İstanbul, 7 Ekim (Hibya) – A1 Capital, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamada Türkiye otomotiv sektörünün Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 3 milyar 407 milyon dolar olduğunu bildirdi.
A1 Capital, dünyadan manşet haberleri değerlendirdi.
A1 Capital'in değerlendirmesi şu şekilde:
“Vergi, hasılat ve kamu payı kaybına neden olan kayıt dışı ekonomik faaliyetleri ve mali suçları önlemeye yönelik mücadeleye kesintisiz devam ettiklerini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Aynı zamanda, bu tür finansal işlemleri önlemeye yönelik etkin bir izleme ve kontrol sistemi işletmeyen, ihmal ve zafiyet gösteren kuruluşlara uygulanacak cezaların artırılması öngörülüyor” dedi.
“Ekonomi internet sitesinde yayınlanan habere göre; Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şirketin Çinlilere satılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Bu göreve seçilmesinin ardından ilk olarak EKONOMİ gazetesine konuşan Tosyalı, TOGG'un gelecek yıl yeni modellerin üretimine başlayacağını ve bu sayede büyümesini hızlandıracağını, gelecek yıl başlayacak ihracatla birlikte küresel bir teknoloji markası haline gelme hedefi yolunda da önemli bir adım atacaklarını söyledi. Tosyalı, “İkinci modelimizi gelecek yıl çıkaracağız, diğer modellerimizin de hazırlığına başladık. Tüketicinin daha çok mutlu olacağı ve tercih edeceği bir markayı yaşatıp, devam ettireceğiz” diye konuştu.
“Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv sektörünün Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 3 milyar 407 milyon dolar oldu. Türkiye'nin ihracatındaki liderliğini koruyan endüstrinin toplam dış satımdan aldığı pay yüzde 17,7 olarak kayıtlara geçti. Sektörün 9 aylık ihracatı ise yüzde 5,3 artışla 26 milyar 934 milyon dolara ulaştı. Geçen ay sektörün alt ürün gruplarından tedarik endüstrisinde 1 milyar 355 milyon dolar, binek otomobilde 1 milyar 87 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda 450 milyon dolar, çekicilerde 249 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs grubunda ise 199 milyon dolarlık dış satım yapıldı. Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan Almanya'ya dış satım yüzde 9, Fransa'ya yüzde 33, ABD'ye yüzde 31, Romanya'ya yüzde 64, İspanya'ya yüzde 13, Çekya'ya yüzde 108 arttı. Eylülde toplam ihracattan yüzde 67,4 pay alan AB ülkelerine yapılan otomotiv ihracatı yüzde 19 artışla 2 milyar 281 milyon dolar oldu.
“Biden'dan İsrail'e tavsiye: “(İran'ın) petrol sahalarından farklı alternatifleri düşünürdüm.”
“Çin'in emlak piyasasını canlandırmak için bir dizi emlak teşvik önlemi almasının ardından konut satışlarının Ulusal Gün tatilinde arttığı bildirildi. Devlet yayın kuruluşu CCTV'nin haberine göre, Salı günü başlayan ve bir hafta süren tatil döneminde, ev satın alma isteğini yansıtan ev ziyaretlerinin sayısı önemli ölçüde artarken, birçok yerde ev satışları “değişen derecelerde” yükseldi. CCTV, Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı'na atıfta bulunarak, 50'den fazla şehrin emlak piyasasını canlandırmak için politikalar uyguladığını ve 1.000'den fazla emlak şirketinden yaklaşık 2.000 projenin promosyonlara katıldığını söyledi. Promosyonlara katılan projelerin çoğuna yapılan ziyaretlerin sayısının bir önceki yıla göre %50'den fazla arttığını vurguladı.
“Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, doların diğer önemli para birimleri karşısında zayıflamasıyla birlikte Çin'in döviz rezervleri Eylül ayında beklenenden daha fazla artış gösterdi. Dünyanın en büyüğü olan ülkenin döviz rezervleri, Reuters anketindeki medyan tahmin olan 3,30 trilyon dolar ve Ağustos ayındaki 3,266 trilyon dolara kıyasla geçen ay 60 milyar dolar artarak 3,32 trilyon dolara yükseldi.
“Çin Merkez Bankası, yükselen fiyatlar nedeniyle rezervleri için altın alımını beşinci ay üst üste erteledi. Eylül ayında da rezervler için altın alımı yapmadı. Çin'in altın rezervleri geçen ayın sonunda 72,8 milyon troy ons olarak gerçekleşti. Ancak altın rezervlerinin değeri Ağustos sonundaki 182,98 milyar dolardan 191,47 milyar dolara yükseldi. Çin MB, Mayıs ayına kadar 18 ay üst üste rezervleri için için altın satın almıştı. WisdomTree emtia stratejisti Nitesh Shah, “Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte PBOC yeni alımlara ara vermeye devam ediyor. Merkez bankasının daha fazla altın almak istediğine ancak daha cazip bir giriş noktası beklediğine inanıyoruz. Ancak küresel faiz oranlarının düşmesi ve jeopolitik tansiyonun yükselmesiyle birlikte, fiyatların düşmesi için bir süre daha beklemeleri gerekebilir gibi görünüyor. Önümüzdeki yıl fiyatların 3.000 $/ons'un üzerine çıkacağı tahminimiz göz önüne alındığında, merkez bankası daha erken pozisyon almayı düşünebilir” dedi.
“Goldman Sachs, Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırmak için ortaya koyduğu teşvik hamlesinin olumlu etkilerini öne çıkaran iyimserler kervanına katılarak Çin hisse senetlerine ilişkin görüşünü “ağırlığını artır” olarak revize etti. Goldman Sachs, yetkililerin politika önlemlerini yerine getirmesi halinde Çin hisse senetlerini takip eden göstergelerin %15-%20 daha yükselebileceğini öngördüler. Değerlemelerin hala tarihsel ortalamanın altında olduğunu, kazançların iyileşebileceğini ve küresel yatırımcıların konumlanmasının hafif kalmaya devam ettiğini savundular. Son teşvik duyurularının “piyasanın, politika yapıcıların sol kuyruklu büyüme riskini azaltmak için yeterli önlem alma konusunda daha endişeli hale geldiğine inanmasına yol açtığını” da yazdılar. Goldman, MSCI Çin Endeksi ve gösterge CSI 300 Endeksi için hedefini sırasıyla 84 ve 4.600'e yükseltti. Bu mevcut seviyelerden %15-%18 toplam getiri anlamına geliyor.
“UBS ekonomistlerine göre Çin, yakın vadede 1,5 trilyon CNY ile 2 trilyon CNY arasında mütevazı bir mali paket açıklayabilir. Bu paketin hanehalkı ve şirketlerin desteklenmesi ile yerel yönetimlerin finansman açığının azaltılması arasında bölünebileceğini belirten UBS ekonomistleri, ancak Pekin'in önümüzdeki çeyreklerde emlak piyasasını istikrara kavuşturmayı hedeflemesi halinde Çin'in “önemli ölçüde daha fazla teşvikin yanı sıra ek yapısal reformlara” ihtiyaç duyacağını da vurguladılar. Ekonomistler, mali teşvikin Çin'in bir hafta sürecek Ulusal Tatilinden sonra açıklanmasını bekliyorlar. UBS, 2025 yılı için Pekin'in artan mali harcamalar, hane halkı desteği ve yerel yönetim borçlarının yeniden yapılandırılması dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla 2-3 trilyon CNY daha mali genişleme yapabileceğini öngörüyor.
“Çin'in en üst ekonomik planlama kuruluşu yarın gazetecilere ekonomik büyümeyi desteklemek için açıklanan politikaların uygulanma adımları konusunda bilgi verecek. Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ulusal Kalkın ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie'nin de aralarında bulunduğu beş yetkili basın toplantısına katılacak.
“Japonya'nın yeni Maliye Bakanı Katsunobu Kato, Japon hükümetinin yendeki hareketlere yanıt verirken odak noktasının, insanların yaşamlarını ve ekonomik faaliyetlerini nasıl etkilediğine dayalı olacağını söyledi. Katsunobu Kato, “Döviz piyasasının kendisine yanıt vermek yerine, döviz hareketlerinin insanların yaşamları ve ekonomik faaliyetleri üzerindeki etkilerini yakından izlerken gerekli önlemleri almamız gerekiyor” dedi. Yen, ABD ve Japonya'daki para politikalarının seyrine ilişkin spekülasyonlar ve küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikler nedeniyle bu saban ABD Doları karşısında 149,13 seviyesine kadar geriledi. Ancak şu sıralarda Cuma gününe göre yüzde 0,19 toparlanarak 148,42'den işlem görüyor.
“Dünyanın en büyük rezervine sahip ikinci ülkesi olan Japonya'nın döviz rezervleri, Ağustos ayının ardından Eylül ayında da artış gösterdi. Japonya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ülkenin döviz rezervleri bir ayda 19 milyar 149 milyon dolar arttı. Böylece bir önceki ay 1 trilyon 235,7 milyar dolar olan rezervler 1 trilyon 254,9 milyar dolara çıktı. Ülkenin menkul kıymetleri 923,6 milyar dolardan 938,4 milyar dolara yükseldi. Aynı ayda altın rezervleri 68,36 milyar dolardan 71,53 milyar dolara ulaştı. Japonya, Çin'in ardından dünyanın en fazla rezervine sahip ülkesi konumunda bulunuyor.
“Japon yeni, bu sabah Ağustos ortasından bu yana ilk kez dolar karşısında 149 seviyesine gerileyerek, güçlü ABD istihdam raporunun ardından başlayan düşüşünü daha da genişletti. Ancak Japon yetkililerden gelen açıklamalar yenin kayıplarını toparlamasına yardımcı oldu. USDJPY 149,13 seviyesinin görülmesinin ardından 148,89 ile Cuma kapanışının yüzde 0,15 altına geriledi. Japonya'nın kur politikası konusundaki en üst düzey döviz diplomatı Atsushi Mimura, yen dolar karşısında gerilerken döviz piyasasındaki spekülatif hareketlere karşı bir uyarı yayınladı. Mimura gazetecilere yaptığı açıklamada, selefi Masato Kanda'nın sıklıkla kullandığı sözlü bir uyarı taktiğini canlandırarak, “Spekülatif ticaret de dahil olmak üzere döviz piyasası hareketlerini aciliyet duygusuyla izleyeceğiz” dedi. Kamakshya Trivedi liderliğindeki Goldman Sachs stratejistleri de Cuma günü yayınladıkları bir raporda yenin ABD resesyonlarına karşı “çok etkili bir forex hedge” olduğunu söyledi. “Ancak faizlere olan duyarlılığı, getiriler yükseldiğinde onu kötü bir seçim haline getiriyor” dediler. “Bu nedenle, yenin ABD'deki iyimser veri akışına bu kadar güçlü tepki vermesi sürpriz değil; ABD'deki resesyon riskleri azalmaya devam ederse, yen 'avantajı olmayan bir hedge' olarak kalmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptılar.
“Goldman Sachs araştırma ekibinden üç uzman, Japonya'nın yemini hükümetinin açıkladığı ekonomik teşvik paketinin etkisinin muhtemelen çok az olacağını tahmin ediyor. Bir rapor yayınlayarak Başbakan Shigeru Ishiba'nın Cuma günü yaptığı konuşmaya değinen uzmanlar, beklenen nakit ödemelerin miktarının sınırlı olması ve düşük harcama eğilimi nedeniyle muhtemelen sadece marjinal bir tüketimi canlandırma etkisi yapacağını söylediler.
“Uzmanlar ayrıca inşaat sektörünün kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle devlet inşaat işlerinin özel işleri sıkıştıracağını belirttiler.Ekonomik pakete kaynak sağlamak için bir ek bütçenin Aralık başlarında çıkarılmasının beklendiğini belirten uzmanlar, bütçenin büyüklüğünün 3 trilyon civarında olacağını tahmin ediyor.
“Fransa Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası'nın 17 Ekim'de faiz oranlarını muhtemelen düşüreceğini söyledi. İtalya'da yayınlanan La Repubblica gazetesine konuşan Villeroy, ekonomik büyümenin zayıf olduğuna ve bunun da enflasyonun %2'lik hedefin altında kalma riskini arttırdığına işaret ederek Ekim toplantısında faiz indirilmesi olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.
“Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Sermaye Piyasaları ve Finansal Kuruluşlar Dairesi Başkanı Serdar Çelik, küresel piyasalar açısından, faizlerin düşeceği seviyenin salgın öncesi döneme kıyasla daha yüksek olacağını belirterek, “Mevcut borçluluk nedeniyle borç ödeme maliyetlerini herkes için artıracak. Devletlerin bütçelerinde kesintiler olacak, şirketler zorlanacak. OECD olarak, bu sürecin yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Çelik, gelişmiş ülkelerde piyasanın büyük bir kısmının kurumsal yatırımcılar tarafından kontrol edildiğine işaret etti. Bu oranın ABD'de yüzde 70-80 civarında olduğunu belirten Çelik, “Kurumsal yatırımcı olarak gördüğümüz emeklilik fonları, yatırım fonlar gibi aktörlerin rolleri son derece önemli. Hem yatırımcıları doğru yönlendirmeleri hem de doğru yatırımlar yapmaları açısından kritik bir işlev üstleniyorlar.” diye konuştu. Bugün gelişmiş ülkelerde kurumsal yatırımcıların rolünün giderek büyüdüğünü ancak gelişmekte olan ülkelerde, Türkiye de dahil, bu rolün hala çok düşük seviyelerde olduğunu aktardı.
“Goldman Sachs, İran'ın üretiminde potansiyel kesintiler nedeniyle Brent ham petrolünün fiyatıyla ilgili tahminlerinde, 2025'teki zirve noktasında varil başına 15-20 dolar artış olabileceğini tahmin ettiğini açıkladı.
“Suudi Arabistan, ham petrol piyasasındaki dalgalanmanın arttığı bir ortamda Asya'daki alıcılar için petrol fiyatlarını yükseltti. Saudi Aramco (Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi), Asyalı alıcılar ana ham petrol türü Arab Light'ın resmi satış fiyatını 90 sent artırarak Umman/Dubai ortalamasına göre varil başına primi 2,20 dolara çıkardı. Tüccarlar, şirketin primi varil başına 65 sent artırması bekleniyordu. Aramco, ABD ve Avrupa'ya sattığı tüm petrol çeşitlerinin ise fiyatlarını düşürdü. ABD için fiyat ASCI'nin 3,90 dolar üzerinde, Avrupa için ise ICE Brent petrolünün 0,45 dolar altında belirlendi.”
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ