Apple, yapay zeka destekli özelliklerin Avrupa’da piyasaya sürülmesini erteledi

Stockholm, 22 Haziran (Hibya) – Apple, AB kurallarını gerekçe göstererek yapay zeka destekli özelliklerin Avrupa’da piyasaya sürülmesini erteledi.

Apple, yapay zeka destekli özelliklerin Avrupa’da piyasaya sürülmesini erteledi
Yayınlama: 22.06.2024
2
A+
A-

Apple Avrupa'da üç yeni yapay zeka özelliğini piyasaya sürmeyi erteleyecek çünkü Avrupa Birliği rekabet kuralları şirketin rakip ürün ve hizmetlerin cihazlarıyla çalışabilmesini sağlamasını gerektiriyor. Söz konusu özellikler ABD'de sonbaharda kullanıma sunulacak ancak Avrupa'ya 2025 yılına kadar gelmeyecek.

Apple ise, rakip ürünlerle işlevsellik gerektiren rekabet kurallarının gizlilik ve güvenliği tehlikeye atacağını söylüyor.

Şirket Cuma günü yaptığı açıklamada üç özelliğin (Telefon Yansıtma, SharePlay Ekran Paylaşımı geliştirmeleri ve Apple Intelligence) AB'nin Dijital Piyasalar Yasası'ndan (DMA) kaynaklanan yasal belirsizlikler nedeniyle bu yıl AB kullanıcılarına sunulmayacağını söyledi.

Apple, AB'nin düzenlemelerinin kendisini cihazlarının güvenliğinden ödün vermeye zorlayacağını söyledi ki bu argümanı daha önce de dile getirmiş ve AB yetkilileri buna karşı çıkmıştı.

Apple bir e-postada, “Özellikle, DMA'nın birlikte çalışabilirlik gerekliliklerinin, kullanıcı gizliliğini ve veri güvenliğini riske atacak şekilde ürünlerimizin bütünlüğünden ödün vermemize neden olabileceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Bu ayın başlarında şirket, yıllık geliştirici konferansında ChatGPT ve Siri'yi entegre ederek web'de arama yapan ve görüntü ya da metin oluşturan bir yapay zeka özellikleri paketi olan Apple Intelligence'ı tanıttı.

Apple'ın mobil işletim sisteminin bir sonraki sürümü bu yılın sonlarına doğru piyasaya sürüldüğünde, yardımcı özellikler kullanıcının komutlarına göre belirli bilgileri bulmak için bir telefonun e-postalarına, metinlerine ve fotoğraflarına da bakabilecek.

Şirket bu özelliklerin iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPad ve M1 çip ve sonraki sürümlere sahip Mac'lerde kullanılabileceğini söyledi. MacOS Sequoia'daki iPhone Mirroring, telefonun ekranının Mac bilgisayarlarda görüntülenmesine ve etkileşimde bulunulmasına olanak tanıyor.

Apple'ın açıklamasında “Bu özellikleri AB'deki müşterilerimize güvenliklerinden ödün vermeden sunmamızı sağlayacak bir çözüm bulmak amacıyla Avrupa Komisyonu ile işbirliği yapmaya kararlıyız” denildi.
 

Apple, yeni yapay zeka özelliklerinin gizli olacağına dair defalarca söz vermişti. Haziran ayı başında, CEO Tim Cook, özelliklerinin “rutininiz, ilişkileriniz, iletişimleriniz ve daha fazlası gibi kişisel bağlamınıza dayanacağı” sözünü verdi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.