Meksika Başkanı İspanya Kral’ını başkanlık yemin törenine davet etmeyi reddetti

Mexico City, 26 Eylül (Hibya) – Latin Amerika ülkesi Meksika’nın sol görüşlü yeni seçilmiş Başkanı, 500 yıl önce fetih sırasında Meksika’nın yerli halkına karşı işlenen suçlar için özür dilememesi nedeniyle Kral Felipe’yi yemin törenine davet etmeyi reddettikten sonra Meksika ile İspanya arasında büyüyen diplomatik anlaşmazlık yeniden alevlendi.

Meksika Başkanı İspanya Kral’ını başkanlık yemin törenine davet etmeyi reddetti
Yayınlama: 26.09.2024
2
A+
A-

2019'da Meksika'nın o dönemdeki başkanı Andrés Manuel López Obrador, Kral Felipe ve Papa Francis'e fetih ve sömürge dönemindeki “suistimaller” için özür dilemelerini isteyen bir mektup yazmıştı.

O zamanlar, İspanyol hükümeti özür dilemeyi reddederek mektubu ve içeriğini “derinden reddettiğini” söyleyerek “İspanyolların 500 yıl önce Meksika topraklarına gelişi, çağdaş değerlendirmeler ışığında yargılanamaz. Yakın akrabalarımız, ortak tarihimize öfke duymadan ve ortak bir bakış açısıyla, ortak bir mirasa ve olağanüstü bir geleceğe sahip özgür halklar olarak bakmayı her zaman bildiler.” diye cevaplamıştı.

Bu yanıt, López Obrador'un halefi yeni başkan Claudia Sheinbaum'u yatıştırmayı başaramadı. Sheinbaum, selefinin çağrısının tamamen görmezden gelindiğini söyledi.

“Ne yazık ki, söz konusu mektuba en iyi diplomatik uygulama gerektirdiği için doğrudan yanıt verilmedi,” dedi bir açıklamada.

“Bunun yerine, mektubun bir kısmı medyaya sızdırıldı ve ardından İspanyol dışişleri bakanlığı bir basın açıklaması yayınladı. Meksika hükümeti bu konu hakkında doğrudan bir açıklama veya cevap almadı.” dedi.

İspanya'nın sosyalist başbakanı Pedro Sánchez, 1 Ekim'deki yemin törenine davet edilirken, Kral Felipe davet edilmedi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.