 2013 yılında Metabolik Cerrahi Derneği’ni, 2014 yılında İstanbul Metabolik Cerrahi Kliniğini ve Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı’nı kurdu. 2015 yılında Ulusal Obezite Veritabanı’nı oluşturan Alper Çelik, 2016 yılında da Profesör Doktor unvanı aldı. Prof. Dr. Alper Çelik, İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Özel Etiler Hastanesi’nde obezite, diyabet alanında metabolik cerrahi yöntemini de tedaviye dahil ederek, 35 farklı ülkeye hizmet veriyor.

Metabolik cerrahide başarı oranı yüksek

Son yıllarda gelişen yöntemler ile metabolik cerrahi tedavisinde başarı oranının son derece yüksek olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Alper Çelik şu konuya dikkat çekiyor:

“Metabolik cerrahi uygulaması kararı verilmeden önce hastanın değerlerinin ayrıntılı bir araştırmasını yapıyoruz. Hastanın vücut kitle indeksinin 30 üzerinde olup tedavilere rağmen kan şekeri kontrolünün sağlanamamış olması ya da vücut kitle indeksinin 40 üzerinde olması gerekiyor. Aynı zamanda hastanın kaç yıldır diyabet hastası olduğuna, insülin kullanımına, Hemoglobin A1c düzeyine de bakılmalı. Öte yandan operasyon için en önemli kriter, hastanın pankreasının insülin salgılamaya devam etmesi.”

Tip 2 Diyabet’e ömür boyu veda edin

“Erken tanı konulan hastalar daha avantajlı”

“Diyabet hastalığı yeni başlayan ve insülin tedavisine ihtiyacı olmayan, düşük dozlarda ilaç kullanan kişilerde ameliyatın başarılı olma şansı daha fazla” diyen Prof. Dr. Alper Çelik şu konulara dikkat çekiyor:

“Özellikle erken tanı konulan hastalarda metabolik cerrahi hızlı bir tedavi biçimi olarak uygulanabiliyor. Metabolik cerrahi sırasında, hastada kesik açılmıyor; kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik yöntem kullanılıyor. Uygulanan yöntemin çeşidine göre de operasyon 1-3 saat kadar sürebiliyor. Ameliyata göre hasta, 4 veya 5 gün kadar hastanede yatabiliyor. Bu operasyonlar sırasında kullanılan yöntemler ise Sleeve Gastrektomi, Minigastrik By-pass, Duodenal Switch türevleri, Gastrik By-pass, Transit Bipartisyon, İleal Transpozisyon türevleri olarak sıralanabilir. Metabolik cerrahide kullanılan yöntemlerden hastaya uygun olan, hastanın hastalığına ve yönteme olan uygunluğuna göre belirleniyor. Metabolik cerrahide temel hedef, vücuda alınan besinlerin safra ve pankreas sıvıları ile daha geç buluşmasını sağlamak. Bu şekilde pankreasın insülin üretimini harekete geçiren maddeler salgılanmaya başlıyor ve insülin salınımı yükselerek otomatik olarak artırılıyor.”

Metabolik cerrahinin tüm cerrahi operasyonlar kadar risk taşıdığına da dikkat çeken Prof. Dr. Alper Çelik, “Şu da unutulmamalı ki; operasyonun ve tedavi edilebilen hastalıkların riskleri karşılaştırıldığında cerrahi girişimin riskinin çok daha az olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Ameliyat noktasında en önemli husus, hastanın doğru değerlendirilmesi ve tecrübeli bir cerrah tarafından operasyonun yürütülmesi. Hastanın değerlendirme sürecinden operasyonuna, operasyonun ardından kontrollerine kadar bütün sürecin doğru bir şekilde tamamlanması, hasta açısından maksimum faydayı sağlayacaktır” diyor.

Prof. Dr. Alper Çelik, dünyanın sorunu olarak ele alınması gereken diyabete ilişkin hastalara ise şu önerilerde bulunuyor:

“Yaşam boyu devam etmesi söz konusu olabilse de erken teşhis, sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ve etkili tedavi yaklaşımları ile yönetilebilir bir rahatsızlık diyabet. Diyabetin etkili bir şekilde yönetilmesi sırasında, düzenli egzersiz yapılması ve dengeli beslenilmesi önem arz ediyor.”

Prof. Dr. Alper Çelik Hakkında

Aksaray’da 26.02.1975 yılında dünyaya gelen Prof. Dr. Alper Çelik, ilkokulu İskenderun Namık Kemal İlkokulu, orta okul ve liseyi İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başlayan Prof. Dr. Alper Çelik, 2000 yılında girdiği Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki genel cerrahi ihtisasını da 2004 yılında tamamladı. Alper Çelik 2005 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde önce öğretim görevlisi ardından Yrd. Doç. Dr. olarak öğretim üyeliği yaptı.

Yurt dışında çalışma ve araştırma dönemi

2007 yılında Prof. Dr. Fumio Konishi’nin davetlisi olarak gittiği Japonya Saitama Medical Center of Jichi Medical University’de “clinical and research fellow” olarak çalışan Alper Çalık, burada iki adet araştırma projesi tamamladı ve aynı dönemde Dr. Kazunori Kasama ile çalışma ve araştırma yapma imkanı buldu. 2008 yılında öncelikle Brezilya Sao Paolo Sao Camilio Hospital’de Dr. Ricardo Cohen ve Dr. Louis Berti ile ardından Hindistan’da Dr. Muffazal Lakdawala ve Dr. Suren Ugale ile çalıştı. Aynı sene 1. ACMOMS (1st Asian Consensus Meeting on Metabolic Surgery) toplantısına oylama üyesi olarak katıldı. 18 Aralık 2009 tarihinde Etimesgut Askeri Hastanesi tarafından düzenlenen Metabolik Sendrom Sempozyumu’nda konuşmacı olarak görev aldı. Alper Çelik, 2010 yılında öncelikle Hindistan Hyderabad kentinde Ileal Interpozisyon Operasyonu ile ilgili 1. Dünya Workshop uygulamasına katıldı ve bu ameliyat ile ilgili olarak yine Dr. Surendra Ugale ve ilk kez Dr. Aureo DePaula ile çalıştı. Çelik, 2011 yılında ise Japonya’da yapılan IFSO-APC (International Federation For Surgical Treatment of Obesity and Related Disorders-Asia Pacific Chapter) toplantısında oturum başkanlığı ve konsensus konferansında oylama üyeliği yaptı.

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı’nı kurdu

31 Ağustos-3 Eylül 2011 tarihleri arasında Almanya Hamburg’da düzenlenen 16. Dünya Kongresi’ne katılan ve bu sırada 2011 Haziran’ında Doçent unvanı alan Alper Çelik, Eylül 2011’de Universal Taksim Alman Hastanesi bünyesinde Metabolik Cerrahi Ünitesi’ni kurdu. 2012 yılında Metabolik Cerrahi Akademisi’ni, 2013 yılında Metabolik Cerrahi Derneği’ni, 2014 yılında İstanbul Metabolik Cerrahi Kliniğini ve Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı’nı kurdu. 2015 yılında Ulusal Obezite Veritabanı’nı oluşturan Alper Çelik, 2016 yılında da Profesör Doktor unvanına layık görüldü. Prof. Dr. Alper Çelik, İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Özel Etiler Hastanesi’nde obezite ve diyabet alanında 35 farklı ülkeye, 7/24 bire bir sağlık danışmanı desteği ile hizmet vermeye devam ediyor.


SANAYİ HABER AJANSI

SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.