Kurtulmuş: Vazifemiz, TBMM’de kadın temsilinin artırılması için mücadeleyi sürdürmektir

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Kurtulmuş, Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının 90. yıl dönümü etkinliğinde bir konuşma gerçekleştirdi.

Kurtulmuş: Vazifemiz, TBMM’de kadın temsilinin artırılması için mücadeleyi sürdürmektir
Yayınlama: 05.12.2024
3
A+
A-

TBMM Başkanı Kurtulmuş'un konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Osmanlı Devleti’nin dört bir tarafına eserlerini bırakmış olan ve bunların sadece abidevi eserler olarak değil çok güçlü toplumsal mekanizmalar olarak bırakan kadınları da şükranla yad ediyoruz.

İnsanlık tarihinin en önemli kadın sivil toplum kuruluşlarından olan Baciyan-ı Rum da bu milletin bir eseridir.

Kadın haklarındaki gelişmeleri incelerken, Batı toplumlarında kadın ve erken rol çatışması üzerine oturan, temelinde mücadele, münakaşa ve çatışma olan bir hak arama sürecini ötesinde birbirini tamamlayan, toplumun, bir bütünün parçası olarak var olan güçlü kadının oluşmasıyla ilgili bir bakış açısına sahip olduğumuzun altını çizmek isterim.

Bizim Türk kadının toplumsal hayatta gelişmesiyle ilgili verilen mücadeleyi bir bütün olarak ele almak, sadece siyasi hakların değil aynı zamanda toplumda var olmalarının bir tarihsel süreci olarak ele almak mecburiyetimiz vardır.

Bugüne gelene kadar çok uzun yollar aşılmış, çok zor mücadeleler verilmiştir. Bu çerçevede özellikle Osmanlının son dönemini Türk kadınının varlığını ve yerini iyi anlamamız bakımından iyi incelememiz kanaatindeyim. 

1876’da Kanuni Esasinin kabul edilmesiyle birlikte 6-10 yaş grubu çocukların eğitimlerinin mecburi hale getirilmesi, hemen ardından çıkartılan düzenlemelerle kız çocuklarımızın eğitimine başlanılmasıyla ilgili çalışmalar gerçekten değerlidir.

Balkan Harbi Türkiye’deki kadın hakları mücadelesi bakımından dönüm noktalarından biridir. Milli mücadelemizin bel kemiğini de cephelerden meydanlardaki hazırlık safhasına kadar verdikleri emekleriyle, katkılarıyla güçlü kadınların oluşturduklarını biliyoruz.

5 Aralık 1935’te Anayasal bir değişiklik yapıldı ve o değişiklikle Türk kadını seçme ve seçilme hakkını kazanmıştır.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını veren çok değerli büyüklerimizi şükranla minnetle yad ediyoruz.

Bundan sonra hepimizin vazifesi, TBMM'de kadın temsilinin artırılması için gayret sarf etmek ve hep beraber bu mücadeleyi sürdürmektir.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.