Üsküdar Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, diş hekimliğinde estetik ve dayanıklılık açısından kullanılan bir diş kaplama yöntemi olan zirkonyum kaplama hakkında merak edilenleri anlattı.
Zirkonyumun, doğal diş rengine yakın bir görünüm sağladığını belirten Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Bu nedenle özellikle ön dişlerde estetik açıdan tercih edilen bir kaplama yöntemidir. Zirkonyum kaplama, dişlerin şeklini, boyutunu ve rengini düzeltmek için kullanılabilir.” dedi.
Diğer diş kaplama yöntemlerinden farklılık gösteren bazı özellikleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bellaz bu özellikleri şöyle sıraladı:
“Zirkonyum, doğal diş rengine benzer olduğu için estetik görünüm sağlar. Porselen kaplamalar gibi metal destekli kaplamalardan daha doğal ve estetik bir sonuç elde etmeye yardımcı olabilir. Zirkonyum kaplamaların translüsans özelliği sayesinde ışık dişin içinden geçebilir. Bu da kaplamaların doğal dişe daha yakın bir görünüm sunmasına yardımcı olur.”
Alerjik reaksiyon riskini azaltmaya ve diş eti çekilmesini önlemeye yardımcı olabiliyor
Metal destekli kaplamalardan farklı olarak zirkonyum kaplamaların alerjik reaksiyon riskini azaltmaya ve diş eti çekilmesi gibi estetik problemleri önlemeye yardımcı olabileceğini belirten Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, ayrıca zirkonyumun, yüksek dayanıklılığa sahip bir malzeme olması sebebiyle dişlerin çiğneme kuvvetlerine karşı daha iyi direnebileceğini ifade etti. Öte yandan zirkonyum kaplamaların, insan vücuduyla uyumlu bir malzeme olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bellaz genellikle biyolojik uyumluluğa sahip olduğunu söyledi.
Yaş, diş yapısı ve genel sağlık faktörleri, zirkonyum kaplama kararını etkileyebiliyor
Zirkonyum kaplamanın hastaların kişisel ihtiyaçları, diş yapısı, yaşı ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak önerildiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, genel olarak zirkonyum kaplamaların önerildiği bazı durumları şöyle aktardı:
“Özellikle ön dişlerde görülen renklenme, lekeler, çatlaklar veya şekil bozuklukları gibi estetik problemler, zirkonyum kaplama için bir neden olabilir. Çürümüş veya hasar görmüş dişler, zirkonyum kaplama ile yenilenebilir. Kaplama, hem estetik açıdan düzeltme sağlar hem de dişin işlevini geri kazandırabilir. Eski ve büyük dolgular zaman içinde zarar görebilir. Bu durumda, zirkonyum kaplama dişin daha sağlam bir şekilde kaplanmasına yardımcı olabilir. Dişlerin boyutu, şekli veya hizalanmasıyla ilgili sorunlar, zirkonyum kaplamalarla düzeltilip daha estetik bir görünüm elde edilebilir. Genç ve sağlıklı diş yapısına sahip hastalarda, dişleri daha uzun süre koruyabilmek amacıyla zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.”
Yaş, diş yapısı ve genel sağlık faktörlerinin, zirkonyum kaplama kararını etkileyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Bellaz, “Yaşlı hastalarda diş etleri daha ince olabilir ve bu durum zirkonyum kaplama için uygun olmayabilir. Ayrıca, altta yatan dişeti problemleri veya çene yapısındaki sorunlar da tedavi planını etkileyebilir.” uyarısında bulundu ve en uygun tedavi seçeneğinin uzman diş hekimleri tarafından kişiye özel bir yaklaşımla belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ