DEĞERLİ METALLER – ABD faiz indirimi ve jeopolitik sorunlar altını rekor düzeye yükseltti

İstanbul, 23 Eylül (Hibya) – Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indiriminin yarattığı ivme ve Orta Doğu’daki jeopolitik riskler nedeniyle güvenli liman talebinin etkisiyle Pazartesi günü kazançlarını artırarak rekor düzeye ulaştı.

DEĞERLİ METALLER – ABD faiz indirimi ve jeopolitik sorunlar altını rekor düzeye yükseltti
Yayınlama: 23.09.2024
3
A+
A-

Spot altın, seansın başlarında 2.630,93 $ ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra yüzde 0,2 artışla ons başına 2.628,28 $'a yükseldi. Getirisi olmayan altın bu yıl yüzde 27'nin üzerinde artış göstererek 2010'dan bu yana en büyük yıllık yükselişine doğru ilerliyor. ABD vadeli altın kontratları yüzde 0,3 değer kazanarak 2.653,00$'a yükseldi.

Spot gümüş yüzde 0,1 düşüşle ons başına 31,07 dolara, platin yüzde 0,8 düşüşle 967,50 dolara ve paladyum yaklaşık yüzde 1 düşüşle 1.057,38 dolara geriledi.

ABD Merkez Bankası Fed, Çarşamba günü yarım puanlık faiz indirimiyle gevşeme döngüsüne başladı ve yılsonuna kadar yarım puanlık, gelecek yıl ise tam puanlık bir indirim daha öngörüyor.

CME FedWatch'a göre, Fed vadeli işlem traderları bu yılın sonuna kadar 75 baz puanlık faiz indirimi fiyatladı. Düşük oranlar, ekonomik ve siyasi çalkantıların ortasında güvenli bir varlık olarak görülen külçe altın tutmanın fırsat maliyetini azaltıyor.

Öte yandan, Hizbullah ve İsrail Pazar gününe kadar karşılıklı ağır ateş altında kaldı ve Lübnanlı militan grup yoğun bombardıman altında İsrail'in kuzeyine roketler fırlatarak yaklaşık bir yıldır süren çatışmalarda en önemli tırmanışlardan birine imza attı.

Yatırımcılar, Fed yetkililerinin yeni yorumlarını ve Cuma günü açıklanacak ABD PCE enflasyon verilerini bekleyerek daha fazla politika ipucu elde etmeye çalışacak.
 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.