A1 Capital: Gerilim bir yerden azalırken diğer taraftan devam ediyor

İstanbul, 16 Ekim (Hibya) – A1 Capital’in raporuna göre petrol fiyatları İsrail’in İran’ın nükleer ve petrol tesislerine saldırı düzenlemeyeceği yönündeki bir medya haberinin ardından yüzde 4’ten fazla düşerek neredeyse iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

A1 Capital: Gerilim bir yerden azalırken diğer taraftan devam ediyor
Yayınlama: 16.10.2024
2
A+
A-

A1 Capital, altın fiyatlarının ABD Hazine tahvili faizlerinin düşmesiyle Çarşamba günü bir miktar yükselirken, piyasa katılımcıları, Fed'in yakın vadede ne kadar faiz indirimi yapacağını belirlemek için ABD ekonomik verilerinin açıklanmasını beklediğini bildirdi. Raporda şu analizler yer aldı:

“Petrol fiyatları dün, zayıf talep görünümü ve İsrail'in İran'ın nükleer ve petrol tesislerine saldırı düzenlemeyeceği yönündeki bir medya haberinin ardından % 4'ten fazla düşerek neredeyse iki haftanın en düşük seviyesine geriledi; bu durum arz kesintisi korkularını azalttı. Bu sabah ise Petrol fiyatları, Orta Doğu'daki çatışmanın bundan sonra ne olacağına dair belirsizlik nedeniyle bir miktar yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artışla varil başına 74,39 dolara, ABD Batı Teksas Arama petrolü vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 70,77 dolara çıktı.

Çin'in mali politikası konusunda daha fazla netlik bekleniyor ve ayrıntıların eksikliği, petrol talebi görünümü üzerindeki nihai etki konusunda bazı belirsizliklere yol açıyor. Yerel medya, Çin'in durgunlaşan ekonomiyi canlandırmak için üç yıl içinde özel hazine tahvillerinden ek 6 trilyon yuan (850 milyar dolar) elde edebileceğini bildirdi; ancak bu, ülkenin borsa piyasasındaki güveni canlandırmaya yetmedi. Petrol talebi tarafında ise, hem Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü hem de Uluslararası Enerji Ajansı bu hafta küresel petrol talebinin 2024'teki büyüme tahminlerini düşürdüler ve düşüşlerin büyük kısmı Çin'den kaynaklandı.

Altın fiyatları, ABD Hazine tahvili faizlerinin düşmesiyle Çarşamba günü bir miktar yükselirken, piyasa katılımcıları, Fed'in yakın vadede ne kadar faiz indirimi yapacağını belirlemek için ABD ekonomik verilerinin açıklanmasını bekliyor.

Altının spot fiyatı, ons başına %0,3 artışla 2.667 dolara çıktı. Bu, geçen ay ulaşılan rekor seviyenin 17 dolar altında. ABD altın vadeli işlemleri de %0,2 artışla 2.683,80 dolara çıktı. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faiz oranları üst üste üçüncü seansta geriledi ve sıfır getirili külçe daha cazip hale geldi. Altın fiyatlarında oyunun kurallarını değiştiren şey, yatırım talebine zemin hazırlayan ABD para politikasının gevşemesidir. ABD seçimleri etrafındaki belirsizlik ve jeopolitik gerginlikler de altını önümüzdeki dönemde destekleyecek.

Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketi ASML'nin hayal kırıklığı yaratan kazancı(Hollandalı çip ekipmanı üreticisi, yapay zeka ile ilgili çiplerde yaşanan patlamaya rağmen yarı iletken pazarının diğer kısımlarının beklenenden daha uzun süredir zayıf olduğunu ve bunun da müşterilerde temkinliliğe yol açtığını söyledi.) Bloomberg News'in ABD'li yetkililerin yapay zeka çiplerinin belirli ülkelere ihracat lisanslarına sınırlama getirmeyi değerlendirdiğine ilişkin haberi de piyasalarda güveni olumsuz etkiledi ve dünya genelinde çip hisselerini aşağı çekerken Asya piyasalarına baktığımızda; Teknoloji ağırlıklı Güney Kore hisseleri %0,6, Japonya'nın Nikkei'si %1,8 ve Tayvan hisseleri %1,2 düştü. Bu sonuçlar MSCI'nin Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksini Japonya hariç %0,32 düşmesine neden oldu.

Piyasayı etkileyen bir diğer etken de Fransız lüks devi LVMH'nin zayıf kazançlarıydı, Çin'de lüks mallara olan talebin kötüleştiğini ve bunun da Çin'de teşvik önlemleriyle artan coşkuyu bir miktar azalttığını gösteriyor.

Kasvetli ruh hali, yatırımcıların teşvik planlarına ilişkin somut ayrıntıları beklemesiyle Çin hisselerinin düşmesine neden oldu. CSI300 endeksi %0,6 ve Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,7 düşüşte. Yatırımcıların odağı şimdi yarın Çin'in gayrimenkul sektörünün “istikrarlı ve sağlıklı” gelişimini desteklemek için yapacağı basın toplantısında.

Makro tarafta ise yatırımcılar, ABD faiz oranlarından ve ABD ekonomisinin dirençli olduğunu ve enflasyonun biraz daha yükseleceğini gösteren verilerin ardından faiz indirimi beklentilerindeki değişimden etkilenmeye devam ediyor. CME FedWatch aracı, piyasaların Fed'in gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitme olasılığının %96 olduğunu gösterdi. Bir ay önce yatırımcılar ABD merkez bankasından 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekliyordu.

Fed'in ılımlı bir faiz indirimi yoluna gireceği beklentisi ise doları desteklemeye devam ediyor. ABD dolarının başlıca rakiplere karşı değerini ölçen ABD dolar endeksi 103,24'e ulaşarak Ağustos ayının başından bu yana en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Euro, iki ayın en düşük seviyelerinde gezinirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarın yapacağı politika toplantısı öncesinde 1,0887 dolardan işlem görmekte ve ECB’nin 25 baz puan indirim yapması bekleniyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.