Diyarbakır, 21 Kasım (Hibya) – Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan helva dükkanı bir asırdır geleneksel helva üretimini sürdürüyor.
Atölyede yapılan helvalar, Diyarbakır'ın ilçelerine de kargo yoluyla gönderiliyor.
Helva ustası Kadri Vuranel, ilk günden bugüne hiçbir teknolojik alet kullanmadan eski usul helva üretimi yapıldığını söyledi.
Hacı Hasan Eroğlu’nun torunu olduğunu belirten helva ustası Kadri Vuranel, “Bu meslek bize dedemizden kaldı. Helvalarımızı dedemden öğrendiğimiz usul olan elle yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
Helvanın yapımı hakkında bilgi veren Vuranel, “Dağlardan toplanan çöven otunu alıp kaynatıyoruz. Suyunu köpük beyaz olana kadar karıştırıyoruz. Tamamen kıvamını aldıktan sonra soğutulmuş şekerin içine katıp, şeker soğuyana kadar yine taş değirmende kaynatıyoruz. İki karışımı birbirine kattıktan sonra tekrar kıvam alana kadar hiç durmadan tahta köpüç ile karıştırıyoruz, böylelikle helva yapımımız tamamlanmış oluyor.” açıklamasını yaptı.
Diyarbakır’ın pek çok ilçesinden sipariş aldıklarını belirten Vuranel, “En büyük zorluğu her bir aşamayı el ile saatlerce uğraşarak yapıyor olmamız. Fiyatlarımız ise helvaya göre değişiyor.” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ