CHP’li Öztunç’tan Bakan Kurum’a maden ruhsatı sorusu

Elazığ, 20 Eylül (Hibya) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

CHP’li Öztunç’tan Bakan Kurum’a maden ruhsatı sorusu
Yayınlama: 20.09.2024
3
A+
A-

Öztunç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, Küre Dağları eteklerini kapsayan binlerce hektar alana verilen madencilik ruhsatlarının tek bir firmaya verildiğini ve orman bölgelerinde ağaç katliamı ile toprak tahribatı oluşacağına dikkat çekti.

Mavera Madenciliğe verilen 11 ildeki 20 ayrı maden sahasında izin verilmesinin nedenini soran Öztunç, “Küre Dağları'nın eteklerini kapsayan binlerce hektar alana verilen ruhsatlarda adı geçen Mavera Madenciliğe, 11 ildeki 20 farklı bölgede daha arama izni verildiği ortaya çıktı. Büyük Birlik Partisi Sakarya Pamukova Belediye Başkan adayı Yılmaz İri'nin sahibi olduğu şirkete, Van'dan Manisa'ya kadar geniş bir alanda madencilik izin verilmesinin, orman bölgelerinde ağaç katliamına ve toprak tahribatına yol açması kaçınılmaz olacaktır.” dedi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Bakan Kurum'a şu soruları sordu:

“Bu şirkete Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna maden arama ruhsatı verilmesinin nedeni nedir? Neden bu firmaya bu kadar ayrıcalıklı davranılmıştır?

“Söz konusu şirkete 11 ilde toplam kaç maden ruhsatı verilmiştir? Bu ruhsatlar hangi madenlerin çıkarılmasını kapsamaktadır?

“Bu maden ruhsatlarının her birinin hektar cinsinden büyüklükleri nelerdir?

“Bu maden ruhsat alanlarının sınırlarındaki orman, tarım alanı, koruma statülü alanların hektar cinsinden büyüklükleri nelerdir?

“Bu maden ruhsat alanlarının yerleşim alanları, ormanlar, tarım alanları ve koruma statülü alanlar üzerindeki etkileri üzerinde ön araştırma yapılmış mıdır?

“Bu faaliyetlerin ekosistem üzerindeki uzun vadeli etkileri üzerine bir araştırma yapılmış mıdır?”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.