İstanbul, 27 Eylül (Hibya) – A1 Capital’in analizine göre bu sabah Çin borsaları, Pekin’in ekonomiyi canlandırmak için büyük bir teşvik paketi açıklamasıyla 2008’den bu yana en iyi haftasını geçirmeye doğru gidiyor.
A1 Capital, piyasa analizinde şu ifadelere yer verdi:
“Dolar, yatırımcıların faiz indirimlerinin hızını ölçmek için ABD verilerini değerlendirmeleri ve Çin'in bir dizi teşvik önleminin riske duyarlı para birimlerini yüksek tutmasıyla dalgalanmaya devam ediyor ama aynı zamanda dördüncü hafta üst üste düşüşe geçmeye de hazırlanıyor. Dolar endeksi, doların yen ve euro gibi bir dizi para birimine karşı değerini ölçer ve son olarak 100,67'deydi, bu Çarşamba günü ulaştığı 14 aylık düşük 100,21'den çok da uzak değil. Endeks bu hafta %0,06 düştü ki bu dördüncü ardışık düşüş haftası. Euro, Çarşamba günü ulaştığı 14 aylık zirve olan 1,1214 doların hemen altında, 1,1168 dolarda sabit kaldı.
Ama, geçtiğimiz hafta işsizlik maaşı için yeni başvuru yapan Amerikalıların sayısı dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, işgücü piyasasının oldukça sağlıklı kaldığını gösteriyor. Şirket karlarının ikinci çeyrekte ilk başta düşünülenden daha güçlü bir oranda arttığı görüldü. Güçlü kar büyümesi, işgücü piyasasını ve yatırımı desteklemeye yardımcı olur ve ekonominin dayanıklılığı FED’den Kasım ayında 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentilerini azaltır.
Diğer taraftan; ekonomik aktiviteyi gelir yönünden ölçen gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi, geçen çeyrekte başlangıçta tahmin edilen %1,3 oranından %3,4 oranına revize edildi. GSYİH, Ocak-Mart çeyreğinde daha önce bildirilen %1,3 oranından yukarı yönlü revize edilmiş %3,0 oranında arttı. Geleneksel ekonomik büyüme ölçüsü olan gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi, ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda geçen çeyrekte %3,0 oranında revize edilmedi. Tasarruf oranının geçen çeyrekte daha önce % 3,3 olarak tahmin edilen seviyeden %5,2'ye yükseltildi ki tüketicilerin harcamaları finanse etmek için tasarruflarını harcadıkları yönünde endişeler taşınıyordu. Revizyonlar, ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl makul bir hızda büyümeye devam edeceği yönündeki inancımızı daha da güçlendiriyor. Bu da işgücü piyasası koşullarının bundan sonra belirgin bir şekilde kötüleşmesinin pek olası olmadığını gösteriyor.
Bugün açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini yakından takip edilecek çok büyük bir sapma olmadığı sürece verilerin ABD faiz oranlarına ilişkin piyasa fiyatlamalarını önemli ölçüde etkilemesi beklenmiyor.
Çin liderleri dün, “güçlü” faiz indirimleri ve mali ve parasal politikalarda ayarlamalar yoluyla sıkıntıdaki ekonomiyi destekleme sözü vererek, daha fazla teşvik beklentisini artırdı. Toplantının normalde planlanan Aralık ayı toplantısına kadar beklenmek yerine Eylül ayında yapılması, yetkililerin %5 büyüme hedefine ulaşmak için daha acil adımlar atmaya istekli olduklarının işareti. Çin Halk Bankası Cuma günü bankaların rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarını, yani zorunlu karşılık oranını (RRR) 50 baz puan azalttı. Bu, bu yılki ikinci indirim oldu. Bu adımın bankacılık sistemine 1 trilyon yuan (142,5 milyar dolar) likidite sağlaması beklenirken, yedi günlük ters repo anlaşmalarındaki referans faiz oranının 20 baz puan düşürülerek yüzde 1,50'ye indirilmesi de buna eşlik etti.
Bu sabah Çin borsaları, Pekin'in ekonomiyi canlandırmak için büyük bir teşvik paketi açıklamasıyla 2008'den bu yana en iyi haftasını geçirmeye doğru gidiyor. Paket, Asya borsalarını 2,5 yıllık zirvelere taşırken, petrol fiyatlarındaki sert düşüş küresel enflasyonun düşmesi yönünde olumlu bir işaret veriyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri 20 sent düşüşle varil başına 71,40 dolardan, ABD Batı Teksas petrol vadeli işlemleri 14 sent düşüşle 67,53 dolardan işlem görüyor.
Bıst 100 endeksi; vergiydi, enflasyon muhasebesi ile hayal kırıklığı yaratan mali tablolardı, yok takas günüydü, yok mali tabloların güzelleme günüydü, yok PYŞ yok EF satışıydı bir şekilde satış için bahane bulmakta hiç zorlanmıyor. Hacimli olarak 10,100 – 10,200 direnç aralığı kırılmadan da 11,000’lerden bahsetmek uzak.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ