Fitch kararı sonrasında Borsa İstanbul’da yaşanan kar satışları dün de devam etti.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Fitch kararı sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan kar satışları dün de devam etti. Bankacılık endeksi (XBANK) %1,9 oranında prim yapsa da BIST100'deki kayıp %0,7 oldu ve 81 hisse de günü negatif bölgede tamamladı. Öte yandan, BIM endeksi desteklerken; sırasıyla THYAO, TUPRS ve SISE endekse puan bazlı en fazla negatif etki eden hisseler olarak öne çıktı. İşlem hacmi ise 100milyar TL'nin hafif altında kalarak görece zayıf kalmaya devam etti. Kapanışa doğru gelen alımların da çok hacimli gerçekleşmediğini izledik. Yurtdışına bakıldığında dün ABD'de açıklanan TÜFE verisi (çekirdek enflasyon yıllık %3,8 ile beklentilerin (%3,7) hafif üzerinde geldi) enflasyonun tahminlerden daha yavaş gerilediğine işaret etti. Buna rağmen borsalarda pozitif bir kapanış gerçekleşti. Bu sabah bakıldığında ABD vadelileri yataya yakın hafif ekside. Asya borsalarında ise karışık bir seyir gözlenirken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi hafif artıda. BIST100'ün ise güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugün yurtiçinde önemli bir veri akışı yok. Yurtdışında ise Euro Bölgesi'nde ocak ayı sanayi üretimi verisi izlenecek.
ABD'de şubat ayı TÜFE verileri takip edildi. Buna göre, şubat ayında manşet TÜFE aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,3'ten %0,4 seviyesine yükseldi ve böylece son beş ayın en güçlü artışını kaydetti, yıllık bazda ise %3,1'den %3,2 seviyesine hafif yükseldi. Detaylara bakıldığında, aylık bazda TÜFE'deki artışta, enerji ürünleri, ikinci el taşıt ve giyim ürünleri fiyatlarının yeniden artışa geçmesinin yanında, hizmet grubu fiyatlarının kısmi yavaşlamakla birlikte yüksek seviyelerini sürdürmesi belirleyici oldu.
Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda artış hızı bir önceki aya benzer şekilde %0,4 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (%0,3) üzerinde gerçekleşti ve böylece son on ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, yıllık bazda ise %3,9'dan %3,8 seviyesine hafif geriledi ve yaklaşık son üç yılın en düşük seviyesinde kaydedildi, beklentiler ise %3,7 seviyesine gerilemesi yönündeydi.
Yurt içinde ise, TCMB tarafından ocak ayı ödemeler dengesi verisi yayınlandı. Buna göre, aylık bazda ocak ayında dış ticaret açığındaki ve net hizmet gelirlerindeki kısmi iyileşmeye (özellikle net seyahat gelirlerindeki artışa) karşın birincil gelir dengesindeki açığın kısmi artışının yanında ikincil gelir dengesinin hafif açık vermesinin etkisiyle aylık cari denge 2,56 milyar USD ile beklentilerin (2,91 milyar USD) kısmi altında açık verdi, aralık ayında ise aylık cari açık 2,13 milyar USD seviyesinde kaydedilmişti.
12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, 2023 yılı Aralık ayındaki 45,4 milyar USD'den bu yılın ocak ayı itibarıyla 37,5 milyar USD seviyesine iyileşti. Böylece yıllık cari açık/GSYH oranı 2023 yılı Aralık ayındaki %4,1 seviyesinden bu yılın ocak ayı itibarıyla %3,4 seviyesine iyileşti. (2023 yılı GSYH verisi alınmıştır.) Özellikle, 12 aylık kümülatif bazda cari açıktaki belirgin iyileşmede, geçen yılın ocak ayındaki rekor seviyede gerçekleşen aylık 10,4 milyar USD'lik açığın hesaplama dışı kalmasının (baz etkisi) kaynaklı olduğu gözlenmektedir.
Ayrıca TÜİK tarafından ocak ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak aralık ayında %2,8 oranında artışın ardından ocak ayında değişim (%0) göstermedi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise yıllık olarak artış hızı aralık ayındaki %2,3 seviyesinden ocak ayında %1,1 seviyesine yavaşladı ve böylece son yedi ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.
Sanayi üretiminin detaylarına bakıldığında, aylık bazda imalat sanayi üretimi aralık ayında %3,3 artışın ardından ocakta %0,6 oranında daralırken, buna karşın madencilik ve taş ocakçılığı üretimi aralıkta %1,5 oranında düşüşün ardından ocakta %4,3 oranında artışla belirgin toparlanma kaydetti, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımının ise ayık atış hızı %0,1'den %4,6 seviyesine belirgin şekilde hızlandı. Bu kapsamda, madencilik ve taş ocakçılığı üretimi ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımındaki belirgin artışların, imalat sanayi üretimindeki düşüşü telafi ettiği gözlendi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Euro Bölgesi'nde ocak ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12'de takip edilecek. Bölgede sanayi üretimi, aylık bazda kasımda %0,4 oranında artışın ardından aralık ayında hafif düşüş beklentilerine karşın %2,6 oranında artış kaydetmişti ve böylece Ağustos 2022'den bu yana en büyük artışı sergilemişti, yıllık bazda ise kasımda %5,4 oranında düşüşün ardından aralıkta %1,2 oranında artış kaydetmişti ve böylece on aylık düşüş dönemini sonlandırmıştı. Bölgede sanayi üretiminin ocakta ise aylık bazda %1,5 oranında düşüş kaydetmesi bekleniyor.
Bunun yanında, TSİ 09'da İngiltere'de ocak ayına ilişkin aylık GSYH büyüme verisi yayınlanacak. İngiltere ekonomisinin ocakta aylık bazda %0,2 oranında büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Şirket haberleri
CW Enerji (CWENE, Sınırlı Pozitif): Şirket ile bağlı ortaklığı dolaylı iştiraki Almanya'da mukim Seac Projekt GmbH arasında, güneş enerjisi paneli satışı konusunda KDV Hariç 5,2mn EUR (Bu tutar TCMB Döviz Alış Euro/TL kuru ile KDV hariç toplam 182,6mn TL'dir) tutarlı bir sözleşme imzalanmıştır. Satışa istinaden Seac Project GmbH tarafından yaklaşık %10 avans ödemesi sözleşme tarihinden itibaren 5 gün içerisinde ödenecektir. Belirtilen panel satışına ilişkin ürün tesliminin 2024 yılı üçüncü çeyreğine kadar tamamlanması planlanmaktadır.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunmak üzere, pay başına brüt 0,29 TL (net 0,26TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,6 olarak hesaplanmaktadır.
Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif): Şirket 2024 yılı Şubat ayı trafik verilerini açıklamıştır: Buna göre; misafir sayısı Şubat ayında yıllık %34 oranında artarak 2,68mn kişiye çıkmıştır. Doluluk oranı ise 2,9 puan artarak %88,8'e yükselmiştir. Ocak-Şubat dönemi misafir sayısı ise yıllık %29 oranında artarak 5,34mn kişiye ulaşmıştır. Aynı dönemde doluluk oranı da 1,8 puan artarak %87'ye yükselmiştir.
Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Daha önce açıklanan özel durum duyuruları çerçevesinde; Hisse Alım Sözleşmesi'nde yer alan uyarlama kriterleri çerçevesinde, kapanış tarihindeki finansal ve ticari yükümlülüklere göre düzeltme yapılmak suretiyle, satış bedelinden toplam 2.806mn TL tutarındaki finansal ve ticari yükümlülüklerin düşülmesi ve kalan 3.569mn TL'nin nakden ve peşinen alıcı tarafından ödenmesi suretiyle, %100 bağlı ortaklığı Zorlu Enerji Dağıtım AŞ'de sahip olunan payların tamamının toplam 200mn USD karşılığı (USD/TRY kuru: 31,8767) 6.375mn TL bedel karşılığında, Palmet Enerji AŞ'nin %100 bağlı ortaklığı Gaztrak Enerji AŞ'ye satışı ve pay devri işlemleri 12.03.2024 tarihinde tamamlanmıştır. Devir bedelinin, Zorlu Enerji Dağıtım AŞ'nin kapanış tarihindeki finansal ve ticari yükümlülüklerine göre düzeltme yapılmak suretiyle taraflar arasındaki mutabakata tabi olarak kapanış aşamasında belirlenmesi gerektiğinden, yatırımcılar için yanıltıcı olmaması gözetilerek, söz konusu bilginin kamuya açıklanması 13.02.2024 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile devir bedelinin kesinleşeceği tarihe kadar ertelenmiştir.
Diğer şirket haberleri
Agrotech Teknoloji (AGROT): Şirket'in telif hakkına sahip olduğu “Digital health with AI” ürünü ile FinTEXT A.G Tecnologies kuruluşu ile 5 yıllık sözleşme imzalanmıştır. Sözleşme lisans bedeli olarak yaklaşık 42mn USD bedel ile imzalanmış olup bakım destek ve ek geliştirme ücretleri bu rakamın dışında tutulmuştur. İmzalanan bedelin %60'lık kısmının 2024 yılı bilançolarına, kalan %40'lık kısmının ise 2025 bilançolarına yansıması beklenmektedir. Sözleşme gereği FinTEXT Technologies A.G. firması ürünü BAE-Suudi Arabistan-Katar-Umman ve Afrika bölge sınırları dahilinde satış haklarına sahip olup bu bölgelerin dışında satış haklarına sahip olmayacaktır.
E-Data Teknoloji (EDATA): Şirket, bulut bilişim, sanallaştırma, büyük veri, video kod dönüştürme, GPU sunucular, AI + bilim, metaverse, görüntü ve konuşma tanıma, doğal dil işleme, akıllı işletme ve bakım, kalite denetimi, arıza teşhisi, otonom sürüş ve üst düzey performans deneyimi ve yeni nesil yüksek yoğunluklu enerji tasarruflu veri merkezleri alanları için tasarlanmış ürünlerle hizmet veren Singapur kökenli Kaytus Systems PTE Ltd ile distribütörlük anlaşması imzalamıştır.
Kartal Yenilenebilir Enerji (KARYE): Şirket'in Romanya'da elektrik enerjisi üretimi, iletimi, dağıtımı ve iş geliştirme faaliyetlerini yürüten, 100% oranında iştiraki olan 200 LEI sermayeli Karye Romanıa S.R.L'nin 200 LEI bedel karşılığında Sunsis Enerji Sistemleri İzleme Ve Yönetimi A.Ş'ye satış işlemi tamamlanmıştır.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ