Ankara Sanayi Odası 2024’ün ilk Meclis Toplantısı’nı Keçiören Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok’un katılımıyla yaptı. Güncel ekonomik gelişmeleri değerlendiren ASO Başkanı Ardıç, 2024’ün Türkiye ekonomisi için kritik bir yıl olacağını söyledi. Para politikasının kontrollü, maliye politikasının gevşek tutulduğu bir politika tercihinde enflasyonla mücadelenin zorlaşacağını ifade eden Ardıç, “Borçlanma maliyetlerindeki artış ve sıkılaştırıcı politikalarla talep seviyesindeki yavaşlamanın, öz sermeyesi güçlü olmayan firmalarımızı iflas ve konkordato riski ile karşı karşıya getireceği unutulmamalıdır” dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı, Keçiören Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Turgut Altınok’un katılımıyla yapıldı.
Başkan Ardıç, toplantının açılışında makroekonomik konularla ilgili değerlendirme yaptı ve sanayicilerin 2024 yılından beklentilerini aktardı. Mevcut göstergelerin küresel bazda risklerin 2024 yılında da devam edeceğine işaret ettiğini belirten Ardıç, “Ekonomik veriler resesyon fiyatlamalarını bir miktar azaltsa da ekonomide yavaşlamanın devam etmesi bekleniyor” dedi.
Ardıç, tedarik zincirinin kırıldığı ve navlun fiyatlarının arttığı bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, “Kızıldeniz olayı gösterdi ki yeni güvenli tedarik hatlarının açılması gerekiyor. Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru projesinde İsrail-Filistin savaşı nedeniyle belirsizlik arttı. Çin’den gelen İpek yolu Rusya’dan geçmeyeceği için bu durumda Orta Asya, Azerbaycan, Ermenistan hattı ön plana çıkacaktır. Ülkemizin sahip olduğu ‘yakın ülke’ avantajı ‘dost ülke’ avantajı ile desteklenirse yatırımlar açısından önemli kazanımlar elde edilecektir” diye konuştu.
ARDIÇ: 2024 TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN KRİTİK BİR YIL OLACAK
ASO Başkanı Ardıç, 2024’ün Türkiye ekonomisi için kritik bir yıl olacağını belirtti. Sürdürülebilir bir büyüme için düşük enflasyonun en önemli ön şart olduğuna dikkat çeken Ardıç, şöyle devam etti:
“Gerek 2022 ve gerekse 2023 yıllarında enflasyon %64 seviyesinde geçekleşmiştir. Mevcut durumda enflasyonla mücadelede politika değişikliğinin sonuçları farklı görünmüyor.
Şu anda görünen mevcut politika tercihimiz, enflasyonun kendi kendine düşeceği beklentisidir. Özellikle para politikasının kontrollü, göreceli olarak maliye politikasının gevşek tutulduğu bir politika tercihinde enflasyonla mücadele zorlaşacaktır. Asgari ücrete gelen zam, artan vergi ve akaryakıt fiyatları yılın ilk yarısında enflasyonun seyrini olumsuz etkileyecektir. Yılsonu hedefi olan %40’ın altına indirmek zorlaşacaktır. Seçim ekonomisi ile artacak kamu harcamaları ile enflasyonist bir ortamın devam etmesi olası gözüküyor. İş dünyası, yılın ilk 6 ayında yüksek enflasyon koşullarında faaliyet göstermeye devam edecek. Yılın ikinci yarısında enflasyonun düşmeye başlamasıyla yatırım ikliminin iyileşeceğini umut ediyoruz.”
ARDIÇ: SANAYİ ÜRETİMİNDE İVME KAYBI DEVAM EDİYOR
Sanayi üretiminde ivme kaybının devam ettiğine dikkat çeken Başkan Ardıç, “Sanayi Üretimindeki daralmada; Türkiye’nin ana ihracat pazarlarının başında gelen Avrupa ekonomisinde ortaya çıkan durgunluğun ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın başlattığı sıkılaştırma adımlarının etkili olduğu görülüyor” dedi.
2023 yılında 255 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını ancak dış ticaret açığının 106 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ardıç, “Dış açığımızın gerilemesi önemli, lakin bu sanayi üretiminin gerilemesinden değil tüketim ithalatının azalmasından kaynaklanmalıdır. Üretim arttığında dış açıklarımız artıyor, zayıfladığında azalıyor. Bizim bu kısır döngüden kurtulmamız gerekiyor. Bunun için yerli payı ve katma değeri daha yüksek olan üretimi arttırmamız son derece önemli. Sanayide teknoloji düzeyini ve verimliliği arttırmaya ihtiyacımız var” dedi.
Ardıç, TİM verilerine göre Ankara’nın 2023 yılında 12 milyar 264 milyon dolar ihracat hacmine ulaşarak önceki yıla göre ihracatını yüzde 5,8 arttırdığını belirterek, “Bu rakamlara ulaşmamıza katkısı olan tüm sanayicilerimizi tebrik ediyorum” dedi.
ARDIÇ: SERMAYESİ GÜÇLÜ OLMAYAN FİRMALAR İFLAS RİSKİYLE KARŞILAŞABİLİR”
Borçlanma maliyetlerindeki artışa ve sıkılaştırıcı para politikalarla talep seviyesindeki yavaşlamaya dikkat çeken ASO Başkanı Ardıç, “Öz sermeyesi güçlü olmayan firmalarımızı iflas ve konkordato riski ile karşı karşıya getireceği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Başkan Ardıç’in gündeminde enflasyon muhasebesi uygulaması da vardı. 2023 yılı sonu itibariyle uygulanacak olan enflasyon muhasebesinin vergisel bir sonuç doğurmayacağını ancak 2024 yılı geçici vergi dönemleri itibariyle yapılacak olan düzeltmeler neticesinde vergisel sonuçlarının görüleceğini söyleyen Ardıç, “Ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerin öz sermayelerinin genellikle düşük olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda enflasyon muhasebesi uygulaması, bilançonun aktif kalemleri üzerinden alınan bir varlık vergisi gibi değerlendirilmektedir. Bu yıl bizi etkilemeyecek ama önümüzdeki yıllarda şirketlerimizin bir çalışma sistematiği benimsemesi ve hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.
ARDIÇ: ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ YENİDEN DÜZENLENMELİ
Asgari ücret desteği hesaplamasının uzun vadeli sigorta kollarına tabi personel üzerinden yapıldığını ve firmaların, 2023 yılı Ocak ilâ Aralık döneminde sigortalı sayısında bir önceki yılın altında bildirimde bulunması hâlinde bu destekten faydalanamayacağını belirten Ardıç, şöyle devam etti:
“EYT düzenlemesi sonrası işten ayrılmalar nedeniyle zaten var olan işçisizlik problemi daha da derinleşirken, diğer taraftan firmalarımızın asgari ücret desteğinden yararlanamama durumu ortaya çıkmıştır. EYT’yi biz istemedik, EYT’yi kucağımızda bulduk. Bir anda işletmelerimizde 90 dakika sahada futbol oynayacak 45 yaşındaki arkadaşlarımızı emekli ettik. Hükümetimiz de dedi ki ‘Asgari ücret desteğinden faydalanmak için bir önceki yıldan işçi sayın daha az olmayacak.’ Ben zaten mevcutta çalışan bulamıyorum ki. Şöyle yapılabilirdi: ‘6 ay müsaade ediyoruz size. 6 ay sonra işçi sayısını tamamlayamadığınız takdirde asgari ücret desteğinden faydalanamayacaksınız.’ Bu durumdaki firmalar için haksız rekabet oluşturmaktadır. Söz konusu sorunun çözümü ve bu konuda adaletin sağlanması için desteğin yeniden düzenlenmesi faydalı olacaktır.”.
ARDIÇ: ANKARA’DAN ULUSLARARASI UÇUŞLAR ARTIRILMALI
Başkan Ardıç, Ankaralı sanayicilerin yerel yönetimlerden beklentilerini de aktardı. “Başkentin sanayisinden sanayinin başkentine” dönüşme çabalarını zor şartlar altında sürdürdüklerini belirten Ardıç, Ankara’dan uluslararası uçuşların artırılması gerektiğini söyledi. Ardıç, “İstanbul, Moskova ve Londra’dan sonra Avrupa’nın dördüncü büyük şehri olmamıza rağmen, en az uluslararası uçuşun yapıldığı başkentiz. Kış aylarında direkt uçabileceğiniz sadece 9 ülke var. Bu sadece sanayicimizin değil, birçok sektörün ortak problemi” dedi.
Havalimanına metro bağlantısı, fuar alanı ve limanlara demiryolu bağlantısı yapılması gerektiğini söyleyen Ardıç, yeni organize sanayi bölgelerine de ihtiyaç olduğunu belirterek, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Ankara’da arzu ettiğimiz sosyoekonomik sıçramayı yapabilmemiz için bu eksiklerimizin tamamlanması gerekiyor. Bu sorunlar çözüldüğünde başta sanayi olmak üzere her açısından Ankara’nın var olan potansiyelinin ortaya çıkacağına ve Ankara’mızın bir cazibe merkezi olacağına inancım tamdır” ifadelerini kullandı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok da konuşmasında, Ankaralı sanayicilerin ülkenin kalkınmasına verdikleri büyük desteğe dikkat çekti. Projelerinde “sanayinin başkenti Ankara’nın” bulunduğu belirten Altınok, ulaşım, konut ve sanayi bölgeleri ile ilgili projelerini anlattı. Altınok, “Sanayinin gelişmesi, iş dünyasının sorunlarının çözümü için hep yanlarında olacağız” dedi.
Altınok, Ankaralı sanayicilerin sorularını da yanıtladı.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ