Putin’den Batı’ya Ukrayna konusunda nükleer uyarısı

Moskova, 26 Eylül (Hibya) – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silah sahibi bir devlet tarafından desteklenen nükleer olmayan bir devletten gelen bir saldırıyı, Ukrayna’daki savaşta nükleer silah kullanma tehdidi olarak yorumlanabilecek bir “ortak saldırı” olarak değerlendireceği uyarısı yaptı.

Putin’den Batı’ya Ukrayna konusunda nükleer uyarısı
Yayınlama: 26.09.2024
1
A+
A-

Putin Çarşamba gecesi yaptığı önemli açıklamalarda, hükümetinin Rusya'nın nükleer cephaneliğini kullanacağı kuralları ve ön koşulları değiştirmeyi düşündüğünü söyledi.

Bu yorumlar, Kiev'in Rusya'daki askeri tesislere karşı uzun menzilli Batı füzeleri kullanmak için onay istemesiyle geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bu hafta ABD'ye gitti ve Perşembe günü Washington'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi bekleniyor. Kiev'in talebinin gündemin başında olması bekleniyor.

Putin'in açıklamalarına yanıt veren Zelensky'nin Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak, Rusya'nın “dünyayı korkutmak için nükleer şantajdan başka bir şeye sahip olmadığını” söyledi.

Rusya'nın müttefiki Çin de sakinlik çağrısında bulundu ve Başkan Xi Jinping'in Putin'i nükleer silah kullanmaması konusunda uyardığı bildirildi.

Ancak Çarşamba günü, Güvenlik Konseyi ile yaptığı toplantının ardından Putin önerilen radikal genişlemeyi duyurdu.

Putin, yeni bir nükleer doktrinin “Rusya'nın nükleer silah kullanmaya geçişi için koşulları açıkça belirleyeceğini” söyledi ve bu tür senaryoların Moskova'ya karşı konvansiyonel füze saldırılarını da içerdiğini söyledi.

Rusya'nın, topraklarına füze, uçak ve insansız hava araçlarının büyük çaplı bir şekilde fırlatılmaya başlandığını tespit etmesi durumunda nükleer silah kullanma “olasılığını” değerlendireceğini ve bunun ülkenin egemenliği için “kritik bir tehdit” oluşturduğunu söyledi.

Putin “Rusya'ya karşı nükleer olmayan herhangi bir devletin, ancak nükleer bir devletin katılımı veya desteğiyle gerçekleştirdiği saldırının, Rusya Federasyonu'na yönelik ortak saldırıları olarak değerlendirilmesi öneriliyor.” diye ekledi.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana, nükleer silahlı devletler, savaşan devletlerin büyük nükleer saldırılar başlatması durumunda bunun karşılıklı olarak kesin yıkıma yol açacağı fikrine dayanan bir caydırma politikası yürütüyorlar.

Ancak, yaygın radyoaktif serpinti olmadan hedefleri yok etmek için tasarlanmış daha küçük savaş başlıkları olan taktik nükleer silahlar da var.

Putin, Haziran ayında Ukrayna'yı destekleyen Avrupa ülkelerine bir uyarıda bulunarak, Rusya'nın “Avrupa kıtasındakinden çok daha fazla taktik nükleer silaha sahip olduğunu, hatta ABD'nin kendi silahlarını getirse bile” diye konuşmuştu.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.