İstanbul, 2 Eylül (Hibya) – A1 Capital’in raporuna göre batı endekslerinin Ağustos ayında kaydettiği ılımlı kazanımlar, nispeten sakin bir dönemin işareti gibi görünüyor.
A1 Capital, Jeopolitik gerginliklerin petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü baskıyı yavaşlatma eğiliminde olduğunu belirterek şu açıklamada bulundu:
“Batı endekslerinin Ağustos ayında kaydettiği ılımlı kazanımlar, nispeten sakin bir dönemin işareti gibi görünüyor. Gerçekte, Anglosaksonların bir dönemin en düşük ve en yüksek seviyeleri arasındaki farkı tanımlamak için kullandıkları bir terim olan önemli bir gerileme vardı.
Avrupa'da, Stoxx Europe 600 endeksi Ağustos ayının başında bir haftada %7 düşerek başladı ve ayın geri kalanında %10 toparlandı. Bu yüksek oynaklık, Japonya Merkez Bankası ile Federal Rezerv arasındaki para politikası ayrışmasının doğrulanmasının ardından Japonya'da yaşanan mini çöküş ve ABD ekonomisinde sert bir iniş korkusundan kaynaklanıyordu. Bu iki korku sonunda yatıştırıldı. PCE çekirdek enflasyonunun Temmuz ayında yıllık bazda %2,7 olması bekleniyordu ve bu da tam olarak aynı doğrultuda çıktı. Açıkçası, bu Fed'in Eylül ayında politika faizini düşürme planlarına güvenilirlik kazandırıyor. Ancak, indirimin kapsamına ilişkin tahminlerde çok az değişiklik oldu.
CME'nin Fedwatch’göre, yatırımcıların %70'i hala 25 baz puanlık bir indirime tahmininde bulunuyor. Bir sonraki makroekonomik veriler için biraz daha beklememiz gerekecek. Ve eğer tatmin edici olmazlarsa, Fed piyasanın beklediği kadar hızlı faiz indirimi yapmamaya meyilli olabilir. Jeopolitik gerginlikler devam ediyor ve bu durum petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü baskıyı yavaşlatma eğiliminde. Sorunlu noktalardan eksiklik yok:
Yemenli Husilerin tehdidi nedeniyle Kızıldeniz'in geçişi belirsizliğini koruyor, İsrail Lübnan'da kendine göre önleyici saldırılar gerçekleştirdi ve İran'dan uzun zamandır beklenen bir tepkiyi tetikleme riski var ve de Rusya Ukrayna'daki enerji tesislerine saldırdı. Ancak petrol dar bir fiyat aralığında kilitli kalmaya devam ediyor ve bu da Merkez bankalarının faiz indirimleri beklentileri ile özellikle Çin'de petrol talebinin dinamikleri arasında gidip geldiğinin kanıtı. Fiyatlar açısından, ham petrol bu hafta istikrarlı seyretti ve Brent ve WTI sırasıyla 79,30 dolar ve 75,90 dolardan işlem görüyor.
Çin'de yeni konut fiyatlarının Ağustos ayında daha yavaş bir tempoda arttığı, dünyapılan özel bir anketle ortaya çıktı. Krizden etkilenen emlak sektörü, bir dizi destekleyici politikanın ardından dip noktasını bulmakta zorlanıyor. Emlak araştırma kuruluşu China Index Academy'nin verilerine göre, 100 şehirdeki yeni konutların ortalama fiyatı Temmuz ayına göre %0,11 artarken, bir önceki ayın %0,13'lük artışına göre yavaşladı. Çin'de imalat faaliyetleri, fabrika kapı fiyatlarının düşmesi ve iş sahiplerinin sipariş almakta zorlanması nedeniyle Ağustos ayında altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, politika yapıcıları hanelere daha fazla teşvik sağlama planlarını sürdürmeleri konusunda baskı altına aldı. PMI Temmuz ayındaki 49,4'ten 49,1'e geriledi, bu altıncı ardışık düşüşü ve büyümeyi daralmadan ayıran 50 işaretinin altında dördüncü ay. Londra'da alüminyum (2,457 usd),çinko (2,878usd) ve bakırın (9,244usd) duraklamasıyla, bekle ve gör tavrı algılanıyor.
Yükselen dolar da satın alma girişimlerini sınırlıyor. Değerli metallere gelince, düşen tahvil getirileri, yavaş ama istikrarlı bir şekilde 2525 ABD dolarına doğru yükselişini sürdüren altını destekliyor. Son heyecandan sonra, Eylül ayı sessiz başlayacak, çünkü Kanada ve ABD'deki borsalar Pazartesi günü İşçi Bayramı nedeniyle kapalı olacak. Piyasanın dikkati ABD istihdam verilerine odaklanacak, klasik ay başı sıralaması: Çarşamba günü JOLTS anketi, Perşembe günü ADP anketi ve Cuma günü aylık işgücü piyasası verileri.
Kurumsal cephede, Broadcom ve Costco'nun sonuçları ABD borsasını canlandıracak, Avrupa ise Partners Group, Swiss Life ve BioMérieux'u bekliyor. Yurtiçindeki gündem ise bugün 2Ç24 GSYH verisi ile başlıyor ardından Salı günü Agustos Enflasyon ve Hazine nakit dengesi ve imalat sanayi PMI verileri ile devam edecek. Ayrıca bu hafta 2025-2027 dönemini kapsayacak olan OVP’nin de açıklanması da beklenirken, haftayı 6 Eylül'de Fitch'in Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesi ile kapatıyoruz.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ