Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi uzun bir aranın ardından 8 bin puan seviyesini aştı. Borsada yön yukarı mı döndü? Gram altın için yeni hedef seviyeler ne? Ekonomistler milliyet.com.tr için cevapladı.
Milliyet.com.tr/ÖZEL Altın ve Borsada yaşanan dalgalanma vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Peki borsada yön yukarı mı döndü? Gram altın için yeni hedef seviyeler ne? Ekonomistler milliyet.com.tr için cevapladı.
BORSADA YÖN YUKARI MI DÖNDÜ?
Ata Yatırım Araştırma Direktörü Umut Öztürk milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sene sonuna doğru gerileyen endeks Moody’s beklentileri ve mevduat faizlerinde gevşemeyle birlikte özellikle bankacılık sektörü öncülüğünde güç kazanarak 8,000 seviyesinin üzerinde tutunmayı başardı. Öte yandan teknik açıdan bakıldığında endeksin hala 8,150 puan direncinin altında kalmayı sürdürmesi dikkat çekiyor. Bu seviye aşılmadığı sürece kısa vadede yukarı yönlü denemeler tepki alımı niteliğinde kalabilir. Aşağıda ise 7,900 puanı destek seviyesi olarak görmeye devam ediyoruz. BİST-100 için 12 aylık hedefimiz 11 bin seviyesi olup, 2024’ün hisse seçiminde seçici olunması gereken bir yıl olduğunu düşünüyoruz.
ALTINDA AŞAĞI YÖNLÜ SEYRİN NEDENİ NE?
Ons altın fiyatları yeni yıla rekora yakın seviyede girse de Fed’in faiz indirimi ihtimalinin azaldığına dair spekülasyonlarla güçlenen dolar ve ABD tahvil faizleriyle baskı altında kaldı. Başlangıçta Fed’in erken faiz indirimine gideceğine dair beklentiler düşük seviyede olsa da Aralık ayında sürpriz bir düşüş gösteren ABD ÜFE verisi, spekülasyonları yeniden arttırdı. Mart ayında 25 baz puanlık bir indirime %70 ihtimal verilirken, bu oran geçen haftaki %63’lük orana göre artış gösterdi. Yatırımcılar bu yıl altı adet 25 baz puanlık faiz indirimi beklerken, bu indirimlerin erteleneceğine veya azaltılacağına dair herhangi bir sinyal altını daha da zayıf düşürebilir.
Geçen seneki genel seçimler kadar olmasa da önümüzdeki yerel seçimler de bir nevi kamuoyu yoklaması niteliği taşıyacağı için seçimlere kadar daha dalgalı, seçimlerden sonra ise daha dengeli ve istikrarlı bir piyasa görebiliriz. Ayrıca 25 Ocak’ta 250 baz puan artışıyla birlikte faiz artırım döngüsünün son bulacağını ve bunun da piyasalar açısından olumlu olacağını düşünüyoruz. Piyasaların önünde seçim sonrası çok önemli bir gündem kalmayacağı için ekonomik gelişmeler daha fazla fiyatlamalara konu olabilir. Faizde yüksek seyrin en azından bir süre daha korunacak olması, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin henüz istenen düzeyde olmasa da artmaya başlaması, dış ticaret açığı ve cari açıktaki yükselişin yerini daha stabil görünüme bırakması ve bankalarda döviz mevduatındaki yatay seyir, döviz kurlarının yükselişini sınırlayabilecek gelişmeler olarak öne çıkabilir.
GRAM ALTIN İÇİN YENİ HEDEF SEVİYELER NE?
ABD piyasalarının tatilde olduğu pazartesi gününün ardından altın yeni haftaya ciddi değer kaybıyla başladı. Bunda Fed yetkilisi Christopher Waller’dan gelen şahin açıklamalarının etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir de bunun üzerine bu hafta açıklanan verilerde Amerika ekonomisinin hala çok sıcak olduğunun görülmesiyle birlikte, bir süredir piyasada hakim olan Fed’in Mart ayında faiz indirimlerine başlayabileceği görüşü zayıfladı ve ABD tahvil faizleri kritik olan yüzde 4 seviyesini aştı. Bu gelişmelerle birlikte, altında kısa vadede zayıf bir seyir görebiliriz; yeni alımlar için gram altında 2000 TL seviyesinin birkaç gün aşılması beklenebilir.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Borsa İstanbul’da kredi derecelendirme kuruluşlarının notları revize etmeleriyle oluşan olumlu havadaki kazanımları koruma eğilimi var. 8000 seviyesi üzerindeki fiyatlanmaların devam etmesi halinde pozitif algı korunabilir. Bu durumda 8100 ve 8200 dirençlerini takip ediyor olacağız. Olası geri çekilmelerde ise 7900 destek seviyesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.
2023 yılının son çeyreğinde Fed’in faiz indirimine yönelik beklentileri aşırı bir şekilde fiyatlandı. Bu paralelde olarak dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki geri çekilmeyi takip ettik. Bu durum altında yükselişlere sebep oldu. 2024 yılına geldiğimizde ise Fed yetkililerinden gelen temkinli açıklamalar, istihdam piyasasındaki sıkılık, büyüme konjonktürünün bozulmamış olması bugünün özelinde perakende satışların beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ekonominin canlı olduğunu bize gösteriyor. Bu durum ise faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesine, dolar endeksinin güçlenmesine ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yükselmesine yol açtı. Bu nedenlerle baskılanan altın 2000$ civarında fiyatlanmaya devam ediyor.
ALTIN VE BORSADA YÖN NE OLUR?
Yerel seçimler öncesinde sıkılaştırıcı para politikalarının hem Fed hem TCMB tarafında devam edeceğini düşünüyoruz. Dolar kurunda da ılımlı bir yükseliş devam ediyor. Bu dönemde ons altındaki geri çekilmenin de sınırlı olduğunu görüşündeyiz. Bu çerçevede altında 1942 TL seviyesi korunması halinde 2000 TL seviyesi test edilebilir. Borsa tarafında ise yılsonuna kadar 11000 seviyesinin test edileceğini öngörüyoruz. Ancak sıkılaştırıcı politikaların devamı halinde borsada likidite bazlı olarak geri çekilmeler görsek de genel yönün bozulmayacağını düşünüyoruz.
GRAM ALTIN İÇİN YENİ HEDEF SEVİYELER NE?
Gram altında özellikle yılın ikinci yarısında yükseliş hareketinin momentum kazanacağını düşünüyoruz. 1942 TL seviyesi korunması halinde 1973 ve 2000 TL seviyeleri test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1900 TL seviyesini izliyor olacağız.
Altın, borsa, Dolar, euro
SAVUNMA GAZETESİ