Taliban rejimi Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanacak

New York, 26 Eylül (Hibya) – Taliban, çığır açan bir hamleyle Kanada, Avustralya, Almanya ve Hollanda tarafından cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle uluslararası adalet divanına çıkarılacak.

Taliban rejimi Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanacak
Yayınlama: 26.09.2024
2
A+
A-

Davaya dahil olan ülkeler, cinsiyet ayrımcılığına son vermek için Taliban ile iyi niyetle müzakere etmeye istekli olduklarını söylüyorlar ancak gerekli aşamalar sonuçsuz kalırsa ICJ'de bir duruşma talep edecekler.

Geçtiğimiz ay Taliban, kadınların tamamen örtünmeden evden çıkamayacaklarını ve toplum içinde şarkı söyleyemeyeceklerini veya seslerini yükseltemeyeceklerini belirten yeni bir ahlaksızlık ve erdem yasaları dizisi yayınladı.

Streep, BM'yi Afganistan'daki kadınların ve kızların haklarını korumak ve geri kazandırmak için harekete geçmeye çağıran Afgan aktivistler ve insan hakları savunucularının yanında konuştu

Afganistan Kadın Forumu lideri Asila Wardak, Afganistan'daki kadınlara ve kızlara dayatılan cinsiyet ayrımcılığı olarak tanımlanan sistemin yalnızca bir Afgan sorunu olmadığını, aynı zamanda “aşırılığa karşı küresel mücadele”nin bir parçası olduğunu söyledi.

Atlantic Council düşünce kuruluşunda cinsiyet adaleti konusunda stratejik hukuk danışmanı olan Akila Radhakrishnan şunları söyledi:

“Kadın hakları ihlallerini merkeze alan bu dava, yalnızca Afganistan'daki kadınlara ve kızlara çok ihtiyaç duyulan adaleti sağlama potansiyeline sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda cinsiyet adaleti için yeni emsaller de oluşturuyor.”

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.