A1 Capital: Altın bu sabah ilk kez ons başına 2.700 dolar seviyesini aştı

İstanbul, 18 Ekim (Hibya) – A1 Capital, altının, ABD seçim heyecanı ve Orta Doğu’da artan gerginliğin güvenli liman talebini artırması ve daha gevşek para politikası ortamının da yükselişe katkı sağlamasıyla bu sabah ilk kez ons başına 2.700 dolar seviyesini aştığını bildirdi.

A1 Capital: Altın bu sabah ilk kez ons başına 2.700 dolar seviyesini aştı
Yayınlama: 18.10.2024
1
A+
A-

A1 Capital’in raporunda altının, ABD seçim heyecanı ve Orta Doğu'da artan gerginliğin güvenli liman talebini artırması ve daha gevşek para politikası ortamının da yükselişe katkı sağlamasıyla bu sabah ilk kez ons başına 2.700 dolar seviyesini aştığı aktarıldı. Raporda şöyle denildi:

“Riskler; Çin’ de büyüme ve Trump Çin Merkez Bankası'nın hisse senedi piyasasını canlandırmayı amaçlayan bir takas imkanını resmen başlatması ile (yeni oluşturulan para politikası araçlarıyla borsaya başlangıçta 800 milyar yuan (112,38 milyar dolar) enjekte edecek iki finansman planını başlattı.) Çin hisse senetleri bu sabah yükseldi. CSI300 endeksi, Çin Halk Bankası'nın yeni Menkul Kıymetler, Fon ve Sigorta Takas Tesisi'nin o gün faaliyete geçeceğini söylemesinin ardından, %0,68 oranında artış gösterdi ve önceki düşüşleri tersine çevirdi.

“Merkez bankası ayrıca kilit finans kuruluşlarını ekonomiyi ve sermaye piyasalarını desteklemek için politikaları hızla uygulamaya çağırdı. Çin Merkez Bankası Başkanı da bir finans forumunda yaptığı konuşmada faiz oranlarında daha fazla indirime gidilebileceğini söyledi. Çin ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre üçüncü çeyrekte %0,9 büyüdü ve bu, %1,0'lık artış beklentilerinin biraz altında kaldı.

“Bir önceki çeyreğin büyümesi %0,5'e düşürüldü. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda %4,6 büyüdü. Bu beklentilerin %4,5 olmasına karşılık iyi veri ancak ikinci çeyrekteki %4,7'lik büyümeye göre yavaşladı. Sonuç temelde ekonominin yavaşladığını doğruluyor, bu yüzden başlatılan bu teşvik var açıklanan büyüme verisi sonrasında Asya'nın diğer bölgelerindeki hisse senetleri karışık seyretti.

“ABD perakende satışları Eylül ayında beklenenden biraz daha fazla artarken, yatırımcılar Kasım ayında Fed'in faiz indirimi yapma olasılığının %92 olarak fiyatlıyor. Dolar, ABD'deki güçlü ekonomik verilerin Fed'in daha sabırlı bir genişleme yoluna girmesine olanak vermesinin ardından bu sabah başlıca para birimleri karşısında 11 haftanın zirvesine yakın bir seviyede işlem gördü. Dün 2 Ağustos'tan bu yana ilk kez 103,87'ye çıkmasının ardından 103,68'den işlem görmekte. ABD para birimi ayrıca, önerilen tarifeleri ve göç politikaları enflasyonist olarak görülen Trump'ın olası bir seçim zaferi hakkındaki son piyasa düşünceleriyle de desteklenmeye devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası, euro bölgesindeki enflasyonun giderek kontrol altına alındığını ve blok ekonomisinin görünümünün kötüleştiğini belirterek, dün faiz oranlarını bu yıl üçüncü kez düşürdü. Çeyrek puanlık indirim, ECB'nin bankaların mevduatlarına ödediği oranı %3,25'e çekiyor. Para piyasaları önümüzdeki Mart ayına kadar üç ek indirimi neredeyse tamamen fiyatlıyor. 13 yıl aradan sonra ilk kez üst üste faiz indirimine gidilmesi, Euro bölgesi merkez bankasının odak noktasının enflasyonu düşürmek yerine, iki yıldır ABD'nin çok gerisinde kalan ekonomik büyümeyi korumaya yöneldiğini gösteriyor.

“Ancak; ABD seçimleri ve Donald Trump'ın başkan seçilmesi halinde yeni ticaret tarifeleri tehdidinin büyük bir belirsizlik kaynağı olarak görülmeye devam ediliyor. Lagarde, bu risk sorulduğunda, herhangi bir ticaret engelinin Avrupa için “olumsuz” olduğunu söyledi. Enflasyonist baskının azaldığı bir ortamda büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin, Aralık ayından başlayarak 2025'te faiz oranlarının nötr seviyeye, yani ECB'nin tahminine göre %2 civarına dönmesine kadar daha fazla faiz indirimine yol açacağına piyasaların inancı yüksek. TCMB’e de dün gerçekleştirdiği Ekim ayı PPK toplantısında faize yedinci ayda da dokunmadı ve %50’de sabit tuttu.

“Metinde Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminde yükseliş yaşandığını ve enflasyondaki iyileşme hızına dair belirsizliklerin son dönemde arttığını gözlemliyoruz ki zaten bu düşünce doğrultusunda TCMB’de Aralık ayında asğari ücret artışını görmesi ve Yılbaşından da vergi düzenlemelerinin ardından Faiz indirim sürecine girmesini beklediğimizi sıklıkla belirtmiştir.

“Diğer taraftan ekonomiye destek amaçlandığı takdirde ise TCMB’nin Aralık ayında faiz indirime gitme potansiyeli de açık. Ham petrol vadeli işlemleri, ABD'den gelen güçlü perakende satış verilerinin ardından bu sabah istikrar kazandı, ancak Çin'deki ekonomik göstergeler karışık seyretti ve fiyatlar, taleple ilgili endişeler nedeniyle bir aydan uzun süredir en büyük haftalık kaybına doğru gidiyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri % 0,1 artışla varil başına 74,53 dolardan ve ABD Batı Teksas petrolü % 0,2 artışla varil başına 70,82 dolardan işlem görmekte.

“Altın, ABD seçim heyecanı ve Orta Doğu'da artan gerginliğin güvenli liman talebini artırması ve daha gevşek para politikası ortamının da yükselişe katkı sağlamasıyla bu sabah ilk kez ons başına 2.700 dolar seviyesini aştı. Spot altın, ons başına %0,5 artışla 2.706 dolara çıktı ve hafta boyunca şimdiye kadar yaklaşık %2 değer kazandı. ABD altın vadeli işlemleri de %0,5 artışla 2.722 dolara çıktı.

Dünyadan manşet haberler

“Citi, Goldman Sachs, Barclays ve Morgan Stanley TCMB’nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50’de bıraktığı faiz kararı sonrası beklentilerini paylaştı. Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar faiz indiriminin Kasım’da başlayacağı görüşünü korurken risk dengelerinin Aralık’ta 250 baz puanlık indirime doğru kaydığını belirtti.

“Ekonomistler “Para Politikası Kurulu’nun iç talebin enflasyondaki düşüşe daha fazla destek verdiği yönündeki değerlendirmesi ve 4. çeyrekte hizmet enflasyonunda düşüş beklentisi bize, yakın gelecekte açıklanacak olumlu verilerin TCMB’yi faiz indirimine başlamak konusunda daha rahat hale gelebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Goldman Sachs Merkez Bankası’nın bugün enflasyonun iyileşme hızına dair belirsizliklere atıfta bulunmasıyla 8 Kasım’daki enflasyon raporu toplantısında 2024 yılsonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilebileceği görüşünü paylaştı. Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel bankanın ne zaman indirime başlayacağından ziyade indirimlerin ‘sürdürülebilirliğinin’ yatırımcılar için asıl odak noktası olacağını söyledi.

“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle, 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka ve finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirildi. Teblige göre; mükellef olmayanlar da tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacak. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ayrı ayrı ceza uygulanacak.

“Memurun fazla mesai ücreti belli oldu. Devlet memurlarının saat başına fazla mesai ücretleri, 1 Ocak 2025'ten itibaren 12 lira 80 kuruşa yükselecek. Memurlar 2024 yılında 10 lira 10 kuruş saatlik fazla mesai ücreti alıyordu.

“ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Dış İlişkiler Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikte, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin uluslararası ekonomi politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin güçlü ekonomik performansının küresel ekonomiyi güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirten Yellen, ancak ekonomiler arasındaki ilerlemenin dengesiz olmaya devam ettiğini söyledi.

“Yellen, ABD'nin ekonomik refahının da büyüyen ve güvenli bir küresel ekonomiye bağlı olduğuna inandıklarını, küresel büyümeyi destekleyen, finansal istikrarı koruyan ve ekonomik istikrarsızlığı önleyen politikaların, yatırımların ve kurumların teşvik edilmesi gerektiğini aktardı.

“Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Çin ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde %4,6 ile beklentilerin hafif üzerinde büyüdü.  Ekonomistler yüzde 4,5 büyüme bekliyorlardı. Son veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bir önceki çeyrekteki %4,7'lik yıllık büyümeden yavaşladığını ve analistlerin tüketici talebini canlandırmak ve zor durumdaki emlak sektöründe bir toparlanmayı teşvik etmek için daha agresif önlemler alınmadığı takdirde iddialı bir rakam olarak gördükleri 2024 yılı için “yaklaşık %5” resmi büyüme hedefinin gerisinde kaldığını gösteriyor.

“Ulusal İstatistik Bürosu yaptığı açıklamada, ekonominin “karmaşık ve şiddetli bir dış ortam” ve karmaşık iç ekonomik gelişme karşısında bile “istikrarlı bir ilerleme ile genel olarak istikrarlı” olduğunu söyledi. Çin'in yılın ilk üç çeyreğindeki büyüme oranı %4,8 oldu. Çeyreklik bazda ekonomi Eylül ayında sona eren çeyrekte bir önceki çeyrekteki %0,7'lik büyümenin üzerine çıkarak %0,9 genişledi. İlk üç çeyrekte Çin'in fabrika üretimi %5,8 artarken, perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %3,3 genişledi. Ancak, emlak yatırımları %10,1 oranında düşerken, yeni konut satışlarının değeri %22,7 oranında azalarak konut sektöründeki zayıflığın altını çizdi.

“Çin Merkez Bankası ve Çin'in mali düzenleyicileri, ekonomiyi ve sermaye piyasalarını desteklemek için geniş kapsamlı politikaları hızlı bir şekilde uygulamaya çağırarak kilit finans kuruluşlarıyla toplantılar düzenledi. Çin Merkez Bankası (PBOC) web sitesinde yaptığı açıklamada, finans kuruluşlarını reel ekonomiye yönelik kredi desteğini artırmaya ve toplam para ve kredi miktarında makul büyümeyi sürdürmeye çağırdı. Ayrıca faiz oranı ayarlamalarının ve borsayı desteklemek için oluşturulan iki fonlama planının sağlam bir şekilde uygulanmasını istedi.

“Çarşamba günü düzenlenen toplantıya Çin'in bankacılık ve menkul kıymetler düzenleyicileri ortaklaşa başkanlık etti ve katılımcılar arasında bankalar, aracı kurumlar ve fon şirketleri yer aldı. PBOC “birimler arası koordinasyonu güçlendireceğini, sinerji yaratacağını ve piyasa güvenini yeniden canlandırmak, insanların beklentilerini iyileştirmek ve sürdürülebilir ekonomik toparlanmayı teşvik etmek için politikaları tam olarak kullanacağını” söyledi. Çin Merkez Bankası Başkanı, ticari kredi verenler için zorunlu karşılık oranının likidite koşullarına bağlı olarak yılsonuna kadar 25 ila 50 baz puan daha düşürülebileceğini ve daha fazla politika gevşetme adımına kapıyı açık tuttuğunu söyledi.

“Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkanı Pan Gongsheng yaptığı açıklamada, gösterge yedi günlük ters repo oranının da 20 baz puan düşürüleceğini ve orta vadeli borç verme kolaylığı oranının 30 baz puan azaltılacağını söyledi.

“Resmi Xinhua haber ajansının Pan'dan aktardığına göre, 21 Ekim'de Kredi Prime Oranı (LPR) 20 ila 25 baz puan düşecek. Pan daha önce, Eylül ayı sonunda konut sektörünü istikrara kavuşturmak ve sermaye piyasası güvenini yeniden canlandırmak için önlemler açıkladıktan sonra sendeleyen ekonomiyi desteklemek için daha fazla potansiyel teşvik adımını işaret etmişti.

“Çin'in devlete ait en büyük kredi kuruluşları, bu yıl ikinci kezmevduat faizlerini düşürdüler. Aralarında Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve China Construction Bank Corp.'un da bulunduğu büyük bankalar bir, iki, üç ve beş yıllık vadeli mevduatlara uyguladıkları faiz oranlarını kendi uygulamalarında gösterilen seviyelere göre 25 baz puan düşürdü. Hükümetin teşvik tedbirleri ile karlılıkları zayıflayan Çin bankaları bu hamle ile marjlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.