Osal: Kadınlar çok küçük sermayelerle büyük başarılara imza atan işler çıkarıyor

Diyarbakır, 3 Ekim (Hibya) – Girişimci ve Eğitim Danışmanı Kürşad Osal, Diyarbakır’da başlanacak kadınlara istihdam sağlayacak mentorluk projesi hakkında Hibya Haber Ajansı’na açıklama yaptı.

Osal: Kadınlar çok küçük sermayelerle büyük başarılara imza atan işler çıkarıyor
Yayınlama: 03.10.2024
3
A+
A-

Kürşat Osal, 'na şehir ve bölgede sağlanacak istihdama ilişkin bilgi verdi. Projeyi yapmaya başlamasının nedenlerinden bahseden Kürşat Osal, şunları söyledi:

“Hem aldığım eğitimlerde hem de hayat tecrübesinde şunu fark ettim; ekonominin can damarı ve en işlevsel hızlı sonuçlar alabildiğiniz kısmı küçük ve orta ölçekli olarak adlandırılan işletmelerdir. Ne yazık ki hem bireysel anlamda işletme sahipleri hem de makro ölçekte yetkililer küçük işletmelerle ile ilgili yatırım ve destek çalışmalarında bireysel gelişim ve davranışsal değişim üzerinde herhangi bir çalışma yapmıyorlar. İşletmelerin yapılanması, makine alımı, teknoloji yatırımlarına destekler yapılıyor fakat eğitim destekleri bu kavramlar içerisinde oran olarak en küçük desteklere sahip ya da hiç yok. Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık bile birkaç yıldır bu desteklerin konusu haline geldi, daha önceden hiç yoktu. Oyda üretim aşamasının büyük bir kısmında ve girişimcilik kelimesinin büyük oranında kadınlar var. Üstelik kadınlar çok küçük sermayeler ve çok kısıtlı imkanlarla büyük başarılara imza atan işler çıkarıyorlar. Bu farkındalıkla bireysel gelişimin ve girişimcilik kabiliyetlerinin artırılmasının daha büyük başarılara imza atacağını düşündüm ve bu amaçla kadın girişimciliği üzerine düşünmeye ve üretmeye başladım.”

Osal: Kadınlar çok küçük sermayelerle büyük başarılara imza atan işler çıkarıyor

Osal, projenin amacının evinde kendi imkanları ile salça üretip, satarak ev ekonomisine katkı sağlamak için uğraşan kadınlardan, kendi imkanları ile atölye kurmuş ve işini büyütmeye çalışan pek çok ölçekte ekonomi sahibi kadınların girişimciliğini iş insanı kavramına taşıyarak hem bireysel anlamda değişimi hem de ekonomik anlamda büyümesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Projenin tamamen girişimci ruhun inanç ve hayallerinden gücünü aldığını ve bu dayanakla yıllardır uygulandığına dikkat çeken Osal, “İlk olarak 2015 yılında Kalkınma Ajansı destekleri ile uygulanmaya başlayan proje daha sonra kadın girişimcilerin emekleri ve iş birliği ile süreklilik kazandı ve Türkiye genelinde dalga dalga büyüdü. Özellikle elimizde oluşan çok büyük bir veri tabanı sayesinde içerik olarak da giderek güçlendi. Şu anda ciddi talep alan ve uygulama da net, ölçülebilir sonuçlar ortaya çıkaran bir içerikle kadın girişimcilerimizle çalışmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Osal, projenin başlıca amacının amatör ruhunu kaybetmeden öğrenmeyi alışkanlık haline getirmiş, teknolojiyi çok iyi kullanan, kendi sektörünü ve ekonomiyi takip ederek işine yöne veren, yatırım kabiliyetini geliştirmiş, uzmanlaşma kavramlarını işinde verimli şekilde kullanan, finansal okur yazarlığı gelişmiş kadın girişimciler yetiştirmek olduğunun altını çizdi.

2015 yılında başlanan projede ilk olarak 10 bin kadın girişimci ile görüşülerek iş fikirlerinin değerlendirilmeye alındığını kaydeden Osal, şöyle devam etti:

“Bu iş fikirlerinden karlılık ve süreklilik ölçeklerini geçen projeler uygulamaya konuldu ve iş fikri sahipleri ile çalışılmaya başlandı. İlk olarak 7 binden fazla iş fikri uygulandı gelişimi takip edildi. Daha sonra elde edilen verilerle bir girişimcilik iş geliştirme eğitimi ortaya çıktı. Bugüne kadar çeşitli iş kadınları dernekleri, kooperatifler ve özel şirketlerde ki çalışmalar ile birlikte 50 bin girişimci kadına eğitim ya da mentorluk vererek çalışmalarımızı başarılı bir şekilde tamamladık.”

Osal: Kadınlar çok küçük sermayelerle büyük başarılara imza atan işler çıkarıyor

Kadınların iş hayatında girişimci olarak yer almasının ne gibi değerler yarattığını açıklayan Kürşat Osal, şunları aktardı:

“Öncelikle şunu söylemek isterim ki kadınların her alanda yaygın bir şekilde hayatın içinde ve önemli roller üstlendiği bir gelenekten geliyoruz. Daha bilinçli, daha verimli olması noktasında bir proje geliştirdik. Özellikle kadınlarımızın hayal gücünün ve azminin yüksek oluşu olayı girişimcilik boyutuna taşıdı. Diğer türlü her işte kadınlarımız çoğunluk olarak zaten yer alıyor. Bugün çok büyük ulusal ve uluslararası çapta şirketler olmuş ve ekonomiye büyük katkılar sağlayan kadın girişimcilerimizin kurduğu markalar var.”

Bir işletme olarak düşünüldüğünde muafiyetlerin ve desteklerin kadın girişimcilere daha fazla oranda verildiğinin, bunun da ayrı bir avantaj ve değer kazandırdığına dikkat çeken Osal, “Son 10 yıla baktığımızda iş dünyasında kadın girişimcilerin çok önemli ölçüde bir artışta olduğunu görüyoruz buda en önemli faydadır bana göre çünkü bir kelebek etkisi yaratmış bulunuyoruz. Türkiye nüfusuna göre çok az bir kitleye reel anlamda çalışma yaptık ama bilmediğimiz görmediğimiz birçok kadın girişimciye ilham olduğumuzu ve olmaya devam ettiğimizi biliyoruz.” dedi.

Projenin ilk uygulandığı zamandan bu yana çok fazla değişerek kendini yenilediğini belirten Osal, “Hem bireysel olarak uygulama yapıldığında hem de kitlesel olarak uygulandığında farklı hedef kitle, farklı kültür ve iş kollarında etkilerini daha sağlam sonuçlarla gösteren bir hale geldi. İster sadece eğitim olarak ister mentorluk faaliyeti olarak artık 3 yılda aldığımız sonuçları zaman içerisinde geliştirerek 1 yılda alıyoruz. Bu da projenin gelecek zaman içerisinde daha farklı şekillerde uygulanabilir oluşunu bize gösteriyor. Özellikle önümüzde ki yıllar içerisinde teknoloji tabanlı gelişmeleri de göz önünde bulundurarak bir uygulama şeklinde projeyi kullanıma sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda kooperatifler, iş kadınları dernekleri, Ticaret odalarının kadın girişimci komisyonları ve özel şirketlerle projenin hedef kitlesini ve etki alanını büyütmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.