Anket: Ukrayna’da en olası sonuç Rusya ile müzakere edilmiş olanı

Stockholm, 3 Temmuz (Hibya) – Ukrayna’nın askeri zaferinin aksine Rusya ile müzakere edilmiş bir sonuç, 15 ülkede yapılan büyük bir ankete göre, artık çoğu Avrupa ülkesinde en olası sonuç olarak görülüyor.

Anket: Ukrayna’da en olası sonuç Rusya ile müzakere edilmiş olanı
Yayınlama: 03.07.2024
7
A+
A-

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) 15 Avrupa ülkesinde yaptığı ankete katılanların çok azı Ukrayna'nın kesin bir zafer kazanabileceğine inanıyor.

Savaş alanındaki gerilemelere rağmen Ukrayna'nın davasına destek Avrupa genelinde güçlü kalmaya devam ediyor ancak Avrupalı seçmenler Ukrayna'nın silahlandırılmasının Ukrayna'nın savaş alanında tam bir zafer kazanması için değil, Rusya ile gelecekte yapılacak müzakerelerde Ukrayna'nın elini güçlendirmek için gerekli olduğunu düşünüyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) adlı düşünce kuruluşu Mayıs 2024'ün ilk yarısında 15 ülkede 19.566 kişiyle anket yaptı. Ukrayna üzerine düzenli olarak anketler gerçekleştiren düşünce kuruluşu, ilk kez Ukrayna içinde de anket yaptı ve morallerin zayıfladığından bahsedilmesine rağmen savaşa ve zafere desteğin güçlü olduğunu belirledi.

Ukraynalıların %34'ü Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'e “büyük ölçüde” güvendiklerini söylerken, %31'i de “oldukça fazla” güveniyor – yani liderlerine güvenenlerin sayısı güvenmeyenlerin sayısından iki kat daha fazla.

Savaşın en olası sonucu sorulduğunda Ukraynalıların %58'i Ukrayna'nın zaferini öngörürken, yüxde 30'u savaşın bir anlaşmayla sonuçlanacağını söyledi ve sadece %1'i Rusya'nın galip gelmesini bekliyordu. Ancak çoğunluk, NATO ve AB'ye katılma hakkı ile tanımlanan egemenlikten vazgeçmek yerine toprak bırakmayı tercih etti.

Ankete katılan 14 Avrupa ülkesi içinde sadece Estonya'da (%38) Ukrayna'nın savaşı tamamen kazanacağı görüşü hakim. Bununla birlikte, İsveç ve Polonya'da çoğunluk Avrupa'nın Ukrayna'nın tüm topraklarını geri alana kadar savaşmasına yardım etmesini istedi.

Yunanistan ve Bulgaristan'daki çoğunluk ise Ukrayna'ya silah tedarikini arttırmanın kötü bir fikir olduğunu düşünerek buna karşı çıktı. Genel olarak İtalya, Ukrayna'yı en az destekleyen en büyük Avrupa gücü olarak ortaya çıktı. Ancak çoğu Avrupa ülkesinde, Ukrayna'nın müzakere elini güçlendirmek için bile olsa, büyük çoğunluk Ukrayna'ya daha fazla silah gönderilmesini destekliyor.

Aralarında Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya ve İsviçre'nin de bulunduğu orta grup ülkeler, savaş ve AB'nin rolü konusunda ulusal bir fikir birliğinden yoksunlar.

Ukraynalıların toplam %69'u kendini savunmak için daha fazla silaha ihtiyaç olduğunu söyledi ancak bu görüş AB'ye karşı bir hayal kırıklığına dönüşmedi. Ukraynalıların %75'i AB'nin rolünü olumlu olarak değerlendirdi ve Ukrayna'nın üyeliğini savaşı kazanmak için gerekli gördü.

Anavatanlarına verdikleri desteğin güvenilirliğine göre 10 ülkeyi sıralamaları istenen Ukraynalılar, İngiltere'nin “çok ya da çoğunlukla güvenilir” olduğunu söyleyerek yüzde 88 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 77 ile Litvanya takip etti.

Ancak Ukraynalıların üçte biri, ABD'nin Kiev'i dahil etmeden Rusya ile bir barış anlaşması yapmasından büyük endişe duyduklarını itiraf etti.

Anket, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çok daha sert bir Ukrayna yanlısı tutum benimseme yönündeki kişisel dönüşümünde Fransızları ikna edemediğini gösteriyor. Fransa'nın üçte biri Ukrayna'nın kaybettiği toprakları geri kazanmasını desteklerken, diğer üçte biri Ukrayna'yı Rusya ile bir barış anlaşması müzakere etmeye zorlamayı tercih ediyor, son üçte biri ise kararsız kalıyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.