Mastit emziren annelerde daha sık görülüyor

Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, Mastit, şişlik ve kızarıklıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

Mastit emziren annelerde daha sık görülüyor
Yayınlama: 06.11.2023
6
A+
A-

Mastit'in meme dokusunun ağrılı iltihaplanması olduğunu ve genellikle bakteriyel enfeksiyon kaynaklı oluştuğunu belirten Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, ''Özellikle emzirme dönemindeki kadınlarda ilk üç ayda görülür. Emziren annelerin yüzde 10 ile yüzde 30 kadarında görülmektedir. Mastit memelerde şişlik, kızarıklık, ısı artışı, ödem, ağrı, yanma hissi, ateş ve titreme gibi belirtiler verebilir.'' diye konuştu.
 
''Emzirme döneminde memede aşırı süt birikimi risklidir''

Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, enfeksiyon olmamasına rağmen memede aşırı süt üretiminin veya birikiminin de belirtilerden bir tanesi olduğuna değinerek şöyle devam etti:

''Ayrıca tüm bunlar dışında memede aşırı süt birikimi bakteriyel enfeksiyon açısından riski de artırmaktadır. Meme başında çatlak ya da yaralar ciltteki bakterilerin meme dokusuna ve süt kanallarına geçişine neden olur. Zaman zaman enfekte olan süt bir alanda birikip apse oluşumuna yol açabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda apseye, cerrahi yöntemler veya enjektör ile boşaltılmalıdır.'' dedi.

''Tanı konulması önemlidir''

Mastitte tanının klinik olarak gösterdiği belirtilere ve muayene bulgularına göre konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, “Meme ultrasonu ile memede apse varlığının tespitinin yapılması ve meme kanseri gibi diğer başka patolojik sonuçların eşlik edip etmediğinin saptanması gerekir. Mastit tedavisi iltihap ve ağrıların giderilip, oluşabilecek yeni enfeksiyon risklerinin önlenmesini hedefler.'' ifadelerine yer verdi.
 
 Mastit için tavsiyeleri Prof. Dr. Mustafa Tükenmez, şöyle sıraladı:

''Emzirme: Doğru emzirme yöntemini kullanarak, süt akışının sağlanması ana tedavi metodudur. Emzirme döneminde mastitden korunmak için doğru emzirme tekniklerini öğrenmek ve memede süt birikimini azaltmak önemlidir. Soğuk uygulama: Aralıklı zaman dilimlerinde sırt üstü uzanarak meme bölgenize soğuk uygulamalar yapabilirsiniz.

Lenfatik drenaj: Meme dokunuza, koltuk altı ve köprücük kemiğinize doğru hafif basınç uygulayıp, lenfatik sıvıyı harekete geçirmeniz memedeki ödem ve iltihabın azalmasına yardımcı olabilir. Böylece meme başı ve ciltteki ödem ve şişlik azalacak, bebeğiniz meme başı ve cildini kolayca tuttuğundan daha rahat bir emzirme sağlanacaktır. Yüksek basınçla masaj yapmak beklenilenin aksine iltihaplanmayı, süt kanallarındaki basınca bağlı tıkanıklığı ve ödemi artırabilir.

Destekleyici sütyen giyimi: Meme bölgesine baskı uygulamayan, dar olmayan, balen içermeyen ve hafifçe memeye destek olan sütyenleri tercih etmelisiniz. 

Ağrı kesici: Hekiminizin uygun gördüğü ağrı kesici ve anti inflamatuar ilaçlar kullanabilirsiniz.

Antibiyotik kullanımı: Emzirme dönemindeki bakteriyel meme enfeksiyonları çoğunlukla cilt kaynaklı bakteriler olup basit penisilin veya sefalosporin grubu antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Antibiyotikler hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda uygun gördüğü şekilde kullanılmalıdır. Genelde 48 ile 72 saat içerisinde rahatlama hissedilir ve 10 gün içinde enfeksiyon ortadan kalkabilir. Nadiren de olsa tedaviye dirençli enfeksiyonlar da bulunur. Böyle durumlarda süt kültür antibiyogramı yapıldıktan sonra sonuca göre hekiminiz tarafından antibiyoterapi değişikliği yapılabilir.''

Mastit emziren annelerde daha sık görülüyor


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.