Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin yerel değerlerinin dünyada markalaştırılması amacıyla yürütülen Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği kapsamında yeni bir başarının daha kaydedildiğini açıkladı.
Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekerinin Avrupa Birliği tarafından resmen tescillendiğini belirterek, Türkiye’nin AB coğrafi işaretli ürün sayısının 42’ye ulaştığını duyurdu.
“Yerelden küresele uzanan bir markalaşma hikâyesinin simgeleri”
Bakan Kacır paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği ile Anadolu’muzun değerlerini dünya çapında tanıtmaya devam ediyoruz. İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri ile Avrupa Birliği’nde tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısı 42 oldu.
Edirne’nin verimli İpsala Ovası’nda yetişen pirincimiz ve Bursa’nın ustalık geleneğini yaşatan kestane şekerimiz, yerelden küresele uzanan bir markalaşma hikâyesinin simgeleri.

2025 yılında 13 yeni ürünümüz Avrupa Birliği’nde tescil edildi. Bu, ülkemizin bugüne kadarki en yüksek yıllık tescili oldu.
Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonuyla zenginliklerimizi kayıt altına almaya, korumaya ve markalaştırmaya devam edeceğiz.”
AB’de tescilli Türk ürünlerinin listesi genişliyor
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret tescili alan ürünleri şöyle:
Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği, Bursa Siyah İnciri, Söke Pamuğu, Manisa Mesir Macunu, Gaziantep Menengiç Kahvesi, Silifke Yoğurdu, Aydın Memecik Zeytini, Erzincan Tulum Peyniri, Aydın Çam Fıstığı, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, Antep Fıstık Ezmesi, Mut Zeytinyağı, Kırkağaç Kavunu, Hatay Kaytaz Böreği, Gaziantep Lahmacunu, İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri.
Kaynak: Sanayi Haber Ajansı
SAVUNMA GAZETESİ