New York, 25 Kasım (Hibya) – BM’nin kadın cinayetlerine ilişkin yeni küresel tahminlerine göre, dünya çapında her gün yaklaşık 140 kadın ve kız çocuğu eş veya aile üyesinin elinden ölüyor.
UN Women'ın raporuna göre, 2023'te 85 bin kadın ve kız çocuğu erkekler tarafından kasten öldürüldü ve bu ölümlerin yüzde 60'ı (51 bin 100) kurbana yakın biri tarafından işlendi. Örgüt, rakamlarının küresel olarak bir kadın için en tehlikeli yerin evi olduğunu gösterdiğini, kadınların çoğunun erkekler tarafından öldürüldüğünü söyledi.
BM Kadın Birimi Başkan Yardımcısı Nyaradzayi Gumbonzvanda, “Veriler bize kadınların en güvenli olması gereken yerlerin özel ve aile alanları olduğunu ve çoğunun ölümcül şiddete maruz kaldığını gösteriyor.” dedi.
Nyaradzayi Gumbonzvanda, “Bu rapordaki sayıları buzdağının sadece görünen kısmı olarak görüyoruz, Çünkü tüm kadın ölümlerinin kaydedilmediğini ve tüm ölüm nedenlerinin doğru bir şekilde kadın cinayeti olarak kaydedilmediğini biliyoruz ve hiçbir bilgiye erişemediğimiz birçok topluluk vardı.” dedi.
BM'nin kadın ve kız çocuklarının cinsiyete bağlı olarak öldürülmesi olarak tanımlanan kadın cinayeti hakkındaki küresel tahminleri, 2022'de 89 bin kadın ve kız çocuğunun kasıtlı ölümünden genel olarak bir düşüş gösterdi, ancak yakın partnerler ve aile üyeleri tarafından öldürülenlerin sayısında bir artış oldu.
BM'nin cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesine adanmış kuruluşundan alınan veriler, Afrika'nın yakın ve partnerle ilgili kadın cinayeti oranlarının en yüksek olduğunu, 2023'te tahmini 21 bin 700 kurban olduğunu, ardından Amerika ve Okyanusya'nın geldiğini gösterdi.
Avrupa ve Amerika'da çoğu kadın yakın partnerler tarafından öldürülürken, diğer yerlerde yakın aile üyeleri birincil faillerdi.
BM Kadın Birimi, üç ülke için mevcut verilerin -Fransa, Güney Afrika ve Kolombiya- yakın partnerleri tarafından öldürülen kadınların “önemli bir kısmının” ölümünden önce yetkililere bir tür şiddet bildirdiğini doğruladığını söyledi.
Raporda, erkekler ve kadınlar yakın partner veya aile içi şiddet mağduru olsa da, erkeklerin 2023'te tüm küresel cinayet mağdurlarının yüzde 80'ini oluşturduğu, ancak bu ölümlerin yalnızca yüzde 12'sinin aile içindeki ölümcül şiddete atfedildiği, kadınların ise yüzde 60'ının buna karşılık geldiği belirtildi.
Ancak BM ajansı, küresel kadın cinayeti tahminleri hakkındaki raporlamasının dünyadaki birçok ülke tarafından yetersiz veri toplanması ve ev dışı alanda işlenen kadın cinayetleri hakkında doğru veri toplayan çok az hükümet olması nedeniyle engellendiğini söyledi.
Mevcut veriler, Fransa'da 2019 ile 2022 yılları arasında kadın cinayetlerinin yüzde 79'unun yakın partnerler veya diğer aile üyeleri tarafından işlendiğini, şiddet suçu veya istismar gibi diğer kadın cinayeti biçimlerinin ise toplam rakamların yüzde 5'ini oluşturduğunu gösterdi. Güney Afrika'da veriler, ev içi alan dışındaki kadın cinayetlerinin 2020-2021 yıllarında tüm kadın cinayetlerinin yüzde 9'unu oluşturduğunu gösterdi.
Raporda, “Üye devletler son yıllarda kadın cinayetlerini ele almak için giderek daha fazla önlem alırken, ülkelerin cinsiyete dayalı cinayetlerle mücadele çabalarının sorumluluğu, kadın cinayetlerine ilişkin istatistiklerinin kalitesi ve bulunabilirliğiyle de ölçülüyor. Veri bulunabilirliği açısından olumsuz eğilimi tersine çevirmek için önemli çabalar, bu nedenle hükümetlerin kadınlara yönelik şiddeti ele alma konusundaki sorumluluğunu artıracaktır.” denildi.
Türkiye, Kenya, Hindistan ve Meksika gibi ülkelerdeki kadınlar, bu yıl artan kadın cinayeti suçlarına karşı protesto etmek için sokaklara çıktı ve dünya çapında daha fazla hükümet, hayatını kaybeden kadın sayısının arttığını kabul etmek ve buna yanıt vermek için yeni yasalar sözü verdi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ