ASO Başkanı Seyit Ardıç, 2024 Yılı 1. Çeyrek Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi: “Sanayide Büyüme Baz Etkisine Rağmen Çeyreklik Büyümenin Altında”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, 2024 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen ekonomik büyümeyi değerlendirdi. Ardıç, iç tüketim ve inşaat sektörünün etkisiyle yüzde 5,7 oranında büyüme yaşandığını belirterek, baz etkisine rağmen sanayi tarafındaki büyümenin çeyreklik büyümenin altında kalmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, 2024 Yılı 1. Çeyrek Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi: “Sanayide Büyüme Baz Etkisine Rağmen Çeyreklik Büyümenin Altında”
Yayınlama: 31.05.2024
8
A+
A-

Ardıç, yaptığı açıklamada, “Sıkılaştırıcı politika uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisi ilk çeyrekte henüz tam olarak gözlemlenmedi. Yılın ikinci çeyreğinden sonra iç talep ve üretimdeki azalış ile büyümede yavaşlama ortaya çıkacaktır. Bunun enflasyonun düşmesine katkı sağlayıp sağlamayacağı önemli olacak” dedi.

2024 yılının ilk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin detaylı değerlendirmelerde bulunan Ardıç, “TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre sanayi tarafında yüzde 4,9’luk bir büyüme görülüyor. Ancak büyük deprem felaketini yaşadığımız 2023’ün ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki büyük daralmadan dolayı oluşan baz etkisini göz ardı etmememiz lazım. Buna rağmen, sanayi tarafındaki büyümenin, çeyreklik büyümenin altında kalması dikkat çekici” dedi.

Diğer yandan büyümeye özellikle iç talebin ve inşaat sektörünün kaynaklık ettiğini belirten Ardıç, özel tüketimin yüzde 7,3 arttığını ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma ve kentsel dönüşüm faaliyetleriyle inşaat sektörünün yüzde 11,1 oranında büyüme kaydettiğini ifade etti. Ardıç, inşaattaki büyümenin, sanayi ve tarımın toplam büyümesinden daha yüksek olduğunu vurguladı. Ülkemizin istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için sanayi üretiminin mutlaka artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Ardıç, net dış talebin büyümeye olan katkısının 5 çeyreğin ardından 1,6 puanla pozitif gerçekleşmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, özellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa’da ekonominin çarklarının dönmeye başlamasının bunda katkısı olduğunu söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde güçlü gelen büyüme verisinin dezenflasyon sürecinin nasıl sağlanacağı sorusunu da akıllara getirdiğini belirten Ardıç, büyümeyi sürdürülebilir kılabilmek için enflasyonla mücadelenin, yapısal reformlarla desteklenerek kararlı bir şekilde devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

2024 1. Çeyrek Büyüme Rakamları
SAVUNMA GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.