Piyasa beklentisinin hafifçe üzerinde gelen ABD enflasyon verisi sonrasında ABD endekslerindeki karışık kapanışın ardından bu sabah Asya piyasalarında da karışık bir seyir hakim. Japonya Nikkei225 Endeksi %1,52, Topix Endeksi %1,14 artıda seyretmekte.
Bugün Ne Bekliyoruz? Piyasa beklentisinin hafifçe üzerinde gelen ABD enflasyon verisi sonrasında ABD endekslerindeki karışık kapanışın ardından bu sabah Asya piyasalarında da karışık bir seyir hâkim. Japonya Nikkei225 Endeksi %1,52, Topix Endeksi %1,14 artıda seyretmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,26, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,90 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi fazla değişmedi. MSCI Japonya Dışı Asya Endeksi bugün %0,54 yükseldi. ABD’de karışık kapanışın ardından vadeli kontratlar pozitif bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı öncesinde karışık bir açılışa hazırlanmaktadır.
Bugün veri takviminde; ABD’de dün açıklanan ağustos TÜFE rakamlarının ardından bugün aynı döneme ilişkin ÜFE açıklanacak. Tüketici enflasyonundaki yavaşlama eğilimi üretici enflasyonunda da mevcut. Temmuzda aylık artış %0,3, yıllık artış ise %0,8 olmuştu. Ağustosta yıllık %0,4 artış olduğu tahmin ediliyor. ABD ağustos enflasyon verileri, 19-20 Eylül Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırımlarına ara verileceğine ilişkin piyasa beklentileri üzerinde etkili olabilir.
Bugün piyasalar, AMB’nin faiz kararına odaklanacak. AMB’nin geçen yazdan bu yana art arda dokuz kez faiz artırmasının ardından bu ay sabit bırakması beklenmekte. Enflasyonla mücadelede sert adımlar atan AMB’nin mevduat faizi %3,75 ile Ekim 2000’den, marjinal borç verme faizi %4,50 ile Ekim 2008’den beri en yüksek seviyede bulunuyor. Piyasaların beklentisi faiz değişikliği olmaması yönünde olsa da politika yapıcılar tarafında karışık bir görünüm hâkim. Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel Almanya’nın yüksek enflasyonuyla mücadelede daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu savunuyor. Diğer taraftan Güney Avrupalı politika yapıcılar parasal sıkılaştırma döngüsüne ara verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Başkan Christine Lagarde’ın son toplantıdaki sözlü yönlendirmesi ise AMB’nin veriye bağlı hareket edeceği yönündeydi. O zamandan bu yana açıklanan Euro Bölgesi ekonomik verileri hayal kırıklığı yaratıyor.
BIST100 Endeksi’nde teknik olarak kısa vadeli yükseliş eğiliminde önem taşıyan 5 günlük AO (8.142) altında üçüncü kez kapanış yapılması ve ağustos sonundan beri ilk kez 3 USD’nin altında kapanış yapılması dolayısıyla kısa vadeli pozisyonlarda temkinli duruşun artması gerektiğini düşünmekteyiz. Düşüşün devamında 8.000 puan psikolojik destek seviyesini önemsemekteyiz. Kur Korumalı Mevduatların (KKM) zorunlu karşılık oranlarıyla ilgili değişiklikler bankacılık hisseleri üzerinde kısa vadeli baskı oluşturabilir.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endeksleri negatif bir görünüm sergiledi. DAX Endeksi %0,39 ve CAC 40 Endeksi %0,42 düştü. FTSE 100 Endeksi de sınırlı düştü. ABD tarafında karışık fiyatlamalar görüldü. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,29 artarken S&P 500 Endeksi hafifçe yükseldi. Dow Jones Endeksi ise %0,20 geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 104,7 puandan ve EUR/USD paritesi 1,073 seviyesinden işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 3,2bp düşerek %4,25’e indi. Ons altın %0,23 değer kaybıyla 1.909USD oldu. Brent petrol varil başına 92USD’den alıcı bulmaya devam etti. ABD’de ağustos ayı TÜFE rakamları açıklandı. Manşet tüketici enflasyonu aylık bazda %0,6 ile beklentileri karşıladı. Yıllık bazda ise tüketici fiyatları %3,7 artışla beklentileri hafifçe aştı. Gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık %0,3 ve yıllık %4,3 arttı. Fiyat artışlarında yaşanan son ivmelenme Fed’i faiz oranlarını daha da yükseğe itmeye zorlayabilir. Hâli hazırda piyasalar 19-20 Eylül toplantısında bir değişiklik beklemiyor. Ancak Fed, temmuz toplantısında politika faizini %5,25-5,50 aralığına yükseltmiş ve 2023 için bir faiz artışı daha mesajını vermişti. Öte yandan Başkan Powell, ağustos ayı sonunda gerçekleşen Jackson Hole’da enflasyonun hâlâ çok yüksek olduğunu ve gerekirse daha fazla artış olabileceği mesajını vermişti.
BIST 100 Endeksi kapanışa doğru sertleşen satışlarla dün %1,79 düştü. Endeks gün içinde 8.000 puanın altına inse de günü 8.013 puandan tamamlamayı bildi. Endeks’in işlem hacmi 141,41 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafı ve gram altında yatay fiyatlamalar görüldü. Yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.
Kaynak Piramit Menkul
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI