AB’de merkez gruplar von der Leyen’in komisyon başkanlığı konusunda anlaştı

Brüksel, 26 Haziran (Hibya) – Ursula von der Leyen’in, Avrupa yanlısı üç siyasi grubun AB liderleri arasında varılan ve bloğun en üst düzey görevlerini belirleyen anlaşma uyarınca Avrupa Komisyonu başkanlığına ikinci kez aday gösterilmesi muhtemel görünüyor.

AB’de merkez gruplar von der Leyen’in komisyon başkanlığı konusunda anlaştı
Yayınlama: 26.06.2024
1
A+
A-

Merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyalistler ve Liberaller tarafından yapılan anlaşmaya göre von der Leyen, Perşembe günü Brüksel'de yapılacak zirvede AB yürütmesinin başında ikinci bir beş yıllık görev için aday gösterilecek.

Görevdeki Estonya başbakanı Kaja Kallas AB'nin baş diplomatı olacak ve eski Portekiz başbakanı António Costa AB liderler zirvelerine başkanlık etmekten sorumlu olacak şekilde AB Konseyi başkanlığını üstlenecek.

Anlaşma Salı günü aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Cumhurbaşkanı Olaf Scholz'un da bulunduğu altı AB lideri tarafından imzalandı. Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Yunan mevkidaşı Kyriakos Mitsotakis EPP'yi temsil ederken, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez Sosyalistler adına Scholz'a katıldı, Hollanda'nın görevden ayrılan başbakanı Mark Rutte ise Macron ile birlikte merkezci Renew grubu adına konuştu.

Grup toplamda Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 55 oy alarak sandalyelerin 399'una sahip olmuştu.

İspanyol hükümetinden yapılan açıklamaya göre, altı kişi Salı günü yapılan bir video görüşmesinde sıralamayı kabul etti. Haberin duyulmasının ardından Macaristan Başbakanı Viktor Orbán öfkeyle tepki gösterdi. “EPP'nin solcular ve liberallerle yaptığı anlaşma AB'nin dayandığı her şeye aykırıdır. Kapsayıcılık yerine bölünmenin tohumlarını ekiyor. AB üst düzey yetkilileri sadece solcuları ve liberalleri değil, tüm üye devletleri temsil etmelidir,” diye yazdı.

Orbán'ın aşırı sağcı partisi Fidesz, Macaristan'ın demokratik standartlarının düşmesi nedeniyle 2021'de EPP'den ayrılmasından bu yana Avrupa Parlamentosu'nda tek başına yer alıyor.

Orbán uzun süredir von der Leyen'e karşı oy kullanacağının sinyallerini vermiş olsa da, von der Leyen'in adaylığını veto etme yetkisine sahip değil.

Kararın, geçen hafta AB liderlerinin üst düzey görevleri görüşmek üzere bir araya geldiği yemekli toplantıda gözle görülür bir şekilde sinirli görünen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi de hayal kırıklığına uğratması muhtemel.

Meloni'nin milliyetçi Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri grubu Macron'un liberallerini geride bırakarak Avrupa Parlamentosu'nun üçüncü büyük grubu haline geldi ancak bu şimdiye kadar daha büyük bir etkiye dönüşmedi.

Ancak diplomatlar Meloni'nin bu hafta söz konusu olan üç görevden biri yerine von der Leyen'in yeni komisyonunda İtalya'nın üst düzey bir ekonomik portföye sahip olması için uğraştığından şüpheleniyor.

Top görevler için belirlenen Alman merkez sağ siyasetçi Von der Leyen, Portekizli sosyalist Costa ve Estonyalı liberal Kallas, siyasi, coğrafi ve cinsiyet dengesini sağlamak için uygun isimler olarak değerlendiriliyor.


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.