Politika faizini %45’e yükselterek sıkılaştırma döngüsünü tamamlayan TCMB’nin risklerin artması durumunda ise ek sıkılaştırmaya açık kapı bırakması ve ABD-Türkiye ilişkilerinden alınan iyimser sinyaller varlık fiyatlarının haftayı iyimser bir zeminde tamamlamasını sağladı.
Politika faizini %45’e yükselterek sıkılaştırma döngüsünü tamamlayan TCMB’nin risklerin artması durumunda ise ek sıkılaştırmaya açık kapı bırakması ve ABD-Türkiye ilişkilerinden alınan iyimser sinyaller varlık fiyatlarının haftayı iyimser bir zeminde tamamlamasını sağladı. Bu kapsamda BIST-100 endeksinin Ekim ayından bu yana aşmakta zorlandığı 8150 puanın belirgin şekilde üzerinde kapanış yaptığını gördük. Haber akışı ise destekleyici nitelikte kalmaya devam ediyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanması için Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. Yurt dışında ise bilançolar karışık bir tablo çizse de makroekonomik veriler destekleyici bir zemin yarattı. Bu kapsamda ABD’de büyüme güçlü şekilde korunurken Fed’in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi olan PCE endeksi fiyatlar üzerindeki baskının ılımlı seyrettiğine işaret etti. Yeni haftada ise odak noktasında tamamen Fed toplantısı olacak. Fed’in faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmese de piyasalar toplantıda verilecek mesajlar doğrultusunda Mart ayında faiz indirimi ihtimalinin ne derece güçlü olduğunu anlamaya çalışacaktır.
TL: TCMB geçen hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizini %45 seviyesine yükseltirken TL’nin ise kırılganlığını devam ettirdiğini gördük. Bu kapsamda USD/TL kurunda Cuma günü itibarıyla son bir ayda gerçekleşen yükseliş %4 seviyesini aştı. ABD Türkiye ilişkilerindeki iyileşme ve F-16 satışında sürecin pozitif yönde ilerlemesi ise TL açısından destekleyici unsurlar olarak kabul edilebilir. Yeni haftada bu durumun genel görünümü ne ölçüde kalıcı şekilde iyileştirebileceğini takip edeceğiz. Para politikaları tarafında ise piyasalar TCMB’nin sıkılaştırma döngüsünü tamamlamasının ardından uzun bir süre beklemede kalma ihtimalini yüksek buluyor. Bu noktada ağırlıklı beklenti Merkez Bankası’nın Ekim ayına kadar mevcut faiz seviyesini koruyacağı yönünde. Gelecek hafta açıklanacak TÜFE rakamı ve enflasyon raporu ise bu konuda daha fazla fikir verecektir.
Borsa İstanbul: Haftayı Ekim ayından bu yana aşmakta zorlandığı 8150 puanın belirgin şekilde üzerinde noktalayarak teknik açıdan pozitif sinyaller veren Borsa İstanbul’da bu hafta bilançolar ön plana çıkacak. Araştırma kapsamımızdaki bankaların 4Ç23’te %20 ç/ç ve %16 y/y düşüşle, toplam 83,1 milyar TL net kâr açıklamalarını bekliyoruz. Finans-dışı şirketlerin ise FAVÖK’ü yıllık olarak %41 artarken (bir önceki çeyreğe göre %32 azalış) net kar azalışının ise yıllık bazda %16 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Hatırlanacağı gibi SPK, finansal olmayan şirketlerin 2023 yılsonu finansal tablolarında enflasyon muhasebesi uygulamasına geçme zorunluluğu nedeniyle 2023 yılsonu finansal tablolarının açıklanma süresini 10 hafta uzatmıştı. Dolayısıyla bilanço sezonu 20 Mayıs'a kadar uzuyor. Şirketlerin temettü dağıtım programlarının da bundan etkilenmesi muhtemel.
BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 9308 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 9243, 9169, 9104 ve 9029 destek olarak izlenebilir. 9374, 9448, 9513 ve 9588 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı
Günü 30.3751 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 30.3445, 30.284, 30.223 ve 30.1625 destek olarak izlenebilir. 30.4055, 30.466, 30.527 ve 30.5875 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Kaynak Ünlü&Co
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ