Uygulama tabanlı taksi taşımacılığı sistemi, UKOME toplantısında kabul edildi

‘Uygulama tabanlı taksi taşımacılığı sistemi’ önerisi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında oy birliği ile kabul edildi.

Uygulama tabanlı taksi taşımacılığı sistemi, UKOME toplantısında kabul edildi
Yayınlama: 29.08.2024
4
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zeytinburnu Çırpıcı Sosyal Tesislerinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı gerçekleştirildi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında toplanan kurulda, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün ‘Uygulama tabanlı taksi taşımacılığı sistemi’ önerisini görüşüldü.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Akgün, “Bu sistemin bütün İstanbullulara ve taksi esnafımıza hayırlı olacağını ümit ediyorum. Bu önerinin İstanbul’da taksi hizmetine erişimde ciddi bir sorunu çözeceğini düşünüyorum. Bu süreç içerisinde bütün paydaşlarla bir araya gelerek, ortak akılla bir süreç yürütmeye çalıştık. Süreç içerisinde emeği olan tüm kurul, kuruluş, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Uygulama tabanlı taksi taşımacılığı sistemi, UKOME toplantısında kabul edildi

2 bin 500 yeni aracın dijital olmasının taksi sistemini iyileştirmek için veri sağlayacağını dile getiren Akgün, “Gelen şikayetlerin değerlendirilmesi sonrası taksi çağırdım reddetti, yolcu reddetti gibi sorunların önüne geçmiş olacağız. Bu şekilde etkin bir denetimle kontrol edebiliyor olacağız. O yüzden yoldan alma ile dijitali ayırmanın bir avantajı olacak. Biz mevcuttaki taksi esnafının hakkını gözetirken yeni bir sistemi sunarak birbirleriyle sahada rekabet etmemeleri ve birbirlerinin kazançlarını da yok etmemeyi sağlıyor olacağız.” şeklinde konuştu.

Akgün, duraklarla da entegre bir sistemi düşündüklerinin altını çizerek “Hem dijital uygulama tabanlı elektronik sistemle çağırılacak, hem de buna entegre duraklardan da sisteme dahil olunacak.” dedi.

Tepe lambası konusuna değinen Akgün, “Sahada bir karışıklık olmaması için koymadığımız bir maddeydi ancak ışıklandırma konuna tasarımda değinebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Akgün, İstanbul’da yolcunun da, taksi esnafının da mutlu olduğu bir taksi sistemini ortaya koymak istediklerini belirtti.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) İstanbul UKOME Temsilcisi Eyüp Aksu, alınan kararın hem vatandaşa hem de esnafa hayırlı olmasını temenni etti.

Aksu, “6 yıldır taksi sayısının artışı konusu gündemde. Önceki tekliflerde kiralama sistemi vardı ve bunun yasal olmadığını bütün bürokratlarımıza anlattık. Görüşmelerimiz kanun ve hukuka uyularak devam etti. Ama burada fazla detaylara girilmemiş sadece 2 bin 500 taksi sayısı verilen bir teklif var.” açıklamasını yaptı.

Uygulama tabanlı taksi taşımacılığı sistemi, UKOME toplantısında kabul edildi

Aksu, bakanlık ve belediye ile yapılan toplantılarda içeriğinin de görüşülerek oylanması yönünde karar alındığını ancak toplantıda sadece sayı ve tahakkuka gidileceğinin belirtilmesine tepki gösterdi.

Önceliğin müşteri memnuniyeti ve esnafın fazla kazanç sağlaması olduğunu aktaran Aksu, “Biz teknolojiye karşı çıkmıyoruz, teknoloji olmadan bu mesleği sürdüremeyiz. Fakat buradaki artışı sağlanacak araçların sadece teknolojiyle mecbur tutulması ikilik ve bir kargaşa oluşturacak. Biz mecbur tutulmaması ve isteğe bağlı olunmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Aksu, itirazlarının sadece tepe lambası olması ve teknolojiyle çalışma mecburiyeti kaldırılarak isteğe bağlı tutulması olduğunu vurguladı.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.