Zürih, 20 Mart (Hibya) – Araştırma bulgularına göre yalnızca yedi ülke DSÖ hava kalitesi standardını karşılıyor.
Neredeyse tüm ülkeler, araçlardan ve endüstriden yayılan ve sağlık sorunlarına neden olabilecek küçük parçacıklar olan PM2.5 sınırını karşılayamıyor.
Yeni bir rapor, ekonomik faaliyetlerdeki toparlanma ve orman yangını dumanının toksik etkisi nedeniyle ölümcül hava kirliliğinin bazı yerlerde kötüleştiğini, yalnızca yedi ülkenin uluslararası hava kalitesi standardını karşıladığını ortaya çıkardı.
Raporda incelenen 134 ülke ve bölgeden yalnızca yedisi (Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda), otomobiller, kamyonlar ve endüstriyel araçlardan dışarı atılan havadaki küçük parçacıklar için Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği limiti karşılıyor.
Dünya çapında 30 bin'den fazla izleme istasyonundan verileri inceleyen İsviçre hava kalitesi kuruluşu IQAir'in raporuna göre, ülkelerin büyük çoğunluğu, solunduğunda sayısız sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilen, insanlar için ciddi sonuçlar doğurabilecek, insan saçı genişliğinden daha küçük bir mikroskobik kurum türü olan PM2.5 için bu standardı karşılayamıyor.
Hava kirliliği dünya çapında yılda tahminen AIDS ve sıtmanın toplamından daha fazla, 7 milyon insanı öldürüyor. Bu en çok ısınma, aydınlatma ve kapalı mekanda yemek pişirmek için özellikle kirli yakıtlara bağımlı olan gelişmekte olan ülkelerde hissediliyor.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ