Türkiye’de biyomimetik alanında hayata geçirilen ilk kurumsal yapı olan Biyomimetik Merkezi’nin Türkiye Innovation Week etkinliğindeki sergisi ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
“Doğadan ilham alarak gerçekleştirilen inovasyon” anlamına gelen biyomimetik, “tabiat, doğa” anlamındaki “bios” ve “taklit etmek, ilham almak” anlamındaki “mimesis” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Biyomimetik Merkezi’nin kurucuları Selim Çavuş ve Dr. Ahmet Talat Us, özellikle gençlerin doğadan ilham alarak gerçekleştirecekleri tasarım ve ürünlerin Türkiye’nin geleceği için büyük bir potansiyel oluşturduğunu belirtti.
Biyomimetik, insanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek yaptıkları maddelerin, aletlerin, mekanizma ve sistemlerin tümünü ifade eden bir terim. Bu alanda çalışmak üzere İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulan ve biyomimetik ile ilgili Türkiye’de kurulan ilk kurumsal yapı olan Biyomimetik Merkezi’nin amacı; çocuklar ve gençlerin hayatlarına doğa, bilim ve biyomimetik kavramlarını taşıyıp onlar için unutulmaz bir katma değer sağlamak.
İSTKA, İstanbul Valiliği, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi, destekleri ile Çatalca’da hayata geçirilen Biyomimetik Merkezi, 23-25 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Türkiye Innovation Week 23 etkinliğinde görücüye çıktı.
Biyomimetik Merkezi’nin kurucularından Düşün Taşın Derneği’nin yönetim kurulu başkanı Selim Çavuş, “Çatalca’da kurduğumuz ve dokuz ana konseptten oluşan Biyomimetik Müzesi’nde sergilediğimiz ürünlerimizden özel bir seçki hazırladık ve Doğadan İlham Alan İnovasyon başlığıyla Türkiye Innovation Week ziyaretçilerinin beğenisine sunduk. Havacılık, denizcilik, askeri teknoloji, bilim tarihi gibi farklı disiplinlerden oluşan sergimiz tahminimizden de büyük bir ilgi gördü. Özellikle çocuklarımızın ve üniversiteli gençlerimizin gösterdiği ilgi bizi çok mutlu etti ve motivasyonumuzu arttırdı” diye konuştu.
Biyomimetik Merkezi’nin kurucularından olan ve bu alanda uzun yıllardır çeşitli araştırmalar yapan Dr. Ahmet Talat Us ise etkinlikte “Doğadan İlham Alan İnovasyon Biyomimetik” başlıklı bir sunum yaptı ve özellikle teknoloji ve tasarıma meraklı gençlerin doğadan ilham alarak gerçekleştirecekleri ürün ve projelerin Türkiye’nin geleceği için büyük bir potansiyel olduğunu belirtti.
Projenin iletişim danışmanı Osman Fatih Cengiz ise biyomimetik alanında yapılacak yeni işbirlikleri ve projeler üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak “Türkiye’de biyomimetik alanında yapılacak çok fazla iş var. Bizim en büyük gücümüz bu alandaki bilgi ve deneyimimiz. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız pek çok fikir artık proje aşamasına geldi. Özellikle eğitim ve iletişim başta olmak üzere her türlü proje için işbirliğine açığız” dedi.
Türkiye İhracatçılar Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye Innovation Week 23’ün en çok ilgi gören noktalarından biri olan Doğadan İlham Alan Biyomimetik standı özellikle etkinliği ziyaret eden çocukların ve gençlerin akınına uğradı.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ