ABD’de 50 bin liman işçisi greve başladı

New York, 1 Ekim (Hibya) – ABD’de New York ve New Jersey Liman İdaresi ile Virginia Limanı tarafından da doğrulanan grev gece yarısı başladı.

ABD’de 50 bin liman işçisi greve başladı
Yayınlama: 01.10.2024
0
A+
A-

Uluslararası Liman İşçileri Sendikası'nın (ILA) yaklaşık 50 bin üyesi, ülkenin Doğu ve Körfez Kıyısı limanlarına karşı Salı günü grevde ve onlarca yıldır Amerika'nın en yıkıcı iş bırakma eylemine dönüşebilecek olan, ülkenin ithalat ve ihracatının çoğunun akışını engelliyor.

Sendikanın talepleri ile USMX kısaltmasını kullanan Amerika Birleşik Devletleri Denizcilik İttifakı'nın teklifi arasında büyük bir uçurum var. Denizcilik ittifakı, hepsi yabancı mülkiyetinde olan büyük nakliye hatlarını; ayrıca terminal operatörlerini ve liman idarelerini temsil ediyor.

Grev, Maine'den Teksas'a kadar hemen hemen tüm kargo limanlarının rıhtımlarından çok çeşitli malların akışını durduracak. Bunlara muzdan Avrupa birasına, şarabına ve likörüne, mobilyadan giyime, ev eşyalarından Avrupa otomobillerine kadar her şey ve ayrıca ABD fabrikalarının çalışmaya devam etmesi ve bu tesislerdeki Amerikalı işçilerin iş başında kalması için gereken parçalar dahildir. Ayrıca bu limanlardan geçen ABD ihracatını durdurabilir ve Amerikan şirketlerinin satışlarını olumsuz etkileyebilir.

ILA Başkanı Harold Daggett, grev başladıktan bir saat sonra yaptığı açıklamada, “USMX, ABD limanlarında milyarlarca dolar kar elde eden yabancı mülkiyetindeki okyanus taşıyıcılarına sıkı sıkıya tutunmaya karar verdiğinde bu grevi başlattı, ancak servetlerini getiren emeği yapan Amerikan ILA liman işçilerine tazminat ödemedi. Gerektiği kadar uzun süre mücadele etmeye, grevde kalmaya, ILA üyelerimizin hak ettiği ücretleri ve otomasyona karşı korumaları almaya hazırız.” dedi.

USMX, grevin başlamasıyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Grevin uzunluğuna bağlı olarak, tüketici ve endüstriyel mallarda kıtlığa yol açabilir ve bu da fiyat artışlarına yol açabilir. Ayrıca, pandemi kaynaklı tedarik zinciri kesintilerinden toparlanma belirtileri gösteren ve enflasyonda artışa neden olan ekonomide bir gerileme de olabilir.

İlgili limanlar arasında, kargo hacmi bakımından ülkenin üçüncü büyük limanı olan New York ve New Jersey Limanları yer alıyor. Ayrıca, diğer uzmanlık alanlarına sahip limanlar da bulunuyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.