İstanbul, 2 Aralık (Hibya) – A1 Capital, dünyada manşet olan haberlere ilişkin değerlendirmeler yaptı.
A1 Capital'in raporuna göre, Tüketiciler için mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunluluğu 7 bin TL'den 30 bin TL'ye çıkarıldı. Raporda şu bilgiler verildi:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
“Buna göre, tüketiciler için 7 bin TL'nin üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması uygulamasında zorunlu tutar 30 bin TL'ye yükseltildi.
“Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından açıklanan Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre, 1-30 Kasım 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranı %3,39 olarak hesaplandı.
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ekonomi'ye çalışma hayatına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Işıkhan, işçi tarafının mesafeli yaklaştığı yeni nesil çalışma modellerinde çeşitli modellerin incelendiğini belirterek “Yeni nesil çalışma modellerinde işçi ve işveren mutabakatıyla adım atacağız” dedi. Bakan Işıkhan, işçi ve işveren açısından kritik önemdeki asgari ücret artışında, şimdiye kadar olduğu gibi “çalışanın enflasyona ezdirilmemesi” kriterini koruyacaklarını bildirdi.
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “İngiltere'de 2 milyar sterlinlik bir finansman Türkiye için hazır” diye konuştu. İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Bayraktar, iki ülke arasında bir mutabakat zaptı imzalandığını anımsattı. Bayraktar, Türkiye ve İngiltere'nin enerji alanında birçok ortak özellikleri olduğunu dile getirerek, temasları kapsamında küresel enerji sektörü yatırımcıları ve finans kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığını anlattı.
“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ABD'nin muhtemel yeni tarifelerine karşı daha dirençli olacağını dile getirdi. Bakan Şimşek, TRT World Forum 2024'ün kapanış oturumu olan “Küresel Ekonomik Belirsizliğin Ele Alınması: Dayanıklılık Stratejileri” başlıklı panelin açılışında konuştu. Bakan Şimşek, Türkiye ticarette artan korumacı eğilimlere karşı dirençlidir. Gümrük Birliğini de eklediğimizde 54 ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız var. Bu da toplam ihracatımızın yüzde 62'sine karşılık geliyor.
“Şu an kapsamlı ticaret anlaşmaları için görüştüğümüz başka ülkeler de var. Türkiye yakın ve dost ülkelerden tedarik eğilimlerinde de avantajlı konumda. Çünkü, Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar, Avrupa Birliği, Kuzey Afrika ile hem yakınız hem de dostuz. Bununla birlikte ulaşım yolları kanalıyla bölgesel bütünleşmeyi ve bağlantısallığı güçlendirmek konusunda avantajlarımız var.”
“Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünyanın en büyük 100 savunma ekipmanı üreticisinin, savaşlar ve bölgesel gerilimlerin etkisiyle 2023 yılında silah satışlarını %4,2 artırarak 632 milyar dolara çıkardıklarını bildirdi. SIPRI listedeki ABD'li üreticilerin satışlarını bir önceki yıla göre toplamda %2,5 artırarak 317 milyar dolara çıkardıklarını belirtti. SIPRI raporuna göre 2023 yılında Türk şirketlerinin küresel silah ticaretinden aldıkları pay büyüdü. SIPRI'nın “En büyük 100 silah üreticisi” listesinde Türkiye'den Aselsan, Baykar ve TUSAŞ yer aldı. Üç firmanın toplam gelirleri yüzde 24 artışla 6 milyar dolara ulaştı. “Türkiye uzun süredir savunma sanayisinde kendi kendine yeterli olmayı hedefliyor” denilen raporda Türk firmalarının silah satışlarındaki büyümenin iç talep ve Ukrayna savaşıyla bağlantılı olduğu kaydediliyor.
“ABD'de seçilmiş Başkan Trump, BRICS ülkelerinin rezerv para birimi olarak ABD dolarını kullanma taahhüdünde bulunmalarını istedi. Trump sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi lider, “BRICS Ülkeleri'nin dolardan uzaklaşmaya çalışırken bizim kenarda durup izlememiz fikri BİTTİ,” diye yazdı. Trump, “Bu ülkelerden, yeni bir BRICS para birimi yaratmayacaklarına ve güçlü ABD dolarının yerini alacak başka bir para birimini desteklemeyeceklerine dair bir taahhüt bekliyoruz. Aksi takdirde yüzde 100 gümrük vergisiyle karşı karşıya kalacaklar ve muhteşem ABD ekonomisine satış yapmaktan vazgeçmeyi bekleyecekler” ifadelerini kullandı.
“Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's tarafından yapılan açıklamada, otomotiv sektörünün ABD'de başkan seçilen Donald Trump'ın otomobil ithalatına getirmeyi planladığı tarifelere hazırlandığı belirtildi. Açıklamada, “ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık'tan ithal ettiği hafif araçlara yüzde 20, Meksika ve Kanada'dan ithal ettiği araçlara ise yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasının, en kötü senaryoda, etkilenen Avrupalı ve ABD'li otomobil üreticilerinin toplam yıllık FAVÖK'lerinin yüzde 17'sine mal olabileceğini tahmin ediyoruz” ifadesi kullanıldı.
“Çin'de Caixin/S&P Küresel üretim PMI Kasım ayında beş ayın en hızlı artışını kaydetti. Caixin/S&P Küresel üretim PMI, Kasım ayında Haziran’dan bu yana en yüksek seviye olan 51,5'e yükseldi. Ekim ayında PMI 50,3 olarak gelmişti. Veri ekonomistlerin beklentisi olan 50,5 üzerinde gelerek tahminlerini aştı. Çinli üreticilere verilen yeni siparişler esas olarak yatırım ve ara mal kategorisinde artarken, tüketim malları üreticilerinde kısmi olarak düştü. Barclays ekonomistleri, Çin'in Kasım ayı PMI verilerinin karışık bir tablo çizdiğini, imalatın iyileştiğini ancak inşaatın daraldığını söyledi.
“Çin ile Rusya arasındaki doğal gaz boru hattının doğu kolu bugün faaliyete geçiyor. Toplam uzunluğu 5 bin 111 kilometreyi bulan Çin-Rusya doğal gaz boru hattının doğu kolunun yılda 38 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesine ulaşması bekleniyor.
“Nikkei gazetesinin haberihe göre, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, bir sonraki faiz artışlarının “ekonomik verilerin yolunda gitmesi anlamında yaklaştığını” söyledi. Ueda, “Mali 2025 shunto'sunun (bahar ücret müzakeresi) nasıl bir ivme yarattığını görmek istiyorum” diyerek ücret hareketlerini yakından takip etme niyetini tekrarladı. Ueda ayrıca “ABD ekonomi politikasının görünümünde büyük bir soru işareti olduğunu” söyleyerek, seçilmiş Başkan Donald Trump'ın Ocak ayında göreve başlamasıyla birlikte merkez bankasının faiz artırımlarında acele etmeyeceğini belirtti. BOJ, bazı analistlerin faizleri mevcut %0,25'ten artırmasını beklediği 18-19 Aralık toplantısında politikasını gözden geçirecek.
“Yerel haber kaynaklarının bildirdiğine göre, Güney Kore'nin kripto kazanç vergisini iki yıl daha ertelemesi bekleniyor. Onaylanması halinde bu, Güney Kore'nin 2,5 milyon Kore wonunu (1.784 USD) aşan kripto para kazançları üzerindeki %20'lik vergiyi (yerel vergiyle birlikte %22) üçüncü kez ertelemesi olacak.
“JPMorgan Chase, ECB'nin Ocak ayında 50 baz puan faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentisini Aralık ayı olarak revize etti. JPMorgan Chase, Euro Bölgesi'nin yavaşlayan ekonomik faaliyetlerini gerekçe göstererek Avrupa Merkez Bankası'ndan yarım puanlık faiz indirimi çağrısını Aralık ayına çekti. JPMorgan daha önce politika yapıcıların gevşeme hızını arttırmak için Ocak ayına kadar beklemelerini bekliyordu. JPMorgan raporu, para piyasası işlemcilerini önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir indirim üzerine bahis oynamaya teşvik etti ve böyle bir sonuç olasılığını %10'dan %20'ye yükseltti.
“Deutsche Bank, 2025 yılında S&P 500 endeksinin çift haneli cazip kazançlar sağlayacağını öngörüyor. Bankanın yayımladığı bir notta, analistler S&P 500’ün gelecek yılın sonunda 7 bin seviyesine ulaşacağını tahmin etti. Deutsche Bank’ın ABD Hisse Senedi ve Küresel Strateji Başkanı Bankim Chadha’nın liderlik ettiği ekip, “Güçlü risk iştahıyla desteklenen sağlam hisse senedi ve tahvil girişlerinin devam edeceğini öngörüyoruz ancak bu temponun bir miktar yavaşlamasını da hesaba katıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yönetim Konseyi üyesi Joachim Nagel'e göre Avrupa Merkez Bankası (ECB), siyasi risklerden kaynaklanan devlet tahvili piyasası dalgalanmalarını çözmek için harekete geçmeyecek. Bundesbank Başkanı, gelecek yılın bütçesine ilişkin belirsizlik nedeniyle Fransa'nın borçlanma maliyetlerindeki artışla ilgili bir soru üzerine, “Yönetim Konseyi'nde yaptığımız her şey para politikası odaklıdır. Bireysel devlet tahvillerinde yaşananlar tipik olarak o sırada ülkede siyasi olarak neler olabileceğinin bir yansımasıdır. Ancak daha sonra finansal piyasalarda daha yüksek risk primlerine yansıyabilecek olan siyasi riskler, para politikası dürtüsünün aktarımının kesintiye uğradığı sonucuna varmamızı haklı çıkaracak bir konu olmayacaktır” dedi.
“Almanya Başbakanı Olaf Scholz, erken seçim kampanyasında el yükselterek ülkenin modernizasyonu için en az 100 milyon euro büyüklüğünde bir yatırım fonu oluşturulmasını önerdi.Berlin'de Cumartesi günü düzenlenen bir Sosyal Demokrat Parti etkinliğinde konuşan Scholz, fonun daha sonra artırılabileceğini ve hem kamu hem de özel sektör parasıyla kurulması gerektiğini ve enerji altyapısı ve konut inşaatı gibi alanlarda kullanılabileceğini söyledi.
“Avustralya ve Yeni Zelanda'da hizmet veren risk yönetim şirketi Corelogic tarafından hesaplanan verilere göre, ulusal konut değer endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre %0,1 arttı. Fiyatlarda artış hızı yavaşlama sinyalleri vermeye devam ediyor; Ulusal konut değerlerindeki üç aylık artış %0,5 ile sınırlı kaldı. Corelogic'in ayrı olarak hesapladığı 8 bölgenin 5'inde aylık bazda fiyatlarda artış görüldü. Ülkenin en büyük şehirlerinden Sidney'de fiyatlar %0,2, Melbourne'da %0,4 azalırken, başkent Canberra'da %0,1 artış yaşandı. Bu 8 bölgenin fiyat artışı %0,1 olurken, bu bölgeler dışında kalan yerlerde de artış hızı %0,3 olarak belirlendi.
“Moody's Analytics, Avustralya ekonomisinin üçüncü çeyrekte muhtemelen bir önceki çeyreğin biraz daha üzerinde, hafif bir büyüme gösterdiğini öngörüyor. Moody's Analytics'in değerlendirmesine göre, Avustralya Eylül çeyreğinde muhtemelen yaklaşık %0,3 büyüdü ve Haziran çeyreğindeki %0,2'lik büyümeyi geride bıraktı. “Ülkenin haneleri ve işletmeleri yüksek faiz oranlarının baskısı altında kalmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulunan Moody's, vergi indirimleri ve geçim maliyeti rahatlama önlemlerinin haneleri desteklediğini ancak bunun ekstra harcamadan ziyade banka hesaplarında tasarruf olarak görüldüğünü söylüyor.
“Kremlin, Ukrayna savaşını kazanmak için askeri harcamaları 2025 yılı için rekor seviyelere çıkaran yeni bütçe planlarını imzaladı. Hükümetin internet sitesinde yayınlanan bütçeye göre bütçenin yaklaşık %33'ü savunmaya ayrıldı. 3,5 trilyon ruble (yaklaşık 26 milyar sterlin) tutarındaki bu rakam, önceki savunma harcamalarına kıyasla %28,3'lük bir artış anlamına geliyor. Rusya Parlamentosu'nun her iki kanadı Federasyon Konseyi ve Devlet Duması yetkilileri planı onayladı.
“Rusya'da koklaşabilir kömür üzerindeki döviz kuru ihracat vergisi 1 Aralık 2024 tarihinden itibaren kaldırıldı ve elektrik üretiminde kullanılan ve antrasit üzerindeki sıfır vergi moratoryumu uzatıldı.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ