İYİ Parti Kadın, Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Kevser Ofluoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dair partisinin genel merkez binasında basın açıklaması yaptı.
Kadınların, toplumun temel taşlarını oluşturan, ailelerin ve toplumların gelişiminde hayati rol oynayan bireyler olduğunu belirten Ofluoğlu, “Onların yaşam hakkı, güvenliği ve onuru, insanlar arasında ayrım yapılmaksızın herkesin sahip olması gereken temel insan haklarıdır. Ne yazık ki dünya genelinde milyonlarca kadın, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalmakta ve bu durum yalnızca bireyler için değil, toplumun tamamı için büyük bir utanç kaynağı olmaktadır.” dedi.
Türkiye’de ekim ayında 48 kadın cinayeti işlendiğine, 23 kadının şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğine işaret eden Ofluoğlu, “Ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadele edilmemektedir. Hükümet, bırakın cinayetleri durdurmayı, resmi olarak kaç kadın yaşamını yitirdi bunu bile açıklamıyor” ifadesini kullandı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, bütçe görüşmeleri sırasında kadın cinayetlerine ilişkin “Biz koruma kararı aldığımız kadına bir belge imzalatıyoruz. ‘Seni korumaya aldık ama buna riayet et’ deniyor. ‘Şüpheliye kapıyı açma, yüz yüze sakın gelme’ diyoruz. İlk defa söylüyorum; koruma kararı olmasına rağmen geçen sene 32 hanımefendi ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, içeride vurmuş onu” dediğini hatırlatan Ofluoğlu, şöyle devam etti:
“O 32 kadın öldürüleceklerini bilseydi kapıyı açar mıydı Sayın Bakan? Ya da kapıyı niye açmak zorunda kaldı hiç araştırdınız mı? Cinayet mağduru 32 kadının o kapıyı açmaması gerektiğini öğretmek, maddeleri okumak yetmez; bilinçlendirmek de sizin göreviniz değil mi sayın bakan? Ez cümle, bunların iktidarında kadın öldürüldüyse yine kadının yüzünden. Oysa elinde koruma kararı ile bir kadın öldürülüyorsa bunun sorumluluğu güvenliği sağlayamayan İçişleri Bakanlığı ile caydırıcı tedbirleri bir an evvel uygulamaya koymayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndadır”
Türkiye’de 42 milyon kadın bulunmasına rağmen erkeklerde yüzde 65 olan istihdam oranının kadınlarda yüzde 30 şeklinde gerçekleştiğini söyleyen Ofluoğlu, “Kadın ekonomik, sosyal ve siyasi olarak güçlü değil. Karar verici mercilerde yer alamıyor. Eşit işe eşit ücret bile alamıyor. Hukukun yetersizliği ve ceza infaz yasasının eksikliği de kadınları şiddetten koruyamıyor. Her gün bir kadın, bir anne, bir eş, bir evlat hayattan koparılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ