Ankara Sanayi Odası 60. Kuruluş Yılı Ödülleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı törenle sahiplerini buldu. İftar yemeği ile başlayan ve ödül töreni ile devam eden programda, 7 kategoride verilen 68 ödülü Ankaralı sanayicilere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu takdim etti. ASO Başkanı Seyit Ardıç, törende yaptığı konuşmada, enflasyonun düşmesi için hükümetin uygulamakta olduğu ekonomi politikalarına tam destek verdiklerini belirterek, “Ankaralı sanayiciler olarak bu süreçte her türlü katkı ve fedakârlığa hazırız” dedi. Başkan Ardıç, Ankara’yı sanayi ve teknolojinin başkenti yapmak için yaklaşık 1,5 milyon metrekare alanda Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kuracaklarını da açıkladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, ASO’nun her zaman sanayicinin yanında yer aldığını ve onların sesi olduğunu vurgulayarak, “Avrupa’nın en güçlü odaları, üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, ASO da üyelerine aynı standartta, hatta daha fazla ve daha kaliteli hizmet verir hale gelmiştir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz da, ASO’nun Ankara Teknoloji Üssü projesinin çok kıymetli olduğunu belirterek, “ASO Başkanını ve emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.
Ankara Sanayi Odası (ASO) 60. Kuruluş Yılı Ödülleri görkemli bir programla sahiplerini buldu. ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğinde verilen iftar yemeği ve sonrasında düzenlenen ödül törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, Ankara Valisi Vasip Şahin, Oda ve Borsa Başkanları ile bürokrasi, iş ve medya dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
İftar yemeği ile başlayan program ASO 60. Kuruluş Yılı Ödül Töreni ile devam etti. Ödül Töreni, Ankara Sanayi Odası’nın Üretimde Ritim Orkestrası’nın mini konseriyle başladı. Sanayide üretimde çalışanlardan oluşan orkestranın, CSO Vurmalı Çalgılar Şefi Dinçer Özer yönetiminde verdiği mini konser davetlilerden büyük alkış aldı.
Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Seyit Ardıç, Ramazan-ı Şerif’i tebrik etti ve 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünü kutladı. Ardıç, 14 Şubat olarak planlanan Ödül Töreni’nin Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kayması nedeniyle 18 Mart’a ertelendiğini hatırlatarak, “Böyle faciaların bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum” dedi.
“HALKA CANLILIK VEREN GERÇEK MUSİKİ”
Ödül Töreni’nin, Atatürk’ün 1937 yılında açtığı Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nda işleyen makineleri incelerken söylediği, “İşte, halka canlılık veren gerçek musiki” ifadesinde ilham alarak hazırlanan Üretimde Ritim konserinden bir kesitle açtıklarını belirten Ardıç, “Üretimin değerini ve anlamını en iyi şekilde anlatan bu sözler, biz sanayicilerin en önemli şiarı olmuştur” dedi.
Ankara Sanayi Odası’nın 18 Kasım 1963 yılında Ankara’da sanayiyi geliştirmek ve Türkiye ekonomisine hizmet etmek amacıyla kurulduğunu belirten Başkan Ardıç, “Kurucularımızın bozkırı sanayi ile yeşertme amacını ve heyecanını hep koruduk. Üretme ilkemizden hiç taviz vermedik, sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin de gelişmesine katkıda bulunma misyonumuzdan hiç vazgeçmedik” dedi.
Ankara’nın 13 organize sanayi bölgesi, 149 Ar-Ge merkezi, 36 tasarım merkezi, 13 teknoloji geliştirme bölgesi, 40 meslek grubu ve 10 bine yakın üyesiyle üretimde Türkiye’nin en büyükleri arasında yer aldığını söyleyen Ardıç, “Başkentimiz, 12 milyar doları aşan ihracat, 1 milyonu aşan istihdama ulaştı. İhracatımızın yüzde 90’ından fazlası sanayi ürünü… Dünyanın en büyük 250 müteahhidinin yaklaşık yüzde 10’u Ankara’da. Bu nedenledir ki; umudumuzu ve hedeflerimizi çok yükseklere çıkarmaktan hiç çekinmiyoruz” ifadelerini kullandı.
ANKARA’YA DEV TEKNOLOJİ ÜSSÜ MÜJDESİ
Ankara’nın beşerî, sosyal, ekonomik ve entelektüel sermayesi ile Türkiye’nin ileri teknoloji ürün ve hizmetlerinin üretilmesini sağladığını vurgulayan ASO Başkanı Ardıç, Ankara’yı sanayi ve teknolojinin başkenti yapmak amacıyla üretime dayalı teknoloji üssünü hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti. Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik bir alanda Türkiye’nin en büyük teknoloji üssünü kuracaklarını açıklayan Ardıç, “Böylece, Ankara’mız Teknoloji Üssünün yaratacağı ivmeyle 160 bin ilave mühendis ve bilim insanına istihdam sağlayacak. Teknoparklarımızda çalışan başına yüksek teknolojili ihracat; 15 bin dolardan 30 bin doların üzerine çıkacaktır” dedi.
“ENFLASYONUN DÜŞMESİ İÇİN HÜKÜMETİN UYGULADIĞI POLİTİKALARA TAM DESTEK VERECEĞİZ”
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Ardıç, 2024 yılının Türkiye ekonomisi için kritik bir yıl olduğunu söyledi. Enflasyonla mücadele programının taviz vermeden sürdürülmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların önünü açacak yatırım ikliminin iyileştirilmesi ve sanayinin dönüşümünün büyük önem taşıdığını belirten Ardıç, şöyle devam etti:
“Bulunduğumuz dönemde hükümetimiz ve ekonomi yönetimi olarak sizler fevkalade bir çaba içerisindesiniz. Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıların giderilmesi için gösterdiğiniz yoğun gayret bizler için çok kıymetli. Ekonomi politikalarının rasyonel bir çerçevede tesis edildiğini, bunun da makroekonomik istikrar hedefine güçlü bir zemin sağladığını gözlemliyoruz. Hükümetimizin bu konuda gösterdiği güçlü iradenin yanındayız. Ankaralı sanayiciler olarak bu süreçte her türlü katkı ve fedakârlığa hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Enflasyonun düşmesi, sıkıntıların aşılması ve makroekonomik istikrarın sağlanması için uygulamakta olduğunuz ekonomi politikalarına tam destek vereceğimizi, burada sizlerin huzurunda bir kez daha vurgulamak isterim.”
2023 yılında 255 milyar dolar ihracat ile Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını hatırlatan Ardıç, bu rekora katkı sağlayan Ankaralı firmalara, ihracat, istihdam, Ar-Ge ve Yenilik, Fikri Mülkiyet, Proje, Çevre ve Asırlık Çınarlar olmak üzere 7 kategoride ödül verdiklerini belirtti. Ödül alan firmaları kutlayan Ardıç, “Bu ödüllerin asıl sahipleri üretimde alın teri döken emekçi kardeşlerimdir. Huzurlarınızda hepsine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. “Ankaralı sanayicilerimizin Türkiye’nin ekonomik büyüme ve kalkınma sürecine katkılarının artarak devam edeceğine içtenlikle inanıyorum” dedi.
HİSARCIKLIOĞLU: ASO AVRUPA’NIN EN GÜÇLÜ ODALARINDAN DAHA KALİTELİ HİZMET VERİYOR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, bu özel günde bulunmaktan şeref duyduğunu belirterek, “Ankara Sanayi Odamız gibi, köklü ve milli bir kurumumuz olmasının gururunu yaşıyorum” dedi. ASO’nun her zaman sanayicinin yanında yer aldığını ve onların sesi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Çağdaş, inovatif ve üye odaklı bir çalışma anlayışıyla, üstlendiği tarihi sorumluluğunu, en iyi şekilde taşımıştır” ifadelerini kullandı. ASO’nun ekonominin nabzını en iyi şekilde tutarak üyelerinin sorunlarının çözümü için devreye girdiğini ve bunları sonuçlandırdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bugün Avrupa’nın en güçlü odaları, üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, ASO da üyelerine aynı standartta, hatta daha fazla ve daha kaliteli hizmet verir hale gelmiştir” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, ASO’nun OSB’den mesleki eğitime ve yüksek teknolojiye kadar pek çok alandaki hizmetlerine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
“Ankara’mıza ve sanayimize kazandırdığı eserlerle de ayrıca gurur duyuyoruz. 60 yılın getirdiği deneyim ve saygınlığınız, devamlı güçlendirdiğiniz kurumsal yapınız, hayata geçirdiğiniz projeler ve Ankara’mıza kazandırdığınız çalışmalarla iftihar ediyorum. Ankara Sanayi Odamızın, bu güzel vizyonu doğrultusunda, Ankara’nın ve sanayicilerin hizmetinde olmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum. Aynı zamanda TOBB yönetiminde de birlikte çalıştığım Sayın Seyit Ardıç kardeşimle, Yönetim Kurulu, Meclisi, genel sekreterimiz ve tüm çalışan kardeşlerimle iftihar ediyorum. Emek ve gayretleri için hepsini ayrı ayrı kutluyorum.”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ödül alan firmaları da tebrik ederek, “Başarı dolu, daha nice yıllar diliyorum” dedi.
YILMAZ: YEREL SEÇİMLER MAKRO POLİTİKALARIN DEĞİŞME İHTİMALİ OLAN SEÇİMLER DEĞİL
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, törende yaptığı konuşmaya 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü nedeniyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı ve konuklara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.
Konuşmasında genel ekonomik durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, “Dünya genelinde manşet enflasyonun düşmeye başladığını, çekirdek enflasyonun ise halen nispeten yüksek seyrettiğini görüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası iş adamlarıyla istişare içinde ilgili kesimlerle, işçisi, işvereni tüm taraflarla istişareler içinde hazırlanan Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı ile birlikte politika belirsizliklerinin de ortadan kalktığını vurguladı.
Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını gördüklerini aktaran Yılmaz, “Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını bir kez daha buradan ifade etmek isterim. Yerel seçimler makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil” dedi.
YILMAZ: MAYIS AYINA KADAR YILLIK ENFLASYONDA CİDDİ BİR GERİLEME BEKLEMİYORUZ
Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, enflasyonla mücadele politikasında toplumsal sahiplenmenin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bunun için değerli TOBB Başkanımıza ve ASO Başkanımıza teşekkür ediyorum. İş dünyamızın, çalışanların, medyanın, çeşitli kesimlerin bu programı sahiplenmesi programın başarısını yükseltecektir” dedi.
Enflasyonla mücadelede aylık sonuçlar almaya başladıklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Enflasyon giderek ivme kaybediyor, kaybedecek. Martla birlikte bunu daha da göreceğiz inşallah. Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz. Mayıstan sonra yaz aylarında haziran enflasyon rakamlarını aldığımızda yıllık bazda enflasyondaki belirgin düşüşleri de göreceğiz. Yılın ikinci yarısında bu düşüşleri göreceğiz” diye konuştu.
Yılmaz, sanayi yatırımlarının güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini, büyümenin kompozisyonunda yatırımların önemli bir noktaya doğru hareket ettiğini gösterdiğini kaydetti.
YILMAZ: İŞGÜCÜ PİYASAMIZLA EĞİTİM SİSTEMİMİZ ARASINDA ÖRTÜŞMEYİ ARTIRMALIYIZ
En önde gelen sorunlardan birinin sanayicinin dile getirdiği vasıflı ve vasıfsız işçi bulmada yaşanan zorluklar olduğunu belirten Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda da bu konuları tartıştıklarını ve mesleki eğitim konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yılmaz, Ankara Sanayi Odası’nın da bu konuda önemli işler yaptığını belirterek, şöyle devam etti: “İşgücü piyasamızla eğitim sistemimiz arasındaki örtüşmeyi artırmamız gerekiyor. Çeşitli tedbirlerle mutlaka işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Bu anlamda kadın istihdamın ciddi bir potansiyel ve şart olduğunu düşünüyorum. Kadınlar geleneksel olmayan alanlarda da daha fazla istihdam edilmeli. Kadınların mesleki eğitimi arttıkça daha fazla kadın istihdamı göreceğiz.”
Yılmaz, sanayi istihdamında gençlerin üretken alanlara, sanayiye ve tarıma daha fazla yönlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu alanların prestijini de katkılarını da arttırıcı bir yaklaşım içinde olmamız gerekir. Gençler daha çok başka alanlara yöneliyorlar. Ama sanayiye ve tarıma gençlerin daha fazla ilgisini cezbetmek durumundayız” dedi.
Sanayicimizin yanında olmaya ve politikaları belirlerken sanayicilerle istişare edip ortak akılla yola devam etmeye kararlı olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu 85 milyon birlikte hayata geçireceğiz. Türkiye’mizi dünyada çok daha üst sıralara taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
YILMAZ: ANKARA KATMA DEĞERİ YÜKSEK EKONOMİDE KRİTİK KONUMDA
Ankara’nın sadece siyasi başkent değil aynı zamanda çok önemli bir ekonomik merkez olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Ankara çok güçlü bir sanayi yapısına sahip. Türkiye Yüzyılı’nda ulaşmak istediğimiz katma değeri yüksek ekonomi alanında çok kritik bir konumda. İnsan sermayesi en güçlü illerimizin başında geliyor. Bunu ekonomik değere daha fazla dönüştürmemiz gerekiyor. Özellikle makine, savunma, havacılık, medikal optik, bilişim ve sağlık sektörleri büyük bir gelişim potansiyeli taşıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, savunma sanayii ihracatında Ankara’nın çok büyük bir rolü olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Kamunun da özel sektörün de büyük altyapıları var. Savunma sanayiimiz ile sivil endüstriler arasındaki sinerjiyi artırmamız lazım. Savunma sanayiinde elde ettiğimiz yetkinlikleri, teknolojik becerileri sivil endüstrilere daha fazla aktarma mekanizmalarını geliştirmemiz lazım.”
ASO’nun Ankara sanayisi için yaptığı çalışmaların da çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “ASO’nun kurduğu ilk Model Fabrika takdir edilecek bir çalışma” dedi.
Yeşil ve dijital dönüşümün önemine dikkat çeken Yılmaz, sanayicilere bu alanda gelecek dönemde bütçeden daha fazla takviye yapılacağını söyledi. Yılmaz, “Mali politikalarımızı şekillendirirken yatırımcılarımız ve ihracatçılarımız için seçici bazda kredi imkanlarını artırma perspektiflerimiz var” diye konuştu.
YILMAZ: ANKARA TEKNOLOJİ ÜSSÜ PROJESİ İÇİN ASO’YU TEBRİK EDİYORUM.
Yılmaz, ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın açıkladığı Ankara Teknoloji Üssü projesine de değinerek, “160 bin ilave mühendis sağlayacak çok kıymetli bir proje. ASO Başkanını ve emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.
YILMAZ: SANAYİ İLE SANAT ARASINDA İLİŞKİ VAR
Üretimin ritmi konserini de çok beğendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Çok anlamlı bir konser. Sanayi ile sanat arasında da bir ilişki var. Yenilik dediğimiz şey köşeli kutuların dışına çıkmakla olur ve ben burada sanatın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sanatla zanaat arasında çok güçlü bir ilişki var. İnşallah bu çalışmalarınız artarak devam eder. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile yapacağınız konseri de merakla bekliyoruz. Çalışanların özellikle bu performansı ortaya koyması çok anlamlı” ifadelerini kullandı.
YILMAZ: ÇALIŞMALARI NEDENİYLE ASO BAŞKANIMIZ SEYİT ARDIÇ’A VE ASO YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Ödül alan sanayicileri de tebrik eden Yılmaz, “Ankaralı sanayicilerimiz ödüllerin en iyisini hak ediyor. Alın teriyle risk alarak büyük çabalarla üretim yaparak, toplumun faydasını da sağlayarak bu işi başaran iş dünyamıza şükranlarımızı sunuyoruz. Çalışmaları nedeniyle ASO Başkanımız Seyit Ardıç’a ekibine, ASO yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ASO Başkanı Seyit Ardıç, 7 kategoride 68 ödülü takdim etti. Ödül törenin sonunda ASO Başkanı Ardıç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na günün anısına hatıra takdimi yaptı.
7 KATEGORİDE 68 ÖDÜL SAHİBİNİ BULDU
ASO’nun 60. Kuruluş Yılı Ödülleri’nde 7 kategoride toplam 68 ödül sahibini buldu. Ödül alan firmalar, yapılan duyuru sonrası toplanan başvurular ile ilgili kurum ve kuruluş verilerinin değerlendirilmesi sonucu belirlendi. İlk defa KOBİ ve Büyük İşletme ayrımı yapılarak ödüllerin kapsayıcı bir şekilde verilmesine özen gösterildi.
ÖDÜL ALAN FİRMALAR:
İHRACAT KATEGORİSİ:
SATIŞLARDA İHRACAT ORANINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR:
Büyük İşletmeler:
Yakupoğlu Tekstil ve Deri Sanayi Ticaret A.Ş.
Bozankaya Otomotiv Makina İmalat İthalat ve İhracat A.Ş.
KOBİ’ler:
MNG Orko Madencilik A.Ş.
Turmaks İnşaat Turizm İletişim ve Bilgisayar Yayıncılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi
İHRACAT KİLOGRAM FİYATINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR:
Büyük İşletmeler:
Havelsan Teknoloji Radar Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Roketsan Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ’ler:
Tualcom Elektronik A.Ş.
STC Elektronik Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
EN ÇOK ÜLKEYE İHRACAT YAPAN FİRMALAR
Büyük İşletmeler:
Arçelik Bulaşık Makinesi İşletmesi A.Ş.
Yiğit Akü Malzemeleri Nakliyat turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ’ler:
Nüve Sanayi Malzemeleri İmalat ve ticaret A.Ş.
Karaerler Makine Enerji Tarım Gıda İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi
İSTİHDAM KATEGORİSİ
İSTİHDAMINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR:
Büyük İşletmeler:
Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş.
Türkerler İnşaat Turizm Madencilik enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş.
KOBİ’LER
Dowell Schlumberger Türkiye
Sintek İnşaat Endüstriyel Tesisler A.Ş.
Vemak İnşaat Taahhüt Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KADIN İSTİHDAMINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR
Büyük İşletmeler:
TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.
ISS Hazır Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş. Ankara Şubesi
Dürümle Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ’LER
Patiswiss Çikolata Gıda Sanayii ve Ticaret A.Ş.
Elin Elektrik İnşaat Müşavirlik Proje Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş.
PYS Payas Giyim Konfeksiyon Turizm Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
AR-GE VE YENİLİK KATEGORİSİ
AR-GE ÇALIŞAN SAYISINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR:
BÜYÜK İŞLETMELER
TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.
OBSS Teknoloji A.Ş.
KOBİ’LER
Onur Yüksek Teknoloji A.Ş.
Papilon Savunma Teknoloji ve Ticaret A.Ş.
AR-GE PROJE SAYISINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR
BÜYÜK İŞLETMELER
Ersa Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Erkunt Traktör Sanayii A.Ş.
Nurdil Teknik Soğutma Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ’LER
Intecro Robotik Otomasyon Arge Mühendislik Makine Sanayi ve ticaret A.Ş.
Mertoğlu Kent Mobilyaları A.Ş.
ERL Teknik Enerji A.Ş.
Üzümcü Hastane Ekipmanları Metal İşleme A.Ş.
FİKRİ MÜLKİYET KATEGORİSİ
PATENT SAYISINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR
BÜYÜK İŞLETMELER:
ASELSAN Askeri Elektronik Sanayi A.Ş.
ROKETSAN Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ’ler
Dora Makine İmalat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Gemak Gıda Endüstri Makinaları ve Ticaret A.Ş.
Nero Endüstri Savunma Sanayi A.Ş.
NETCAD Yazılım A.Ş.
Başarı Teknolojik sistemler San. ve Tic. A.Ş.
FAYDALI MODEL SAYISINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR
BÜYÜK İŞLETMELER:
FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.
Nurdil Teknik Soğutma Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ’LER
Moonlight Aydınlatma Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Elektroland Savunma Sanayi A.Ş.
Gön Savunma Havacılık Mühendislik İnşaat İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Karaerler Makine Enerji Tarım Gıda İthalat İhracat Ticaret Limited Şirketi
Temren Makine İmalat Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Tür-El Elektrik Telekomünikasyon İnşaat Tekstil Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
TASARIM SAYISINI EN ÇOK ARTIRAN FİRMALAR
BÜYÜK İŞLETMELER:
Yayla Agro Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Enne Mobilya Turizm İnşaat Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
KOBİ’LER
Ovalı Mobilya Dekorasyon Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Doruk Grup Alüminyum İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
PROJE KATEGORİSİ
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ-MESLEKİ EĞİTİME YÖNELİK ÇALIŞMA YAPAN FİRMA
BÜYÜK İŞLETME
HAVELSAN Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ’LER
Emge Elektro Mekanik Gereçler Endüstrisi A.Ş.
Odak Arge ve Teknoloji Merkezi A.Ş.
ULUSLARARASI PROJE
BÜYÜK İŞLETME
ONUR Taahhüt Taşımacılık İnşat Ticaret ve Sanayi A.Ş.
KOBİ’LER
Kozanoğlu Kozmaksan Hidrolik Pompa Ara Şanzuman İmalat Sanayi Ticaret Limited Şirketi
Simsoft Bilgisayar Teknolojileri Limited Şirketi
ÇEVRE KATEGORİSİ
ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DUYARLI FİRMA
BÜYÜK İŞLETME:
Ortadoğu Rulman Sanayi ve Ticaret A.Ş.
KOBİ:
Prefi Prefabrik Yapı Endüstri Bilişim Sanayi Ticaret A.Ş.
ASIRLIK ÇINARLAR
Şardan Şekerleme Kolektif Şirketi
Erkunt Sanayi A.Ş.
Yenal Vasıflı Çelik ve Tarım Aletleri Sanayi A.Ş.
Selnikel Enerji Isı Hava Teknikleri A.Ş.
Mitaş Enerji ve Madeni İnşaat İşleri Türk A.Ş.
Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş.
Kavaklıdere A.Ş.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ