Sağlık Bakanlığı, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında “aile hekimliği” konusunda bilgi verdi.
Bakanlıktan yapılana açıklamada, Aile Sağlığı Merkezi (ASM), Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) gibi birinci basamak ayaktan teşhis ve tedavi hizmeti sunan sağlık hizmet tesislerinin; sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile ilk kademedeki teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumunun gerçekleştiği yerler olduğu belirtildi.
Türkiye’de birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda aktif rol oynayan aile hekimliği uygulaması kapsamında 8 bin 202 Aile Sağlığı Merkezi ile 28 bin 357 Aile Hekimliği Biriminin bulunduğunun vurgulandığı açıklamada “Aile hekimi, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini çocukluk, ergenlik, erişkinlik ve ileri yaş gibi yaşamın bütün evrelerinde yaş, cinsiyet, hastalık ayrımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak sunmaktadır.” denildi.
Açıklamada, aile hekiminin, genellikle kendisine kayıtlı kişilerin ikametlerine yakın ve kolay ulaşılabilir konumda olduğu aktarılırken bu durumun aile hekiminin hizmet verdiği toplumu her yönüyle tanımasına imkan sağlayacağı ifade edildi.
Aile Hekimliği Birimlerinde, aile hekimi ile birlikte aile sağlığı çalışanlarının (hemşire, ebe, sağlık memuru [toplum sağlığı] ve acil tıp teknisyeni) hizmet sunduğu belirtilerek şöyle denildi:
“Aile Hekimliği Birimlerinde, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından tanı ve tedavi edici sağlık hizmetleri ile birlikte sağlık danışmanlığı, aile planlaması, koruyucu sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, kronik hastalık taramaları yapılmakta olup bu hizmetler hastalıklardan korunmanın en önemli basamağıdır. Aile hekimliği hizmetleri ücretsizdir.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ