Safranbolu’ya adını veren safranın hasat vakti geldi. 13-14-15 Ekim tarihlerinde yapılacak Safran Festivali’nin bu yıl çoğrafi işaret aldığı için daha fazla ilgi çekmesi bekleniyor.
İSMAİL ŞAHİN – UNESCO Dünya Miras kenti Safranbolu’ya adını veren safranın hasadının yapılacağı 7. Safran Festivali 13-14-15 Ekim tarihlerinde yapılacak. Kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilecek kadar kuvvetli bir boyama özelliğine sahip olan safran bu yıl içinde Türkiye ve Dünya’da Coğrafi İşaretli Ürünler Listesi’ne girdiği için bu yılki festival ayrı bir önem taşıyor.
Kilosu 250 bin TL
Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı, Safranbolu Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği ortaklığında 7’ncisi yapılacak Safran Festivali kortej yürüyüşü ile başlayacak. Program içeriğinde ise şu etkinlikler yer aldı; halk oyunu gösterileri, cinci macunu ikramı, zerde ikramı, safranla oluşturulacak el sanatları sergisi, safranın turizm, sağlık ve tarımsal açıdan özelliklerinin anlatılacağı paneller, mor bayrak almaya hak kazanan işletmelere plaket takdimi, konserler, safran soğanı dağıtımı, resim sanatı çalışmaları, safranlı yemek yarışması, resim sergileri, tıbbi ve aromatik bitkiler şehri gezisi ve doğa yürüyüşleri…
Festivale Türkiye geneli ve yurt dışından da ilginin yoğun olması bekleniyor.
Safran yetiştiriciliği yaklaşık 30 çiftçi tarafından 100 dönüm civarında alanda üretim yapılıyor. Çiçeğin hasadı 15 Ekim 15 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. Bir hasatta 50 kilograma yakın ürün elde ediliyor. Bu yılki hasatta elde edilecek safranların kilosu 250 bin liradan satışa çıkacak.
Çiçeğin stigmalarının kırmızısı dişi sarısı erkek. En değerli olanı kırmızı yani dişi stigmalar. 170 çiçekten 1 gr(kırmızı stigmalar) safran elde ediliyor. Sadece 9 tel safran bir tencere pilavı renklendirmeye yetiyor. Bunun için safranı sıcak suda bekletmek gerekiyor.
NERELERDE KULLANILIYOR
Safran bilhassa yöreye özgü zerde tatlısında başta olmak üzere birçok farklı yemekte kullanılıyor. Ayrıca ilaç yapımında, macunlarda, kimya sektöründe yoğun olarak faydalanılmaktadır. İşte kullanım alanları:
– Zerde
– Pilav
– Salata sosu
– Çay
– Püre
– Turşu
– Sabun
– Kolonya
Dünyada mutluluk iksiri olarak biliniyor
Safran üreticisi İsmail Yılmaz, safranın mutluluk veren sakinleştirici özelliğini olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Metabolizmayı hızlandırır. Zaten safran dünyada mutluluk iksiri olarak bilinir. Çay olarak da içiliyor ama çok içtiğinizde gülme krizine sokar. Sıcak suya atılan iki üç tel safran çay için yeterli.”
Festival, gazetehaberi, hasat, Safran
SANAYİ HABER AJANSI