Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Eylem Haftası kapsamında düzenlenen Yerel ve Bölgesel Yönetimler Forumu’na katıldı.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Zirvesi kapsamında düzenlenen SKA Eylem Haftası etkinliklerinde Yerel ve Bölgesel Yönetimler Forumu’nda dünya belediyelerine hitap etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’ndaki konuşmasına ve görüşmelerine de katılacak Başkan Altay, forumda yaptığı konuşmada, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, sağlık sistemlerinin geliştirilmesini ve iklim değişikliğiyle mücadele konularını en güçlü şekilde desteklemeleri gerektiğini söyledi. Konya’yı dünyada temsil etmeye devam ettiklerini belirten Başkan Altay, “Birleşmiş Milletler’de katıldığımız toplantıda dünyanın birçok yerinden gelen belediye başkanları olarak tüm dünyadaki gıda güvenliği konularını istişare ettik. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ekim ayında yapacağımız UCLG Dünya Konseyi için meslektaşlarımı davet etme imkanı buldum. Şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’ndaki konuşmasına ve görüşmelerine de katılacak Başkan Altay, New York’taki Birlemiş Milletler Binası’nda düzenlenen forumda UCLG Başkanı olarak dünya belediyelerine hitap etti.
KOVİD-19 pandemisinin sistemlerin dengesini bozan ve gıdaya erişimi engelleyen tek kriz olmadığını kaydeden Başkan Altay, Ukrayna’da devam eden çatışmaların da dünyada gıda güvenliğini önemli ölçüde tehlikeye düşürdüğüne dikkati çekti.
Yerel dirençliliği artırmak ve iklim değişikliğiyle etkin bir şekilde mücadele etmek için üretim ve tüketim modellerinin acilen değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Altay, “Dolayısıyla bu da kentsel-kırsal arasındaki bağlantıyı kabul edip, bu bağa yeniden değer vermek ve gıda sistemlerinin şehir bölgesinde yaygınlaştırılması anlamına gelmektedir. Şehrim Konya, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin lideri olarak, tarım ve gıda politikalarıyla, sosyal kapsayıcılık ve kalkınma arasındaki derin bağlantıyı ortaya çıkarmak üzere tüm dünyadan şehirleri bir araya getirmeyi amaçlamaktadır” diye konuştu.
“Yerel ve bölgesel yönetimler olarak bizler; merkezine insanı ve dünyayı alan sürdürülebilir ve kapsayıcı gıda sistemlerinin oluşturulmasında kilit aktörleriz” diye konuşmasına devam eden Başkan Altay şunları kaydetti: “Aynı zamanda, sürdürülebilir kamu alımlarından gıda temelli planlamaya, atık yönetiminden kentsel tarıma, yeni ve daha adil gıda sistemlerinin öncüleriyiz. Hepimiz tarımsal potansiyelimizi ve su kaynaklarımızı doğru kullanmalı, coğrafi koşullarımıza uygun tarım ürünleri ekmeli, şehirlerimizin ve bölgelerimizin tarım kapasitelerini artırmak için ortak adımlar atmalıyız. Bugün; gıda sistemlerimizin dönüşümünün, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen önemli dönüşümler kapsamına ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği Komitesi’nin politika sürecine dâhil edilmesini kutluyoruz. Bu dahil edilme süreci aynı zamanda; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Zirvesi tartışmalarına rehberlik edecek ve bu amaçların yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacaktır.”
SANAYİ HABER AJANSI
SANAYİ HABER AJANSI