Eski Yunan Başbakanı iktidardaki Yeni Demokrasi partisinden ihraç edildi

Atina, 17 Kasım (Hibya) – Eski Yunan başbakanı ve milletvekili Antonis Samaras, hükümet politikalarını ısrarla eleştirdiği için iktidardaki Yeni Demokrasi partisinden ihraç edildi.

Eski Yunan Başbakanı iktidardaki Yeni Demokrasi partisinden ihraç edildi
Yayınlama: 17.11.2024
2
A+
A-

Sert milliyetçi 73 yaşındaki Samaras, Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis'in Türkiye ile müzakerelere yönelik yaklaşımını eleştirdi ve bunu ödün vermeye benzetti. Ayrıca, özellikle bu yılın başlarında eşcinsel evlilikleri lehine yasa çıkarma kararı olmak üzere, çok “merkezci” veya “uyanık” bulduğu hükümet politikasını da şiddetle reddetti.

Hükümet, özellikle Samaras'ın Türkiye ile müzakerelerdeki davranışları nedeniyle dışişleri bakanı George Gerapetritis'in görevden alınması çağrısında bulunduğu Pazar gazetesi To Vima'da yayınlanacak bir röportajından rahatsız görünüyordu.

Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis, Samaras'ın ihraç edildiğini duyururken “Sayın Samaras … sadece fikir belirtmedi. Tüm yönetim politikalarına tamamen karşı olduğunu ifade etti. Üstelik, dışişleri bakanı hakkında yakışıksız ve kışkırtıcı bir şekilde aşırı yalanlar benimsedi.” dedi.

Samaras buna, “Küstahlık ve cesaret kaybı, Mitsotakis'in hareketini açıklıyor. Parti tabanından kopuk, Yeni Demokrasi'ye pek benzemeyen bir partiye liderlik ediyor.” diyerek uzun bir açıklamayla yanıt verdi.

Samaras'ın bir Mitsotakis ile çatışması ilk kez olmuyor. 1992'de, o zamanki başbakan Konstantinos Mitsotakis, mevcut başbakanın babası, o zamanki Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, şimdiki Kuzey Makedonya ile isim anlaşmazlığı konusundaki politika farklılıkları nedeniyle Samaras'ı dışişleri bakanlığı görevinden aldı.

1993'te Samaras ve birkaç benzer görüşlü milletvekili Yeni Demokrasi'den ayrılarak Mitsotakis hükümetini devirdi ve 10 yıldan fazla sürecek bir sosyalist yönetimin yolunu açtı. Samaras kendi kısa ömürlü partisi Siyasi Bahar'ı kurdu.

Samaras, 2009'da eski başbakan Kostas Karamanlis'in yerine muhafazakarların başına geçti, ancak 2015'teki seçim yenilgisinin ardından görevi bıraktı.

Hükümet sözcüsü, “Bu sefer tarih tekerrür etmeyecek. Hükümet çoğunluğu, Sayın Samaras olmadan yoluna devam ediyor,” dedi. Marinakis, “Bu sıkıntılı zamanlarda ülkenin istikrarıyla oynamaya kimsenin hakkı yok,” dedi.

İktidardaki muhafazakarlar, 300 milletvekilinden 155'inin bulunduğu parlamentoda hafif bir çoğunluğa sahip. Ancak Samaras'ın bu grup arasında, artık emekli olan Karamanlis gibi, çok sayıda destekçisi var.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.