AB liderleri Çin’den gelen elektrikli araçlara ek tarife uygulanmasına yeşil ışık yaktı

Brüksel, 5 Ekim (Hibya) – AB liderleri, otomobil üreticilerinin kararı otomotiv sektörü için potansiyel bir “ölümcül” darbe olarak kınadığı Almanya da dahil olmak üzere beş ülkenin muhalefetine rağmen Çin’den gelen elektrikli araçlara ek tarifeler uygulanmasına yeşil ışık yaktı.

AB liderleri Çin’den gelen elektrikli araçlara ek tarife uygulanmasına yeşil ışık yaktı
Yayınlama: 05.10.2024
1
A+
A-

Pekin'in otomobil üreticilerine yaptığı devlet yardımının adil olmadığını tespit eden bir soruşturmanın ardından Haziran ayında bu adımı geçici olarak onaylayan Avrupa Komisyonu, artık bu ayın sonundan itibaren beş yıl boyunca yüksek tarifeler uygulama konusunda serbest.

Mevcut yüzde 10'luk vergilere ek olarak gelen yüzde 35,3'e varan tarifeler, Fransa, İtalya ve Polonya da dahil olmak üzere 10 üye ülke tarafından desteklendi.

Çin'den önemli yatırım vaatleri olan Almanya ve Macaristan da dahil olmak üzere sadece beş ülke aleyhte oy kullanırken, İspanya ve İsveç de dahil olmak üzere 12 ülke çekimser kaldı.

BMW ve Volkswagen, AB kararını eleştirdi. BMW, bunun Avrupa otomobil endüstrisi için “ölümcül bir sinyal” olduğunu söylerken, VW bunun “yanlış yaklaşım” olduğunu söyledi.

Almanya'nın otomotiv endüstrisi birliği VDA da, ülkenin tarifelere karşı oy kullanmasının endüstri için “doğru sinyal” olduğunu söyleyerek araya girdi. Otomobil üreticilerinin muhalefeti, AB politikasının gerisinde kalmak yerine, oyu “korumacı” olarak kınayan Çin'in yanında yer aldıkları yönünde bazı eleştirilere yol açtı.

Çin Ticaret Odası AB'ye yaptığı açıklamada, “AB'yi bu tarifelerin uygulanmasını geciktirmeye ve anlaşmazlıkları ve ticaret gerginliklerini istişareler ve diyalog yoluyla çözmeye öncelik vermeye şiddetle teşvik ediyoruz” dedi.

Tarifeler devletlerin çoğunluğunun desteğini almasa da, muhalefet onları engellemeye yetmedi – bu da blok nüfusunun yüzde 65'ini temsil eden en az 15 ülkenin itirazını gerektirecekti.

Bu, ilerleme seçimini komisyonun eline bırakıyor ve komisyonun “teklifi doğrultusunda karar vermesi bekleniyor” dedi bir AB diplomatı. Ek vergiler, yüzde 7,8'lik bir tarife ile karşı karşıya olan Tesla gibi yabancı gruplar tarafından Çin'de üretilen araçlara da çeşitli oranlarda uygulanıyor.

Brüksel, önlemlerin, AB genelinde yaklaşık 14 milyon kişiye iş sağlayan ancak Çin'deki gibi büyük devlet sübvansiyonlarından faydalanmayan kritik bir sektördeki Avrupa otomobil üreticilerini korumayı amaçladığını söylüyor.

Kanada ve ABD, son aylarda Çin'den yapılan elektrikli otomobil ithalatına yüzde 100 gibi çok daha yüksek tarifeler uyguladı.

AB vergileri, Fransa ve Almanya'yı karşı karşıya getirdi ve Paris, bunların AB otomobil üreticilerinin Çinli meslektaşlarına karşı eşit şartlarda rekabet edebilmesi için gerekli olduğunu savundu.
 
Kasım ayının başından itibaren yürürlüğe girmesi ve en az beş yıl sürmesi beklenen vergiler, Çin'de üretilen Tesla otomobillere yüzde 7,8 ek vergi uygulanmasından, İngiliz markası MG'nin de aralarında bulunduğu SAIC tarafından üretilen otomobillere yüzde 35,3 oranında ek vergi uygulanmasına kadar uzanıyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.