Kamuoyunda “günübirlik kiralık evler” düzenlemesi olarak bilinen, konutların 100 günün altında turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen teklif TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
MİTHAT YURDAKUL/ANKARA- Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ödenmesine yönelik düzenlemenin de eklendiği teklifin önümüzdeki hafta Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın etki analizine göre, konaklama amaçlı 30 bin konuta karşılık kayıtdışı olan 80 bin konuttan yıllık 51.6 milyar lira kayıtdışı kazaç elde ediliyor. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, yeni düzenlemenin kiralık konut arzını artırarak kira fiyatlarını makul düzeye çekeceğini belirtti. Alpaslan, kiralık konutlarda doğrudan “genel ahlaka aykırlık” incelemesi yapılmayacağını, ihbara bağlı hareket edileceğini söyledi.
Bakanlığın komisyona sunduğu etki analizi raporuna göre, Türkiye’de 30 bin 908 yasal olarak turizm amaçlı kiralanan konut var. Yasal kiralamalarda Muğla, Antalya ve Denizli ilk sıralarda. Bunun yanı sıra, konaklama amaçlı kayıtdışı kullanılan 80 bin konut bulunuyor.
Konaklama vergisi gelecek
Günübirlik konut kiralayan bir internet sitesinin rakamlarına göre günlük kira ortalaması 3 bin 586 liraya ulaşıyor. Buna göre, 80 bin konutun 6 aylık kiralandığı varsayıldığında yıllık 51 milyar 638 milyon 400 bin liralık kayıtdışı kazanç ortaya çıkıyor.
Alpaslan, yeni düzenlemeyle günübirlik kiralanan konutlar ticari faaliyete dönüşeceği için konaklama, gelir ve diğer vergilere tabi olacağını söyledi. “Bakanlık ve valilik de turizm açısından denetlemeyi sağlayacaklar” dedi.
‘Kiraları makul düzeye çekecek’
Alpaslan, düzenlemenin kiralık konut arzını artıracağını ifade ederek, “Nispeten kira fiyatlarını daha makul düzeye çekeceğini düşünmekteyiz. 150 bine yakın konutun belli bir kısmı olan birçok konutumuz, uzun süreli, gerçek vatandaşımızın ihtiyacı olan konut arzına ilave bir sunum sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
ev, gazetehaberi, günübirlik, kira
SAVUNMA GAZETESİ