Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 18 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım raporuna göre, açıklanacak Fed faiz kararı öncesi ABD 10 yıllık tahvil on beş ayın en düşük seviyelerine yakın seyrederek yüzde 3,64 bölgesine gerilediğini bildirdi.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 18.09.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda açıklanacak Fed faiz kararı öncesi ABD 10 yıllık tahvil on beş ayın en düşük seviyelerine yakın seyrederek yüzde 3,64 bölgesine gerilediği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

 “Dolar endeksi 100,8'e yakınsadı. Piyasalar Fed'in 2020'den bu yana bu toplantıda ilk kez faiz indirmesini bekliyor. Faiz indirim hızı ile ilgili beklentilerde belirsizlik sürüyor. CME verilerine göre Fed’in bu akşam 50 baz puan indirme kararı açıklayacağı ihtimali 65% civarında. Karar öncesi Asya endeksleri ve ABD endeks vadelilerinde yatay bir seyir hakim. Veri cephesinde, dün açıklanan perakende satış verisinin %0.2 düşüş beklentisinin aksine %0.1 olarak açıklanması endeksleri pozitif etkiledi. Volatil fiyatlamalar izlediğimiz ABD seansında kapanışa doğru gelen satış baskısı ile  S&P 500 Salı günü 5.670,81'lik rekor seviyeye ulaştıktan sonra %0,1 düştü. Dow Jones 50 puandan fazla düşerken, Nasdaq neredeyse sabit kaldı. Mega sermayeli şirketler arasında Nvidia %1,1 düştü, Microsoft ise şirketin üç aylık temettüsünü artırmasının ardından %0,9 yükseldi. Çip üreticisinin Amazon ile yaptığı yeni iş ortaklığının ardından Intel %2,6 yükseldi.

“Geride bıraktığımız gün Avrupa endekslerinde pozitif bir seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0.69 artışla önceki kayıplarını telafi etti. DAX endeksi %0.5 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. FTSE 100, Salı günü iki haftadan uzun bir süredir en yüksek seviyesi ve dördüncü ardışık yükseliş seansını işaret ederek yaklaşık %0,4 yükselerek 8.310'da kapandı. Avrupa'da, Almanya için ZEW Ekonomik Hissiyatı 11 aylık düşük seviyeye keskin bir şekilde düştü ve piyasa tahminlerini karşılayamadı. Perakende hisseleri, şirketin kar aralığının alt sınırını yükseltmesinin ardından Kingfisher'daki %11'lik artış öncülüğünde yükseldi. Zalando (%7) yükselirken, bankacılık sektörü de en iyi performans gösterenler arasında yer aldı.  Bugün küresel piyasaların odağında Fed faiz kararı olacak. Öte yandan Avrupa’da İngiltere enflasyonu takip edilecek. İngiltere’de yıllık enflasyon Temmuz ayında bir önceki aya göre yükselerek 2,2% olmuştu. Bugün açıklanan  yıllık enflasyon oranı Ağustos 2024'te Temmuz ayındakiyle aynı ve beklentiler doğrultusunda %2,2 oldu.

Önemli şirket haberleri:

“Alphabet (GOOGL), beş yıl önce uygulanan 1.5 milyar euro (1.67 milyar dolar) tutarındaki Avrupa Birliği rekabet cezasına karşı açtığı davayı kazandı.  Avrupa Birliği Genel Mahkemesi, çarşamba günü dijital reklam davasında Komisyon’un bulgularının çoğunluğunu onayladı, ancak Komisyon’un Google’a çevrimiçi reklamcılık işini hedef alan 1.5 milyar euro tutarındaki cezayı uyguladığı kararı iptal etti.(Olumlu)

“BlackRock (BLK), Microsoft (MSFT) ile birlikte, yapay zeka için büyüyen talebi karşılamak amacıyla veri merkezleri ve enerji projeleri inşa etmek üzere 30 milyar dolardan fazla bir yapay zeka yatırım fonu planladıklarını duyurdular. BlackRock, Global Altyapı Ortakları aracılığıyla Wall Street'te şimdiye kadar oluşturulan en büyük yatırım araçlarından biri olmayı hedefleyen Global AI Altyapı Yatırım Ortaklığı'nı kuruyor. Bu fon, grubun bu yılın başlarında BlackRock tarafından satın alınma anlaşmasını imzalamasının ardından GIP'nin ilk büyük fonu olacak. Anlaşmanın Ekim ayında tamamlanması bekleniyor.(Olumlu)”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.