Ankara Sanayi Odası (ASO) Model Fabrika 14. Öğren Dönüş Programı Lansmanı yapıldı. Programa katılan 6 firmanın Yalın Üretim Sistemi’yle verimlilik ve karlılıklarını nasıl artırdıklarını anlattığı lansmanın açılışında konuşan ASO Başkan Yardımcısı Ercan Ata, “KOBİ’lerimiz başta olmak üzere tüm sanayi işletmelerimizi Öğren Dönüş Programımızdan yararlanmaya davet ediyorum” dedi.
Türkiye’nin ilk Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi olarak 5 yıl önce faaliyete geçen ASO Model Fabrika’nın 14. Öğren Dönüş Programı’nın lansmanı yapıldı. ASO Meclis Salonu’ndaki lansmana ASO Başkan Yardımcısı Ercan Ata, ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek, sanayiciler ve Öğren Dönüş Programı’na katılan 6 firmanın temsilcileri katıldı. Lansmanda, firma temsilcileri Yalın Üretim Sistemi’yle üretimde verimliliği ve karlılığı nasıl artırdıklarını örneklerle anlattı.
ASO Başkan Yardımcısı Ercan Ata, programın açılışında yaptığı konuşmada, dijital teknolojiler ve inovasyonun, sürdürülebilir ekonomi için en önemli araçlar olduğunu vurguladı. Dünyada rekabetçiliğin hızla değiştiğini belirten Ata, “Biz de ülke olarak ikiz dönüşüm ve verimliliğe odaklanmalı, bunu yanında üretken yapay zekâ seferberliğini de ortaya koymalıyız. Bunları gerçekleştirmezsek, ülke olarak hem coğrafi konum avantajını hem de yetenekli iş gücümüz nedeniyle kazanmış olduğumuz rekabetçi iş gücümüzü kaybedebiliriz” dedi.
ATA: ENDÜSTRİYEL ROBOT KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR
Endüstriyel robotların dünya ülkelerinde kullanımının yaygınlaştığına dikkat çeken Ata, Uluslararası Robotik Federasyonu’nun Dünya Robotik Raporu’na göre 2022 yılında dünya çapındaki fabrikalarda 553 bin endüstriyel robot kurulduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Türkiye endüstriyel robot kullanımında ilk 15 ülke arasında yer alıyor. Ancak Çin’in bizden yaklaşık 90 kat, Almanya’nın ise 8 kat daha fazla robot kullanımına sahip olması, bu konuda gerilerde olduğumuzun açık bir göstergesi. Otomotiv sektörünü hariç tutarsak durumun çok daha vahim olacağını tahmin etmek zor değil.”
ATA: VERİMLİLİĞİN ADRESİ ASO MODEL FABRİKA
5 yıldır, ASO Model Fabrika olarak, gelişen, değişen ve dönüşen dünyada öncü rol oynamaya çalıştıklarını belirten ASO Başkan Yardımcısı Ata, “Yetkinliğin, Dönüşümün ve üretim sektörü başta olmak üzere verimliliğin yeni adresi olan ASO Model Fabrikamız, her biri alanında uzman ve güven veren kadrosuyla bu yetkinliği firmalarımıza taşımaya devam ediyor. 4 ay gibi kısa bir sürede hiçbir yeni yatırım yapmadan, sadece üretime bakış açısını değiştiren Yalın Sistem Yaklaşımı’nın sahada nasıl bir fark yarattığına, etkisi giderek artan sonuçlarını paylaştığımız Öğren Dönüş Programı lansmanlarında birlikte tanık oluyoruz” dedi.
ATA: TÜM SANAYİCİLERİMİZ YARARLANSIN
Firmaların, ASO Model Fabrika’da elde ettikleri kazanımların cirolarına yansımasıyla programın kendi kendini ödeyen bir yapısı olduğuna dikkat çeken Ata, Hesaplanan yatırım yani program hizmet bedeli geri dönüş sürelerinin günler bazına inmesi bunun en somut kanıtıdır. Biraz sonra açıklayacağımız 6 işletmemizin sonuçlarında da bunun örneklerini göreceksiniz. Bununla birlikte KOSGEB’in yeni devreye aldığı Yalın Dönüşüm destekleri de program maliyetlerini oldukça makul bir seviyeye çekiyor. Tüm sanayi işletmelerimizi 6 Şubat’da 18’incisini başlatacağımız Öğren Dönüş Programımızdan yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu.
TÜTEK: KAYBEDECEK BİR DAKİKAMIZ YOK
ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek de konuşmasında, “Karlılığı artırmak için ürün kalitesini yükseltmek, maliyeti düşürmek gerekiyor. Model Fabrikamız bunun yolunu gösteriyor. Yalın Üretim’in önemine dikkat çeken Tütek, “Maalesef bir Yalın Üretim’in sanayide yaygınlaşması konusunda çok geç kaldık. Artık kaybedecek bir dakikamız bile yok. Çok hızlı, çok çabuk davranmamız gerekiyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Öğren-Dönüş Programı’na katılan 6 firmanın yöneticileri, program sonucunda, hiç yatırım yapmadan verimlilik ve karlılığı nasıl artırdıklarını örneklerle anlattı.
5 yıl önce Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın destekleriyle ASO tarafından Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen Model Fabrika, üretimde verimliliğin ve karlılığın arttırılması amaçlıyor. Model Fabrika’da, hata yapma özgürlüğünün olduğu gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak operasyonel mükemmeliyet ilkeleri öğretiliyor. Öğren-Dönüş Programı’nı katılan işletmeler, hiçbir yeni yatırım yapmadan sadece üretime bakış açılarını değiştirerek, “Yalın Üretim Metodolojisi” ile elde ettikleri kazanımlarla verimliliklerini artırarak daha fazla katma değer üretiyor.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI
SAVUNMA GAZETESİ