A1 Capital’den dünyadan haberler

İstanbul, 17 Ekim (Hibya) – A1 Capital, dünyada manşet olan haberlere ilşikin değerlendirmeler yaptı.

A1 Capital’den dünyadan haberler
Yayınlama: 17.10.2024
4
A+
A-

A1 Capital'in raporuna göre, TBMM Genel Kurulunda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.

Raporda şu bilgiler verildi:

“Kabul edilen maddelere göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartı, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine de imkan sağlayarak yeniden düzenleniyor. Buna göre, tüketici kredisi sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak. Tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesine yönelik düzenleme göz önünde bulundurularak, sözleşmeye bağlı diğer işlemlerin de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan yapılabilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesap, tüketicinin aksine yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak.

“Savunma Sanayi Destekleme Fonuna kaynak sağlamak amacıyla Meclise getirilen ve 100 bin lira üzerindeki kredi kartlarından 750 lira katılım payı alınmasını öngören tartışmalı teklifin görüşmeleri ertelendikten sonra, yatırım döneminde enflasyon düzeltmesinin ertelenmesine ilişkin düzenlemeyi Tüketici Kanun teklifine madde ekleyerek yapma kararı alındı.

“Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı istişare toplantısında 2025’e ertelenen kredi kartında ‘savunma payı’ teklifi de konuşuldu. Milletvekilleri “Kredi kartı limiti 100 bin TL olan vatandaştan 750 lira alınmasındansa, 1 milyon limiti olandan 10 bin lira alınsın ya da kademeli pay olsun” önerisinde bulundu.

“Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, “Suriye sınırından Türkiye'ye yönelik saldırı gerçekleştiği” iddiasının doğru olmadığını bildirdi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden yapılan açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında çıkan bir çatışmadan seken RPG 7 mermisinin mayınlı araziye düştüğü ve yangın çıkmasına neden olduğu belirtildi. Açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'de yaşanan çatışmaya bir dahli bulunmamaktadır. Sınırlarımıza yönelik herhangi bir saldırı bulunmamaktadır. Resmi kaynaklar dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz.” ifadeleri kullanıldı.

“Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın Kasım 2024'ten Haziran 2025'e kadar art arda 25 baz puanlık (bps) faiz indirimleri yaparak nihai faiz oranını %3,25-3,5 aralığına çekmesini beklediğini söyledi. Geçtiğimiz ay ABD merkez bankası, enflasyonun yıllık %2 hedefine doğru gerilemeye devam edeceğine dair daha fazla güven duyduğunu belirterek gecelik faiz oranını yarım puan düşürdü. Bankaların birbirlerine ne kadar faiz ödeyeceğine rehberlik eden ve tüketiciler için oranları etkileyen gecelik faiz oranı şu anda %4 seviyesinde. Goldman Sachs ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günkü para politikası toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesini beklediğini ve politika faizi Haziran 2025'te %2'ye ulaşana kadar 25 baz puanlık ardışık indirimler gördüğünü belirtti.

“S&P 500 bu yıl şimdiden 46 kapanış rekoru kırdı ve Goldman Sachs işlem masasına göre bu ralli 2024'ün son aylarına kadar devam edecek. Goldman Sachs'ın taktik uzmanı Scott Rubner, ABD hisse senedi göstergesinin yılı “6.000'in oldukça kuzeyinde” tamamlayabileceğini tahmin ediyor. Rubner'ın 1928 yılına kadar uzanan veriler üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, S&P 500'ün 15 Ekim – 31 Aralık tarihleri arasındaki tarihsel medyan getirisi %5,17r. Seçim yıllarında medyan getiriler daha da yüksek olup %7'nin biraz üzerine çıkıyor ve bu da S&P 500'ün yılsonunda 6.270 seviyesine ulaşabileceğine işaret ediyor.

“Merkezi ABD'nin Detroit kentinde bulunan araç üreticisi General Motors'un (GM), ABD'de elektrikli araç bataryası ham maddeleri çıkarmak için ortak girişim kurmak üzere 625 milyon dolar yatırım yapacağı bildirildi. Ortak girişim için GM'nin 625 milyon dolar nakit ve kredi sağlayacağına işaret edilen açıklamada, anlaşmanın Thacker Pass'ın kritik mineraller için yerel bir tedarik zinciri oluşturmadaki stratejik önemini vurguladığı kaydedildi. Anlaşmanın şartlarına göre, Lithium Americas'ın Thacker Pass'ta yüzde 62 hisseye sahip olacağı ve madeni iki şirket adına yöneteceği belirtilerek, GM'nin de yüzde 38 hisseye sahip olacağı aktarıldı. ABD'de otomobil şirketlerinin elektrikli ve hibrit araç üretimleri hız kazanırken, ülkede batarya ham maddelerinde Çin'e olan bağımlılığı azaltmak amacıyla çeşitli adımlar atılıyor. Ülkede elektrikli araçlara federal teşvik için kritik minerallerin belirli oranlarda ABD'den temin edilmesi gerekiyor.

“Çinli drone üreticisi Reuters'e yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin bazı DJI drone'larının ABD'ye girişini durdurduğunu söyledi. Reuters tarafından görülen bir mektupta DJI, distribütörlere ABD Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi'nin Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası'nı (UFLPA) gerekçe göstererek bazı drone'ların ABD'ye ithal edilmesini durdurduğunu bildirdi. ABD'deki tüm drone'ların yarısından fazlasını satan DJI, üretim sürecinin hiçbir aşamasında zorla çalıştırma olmadığını savundu.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'a göre Avrupa, giderek parçalanan dünya düzeni ve jeopolitik çatışmaların yarattığı zorlukları iç pazarının temellerini güçlendirmek için bir fırsat olarak kullanmalı. Bloomberg News'un haberine göre, Ljubljana'da bir konuşma yapan Lagarde, açık bir ekonomi olarak kıtanın değişimin olumsuz etkilerine diğerlerinden daha fazla maruz kaldığını söyledi. Lagarde, “Daha az elverişli bir küresel ekonomi bizi iç pazarımızı tamamlamaya itebilir. Daha şiddetli dış rekabet bizi yeni teknolojiler geliştirmeye teşvik edebilir. Daha değişken jeopolitik koşullar bizi daha fazla enerji güvenliği sağlamaya ve tedarik zincirlerimizde kendi kendimize yetmeye itebilir” dedi.

“Çin Devlet Başkanı Şi Jinping hükümet yetkililerine yıllık yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşmak için her türlü çabayı gösterme çağrısında bulundu. Xinhua haber ajansının göre Jinping, Fujian eyaletine yaptığı ziyarette hükümet yetkililerini mevcut ekonomi politikalarını ‘vicdanlı bir şekilde uygulamaya’ ve ülkenin tüm yıllık ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerine ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye çağırdı. Şi böylece bir ayda ikinci kez yetkililere ekonomik büyüme için destek çağrısında bulundu. Çin liderinin bu sözleri, ülkenin kısa süre önce faiz indirimleri ve emlak sektörünü desteklemeye yönelik önlemler ile büyümeyi canlandırmak için daha fazla borçlanma vaadinden oluşan bir teşvik paketini açıklamasının ardından geldi. Ekonomistler ve yatırımcılar Pekin’in teşvik paketinin potansiyel etkilerini değerlendirirken son veriler ülke ekonomisinin hala zayıf ve kalıcı baskılarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Ülkede son olarak ihracat büyümesi Eylül’de sürpriz biçimde yavaşladı ve ticaretteki toparlanmayı sınırladı. Bloomberg’in kaynaklara dayandırdığı habere göre Çin, ekonomiyi destekleme planının bir parçası olarak yerel otoritelerin 2027’ye kadar 6 trilyon yuan (853 milyar dolar) kadar tahvil ihraç etmesine izin vermeyi düşünüyor.

“Çin Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanı Ni Hong, Çin'in finansman için uygun konut projelerinin “beyaz listesini” genişleteceğini ve bu tür gelişmeler için banka kredilerini 4 trilyon yuan'a çıkaracağını söyledi. Ni, şehirlerin yeniden geliştirilmesinin de hız kazanacağını ve bir milyon “kentsel köyün” bu tür planlara dahil edileceğini belirterek, yeniden yerleştirilen insanların mevcut konut stoklarının emilmesine yardımcı olacağını vurguladı. Nie, “Emlak piyasasının dibe vurmaya başladığı söylenebilir” diye konuştu. Devlet Mali Düzenleme İdaresi Müdür Yardımcısı Xiao Yuanqi de, “beyaz liste” projeleri için onaylanan kredilerin 16 Ekim itibariyle 2,23 trilyon yuana yükseldiğini söyledi.

“Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Tao Ling, mevcut konut kredilerinin faiz oranlarının ortalama yarım puan düşerek 50 milyon hane ve 150 milyon sakine fayda sağlamasının beklendiğini söyledi. Tao'nun açıklamasına göre, mevcut konut kredisi faiz oranlarının çoğu için faiz oranları 25 Ekim'de ayarlanacak. Bu düzenleme, mevcut konut kredilerinin %90'ını kapsayacak ve yaklaşık 50 milyon hane halkını ve 150 milyon kişiyi etkileyecek. Başkan Yardımcısı, ayrıca daha düşük peşinat oranlarının piyasa güvenini ve satışları artırdığını gözlemlediklerini belirtti. Ayrıca, gayrimenkul geliştirme kredilerinin de 2026 yılı sonuna kadar uzatılacağını duyurdu. Faiz indirimlerinin hane halklarının 150 milyar yuan tasarruf etmesine yardımcı olduğunu vurguladı. Eylül ayında yapılan bir toplantıda, Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından yönetilen iktidardaki Komünist Parti'nin en üst karar alma organı olan politbüro, piyasayı istikrara kavuşturmak için daha fazla önlem alınması çağrısında bulundu.

“Japonya'nın ihracatı, Perşembe günü açıklanan verilere göre Eylül ayında 10 ayın ardından ilk kez düşüş kaydetti. Bu durum, küresel talepteki uzun süreli zayıflığın, merkez bankasının yıllardır uyguladığı aşırı gevşek para politikasından çıkış yolunu zorlaştırabileceği için politika yapıcılar için endişe verici. Çin'deki zayıf talep ve ABD'deki yavaş büyüme ihracatı olumsuz etkilerken, Japonya Merkez Bankası'nın Temmuz ayı sonundaki beklenmedik faiz artışının da etkisiyle yenin son dönemdeki toparlanması, değerinin daha da düşmesine neden oldu. Maliye Bakanlığı verilerine göre, Eylül ayında toplam ihracat bir önceki yıla göre %1,7 düştü. Bu düşüş, %0,5'lik artış beklentisinin altında kaldı ve Ağustos ayındaki %5,5'lik revize edilmiş artışın ardından gerçekleşti. Veriler, Japonya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin'e yapılan ihracatın Eylül ayında bir yıl öncesine göre %7,3, ABD'ye yapılan ihracatın ise %2,4 düştüğünü gösterdi. Otomobil üreticilerine yönelik zayıf talep, her iki ülke için de ihracat düşüşlerine yol açtı.

“İngiltere'nin en üst düzey bankacılık düzenleyicisi bugün, bankacıları daha hesap verebilir hale getirmek için rejimi düzenlemeye hazırlanırken, 2008 mali krizinden sonra getirilen kuralların revizyonunun ekonomik büyümeye daha fazla odaklandığını gösterdiğini söyleyecek. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin Financial Times'e yaptıkları açıklamalara göre, İhtiyati Düzenleme Kurumu Başkanı Sam Woods, Perşembe günü Londra'daki finans yöneticilerine yönelik yıllık Şehir yemeği konuşmasını, ekonomik genişlemeye yardımcı olmak için yeterince şey yapmadığı yönündeki eleştirileri reddetmek için kullanacak. Konuşma, Sir Keir Starmer'in İngiltere'nin bürokrasisini “parçalama” sözü vermesinden ve başbakanın uluslararası yatırımcıları İngiltere'ye daha fazla para yatırmaya teşvik ederken düzenleyicileri büyümeye öncelik vermeye çağırmasından sadece birkaç gün sonra yapılacak.

“İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves, bir grup milyoner işadamı tarafından bu ay açıklanacak bütçe tasarısında sermaye kazançları vergisinde yapılacak bir artışla 14 milyar sterlin gelirsağlanması çağrısında bulundu ve bunun İngiltere'deki yatırımlar üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını savundu. Bakan'ın 30 Ekim'de açıklayacağı bütçe tasarıı öncesinde bir grup zengin yatırımcı, varlıkların elden çıkarılmasında vergi oranının artırılmasının kamu hizmetleri için hayati önem taşıyan fonların toplanmasına yardımcı olacağını ve ekonomik büyümenin yavaşlamasına yol açmayacağını söyledi.

“Times gazetesinin haberine göre İngiltere, 30 Ekim'de yapılacak bütçe açıklamasında hisse senedi ve diğer varlıkların satışında ödenecek sermaye kazancı vergisi oranını artıracak. Kaynak belirtilmeyen haberde ayrıca, ikinci konutların satışından alınan sermaye kazancı vergisi oranlarının artmayacağı, ancak sermaye kazancı rejimindeki bazı mevcut kolaylıkların gelir artırmaya yardımcı olmak için kesileceği belirtildi.

“Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya'nın AB kurallarına uymak için 2025 bütçesinde daha fazla tasarruf yapmak zorunda kalabileceğini söyledi. Borç freninin sunduğu tüm borçlanma alanını kullanıp kullanmayacağı sorusuna cevaben “Borç frenine uyuyoruz ancak Avrupa mali kuralları nedeniyle ek para tasarrufu yapmamız gerekebilir” dedi. Borç freni Almanya'nın bütçe açığını gayrisafi yurtiçi hasılanın %0.35'i ile sınırlandırıyor. Hükümetin zayıf ekonomik tahminleri nedeniyle Almanya bu sınırlamaya uyarak 5,2 milyar avro (5,69 milyar dolar) daha borçlanabilir ve toplamda 56,5 milyar avroya ulaşabilir. Ancak Avrupa kuralları aynı zamanda bir ülkenin toplam borcunun GSYH'ye oranına da sınırlamalar getirmekte ve bunu hedefler dahiline getirmek için bir plan gerektirmektedir. Lindner, “Avrupa kuralları Almanya'nın borç freninden daha yüksek harcamalar yapmasına izin vermiyor. Daha fazla harcama için Avrupa yasalarını çiğnemek zorunda kalırız” diye konuştu.

“IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun “Yapısal Reformların Sosyal Kabul Edilebilirliğini Anlamak” başlıklı bölümünü yayımladı. Blog yazısında, küresel ekonominin büyük ölçüde yaşlanan nüfus, zayıf işletme yatırımları ve sermaye ile emeğin en verimli olabileceği yere akmasını engelleyen yapısal uyuşmazlık nedeniyle düşük büyüme vitesinde sıkışmış durumda olduğu vurgulandı. Bazı ülkelerin daha da geride kalmaya hazırlandığına işaret edilen yazıda, bunun ekonomik reformları daha da acil hale getirdiğine dikkat çekildi. Yazıda, belirli politika öncelikleri ülkeler arasında farklılık gösterse de birçok ekonominin yeni işletmeler için pazara girişi kolaylaştırma, mal ve hizmet sunumunda rekabeti teşvik etme, çalışanları iş gücünde kalmaya teşvik etme ve göçmen çalışanları daha iyi entegre etme ihtiyacını paylaştığı belirtildi.”


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.