ABD, Kanada ve Finlandiya Kuzey Kutup bölgesine nüfuz edebilmek için “Buz Paktı” kurdu

Helsinki, 13 Temmuz (Hibya) – Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Finlandiya, kutup buzkıran gemilerinden oluşan bir filo inşa etmek üzere yeni duyurulan “Buz Paktı”nın kurulmasıyla, Çin’in pazardaki kontrolüne meydan okuyacağı belirtiliyor.

ABD, Kanada ve Finlandiya Kuzey Kutup bölgesine nüfuz edebilmek için “Buz Paktı” kurdu
Yayınlama: 13.07.2024
3
A+
A-

Washington'daki NATO zirvesi sırasında duyurulan anlaşma, önümüzdeki yıllarda üç ülke tarafından 90 kadar buzkıran gemisi üretilmesini hedefliyor.

 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Perşembe günü yaptığı açıklamada şöyle dedi:

 

“Arktik ülkelerinin, Kanada, Finlandiya ve ABD'nin liderleri olarak, bölgenin ortak ekonomimiz, iklim ve ulusal güvenliğimiz açısından taşıdığı kalıcı önemin farkında olarak, kutup ve Arktik bölgelerinin barışçıl, işbirliğine dayalı ve müreffeh kalmasını sağlamak için işbirliğimizi derinleştirmeye kararlıyız. Önümüzdeki altı ay boyunca, Arktik ve Antarktika bölgelerinde çıkarları ve sorumlulukları olan müttefiklerimiz ve ortaklarımız için bu son derece karmaşık ve kritik gemileri inşa etmek üzere bu işbirliği için ortaklaşa bir uygulama planı geliştireceğiz.”

 

Buzkıran İşbirliği Çabası – ya da Buz Paktı – kapsamında Kanada Vancouver'da iki kutup buzkıranı inşa edecek ve Quebec'teki tersanelerde altı gemilik bir filo kuracak.

 

Kuzey Kutbu'nda hızla değişen iklimin ortasında, Rusya ve Çin hem ticaret hem de askeri amaçlar için yeni kutup rotalarına ilgi duyduklarını ifade ederek NATO ülkelerinin ihtiyatlı davranmasına neden oldular.

 

Geçtiğimiz yıl iki ülke Kuzey Kutbu'nda işbirliği yapmak üzere bir anlaşma imzaladı. Rusya şu anda 40 gemiyle ABD ve Kanada'yı geride bırakarak en büyük Arktik filosuna sahip.

 

Üst düzey bir ABD'li yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Buz Paktı, Rusya ve Çin 'e ABD ve müttefiklerinin … gemi yapımı gibi stratejik sektörlerde rekabet gücümüzü arttırmak ve dünya standartlarında bir kutup buzkıran filosu oluşturmak için sanayi politikasında işbirliğini inatla sürdürme niyetinde olduğu mesajını güçlendirecektir” dedi.

 

SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.